Anlita en mäklare

Funderar du på att sälja din bostad och behöver anlita en mäklare? Då har du hamnat rätt! Det finns en hel del olika faktorer som påverkar vilken mäklare du bör välja samt hur mycket du slutligen betalar mäklaren. 

Jämför Sveriges alla mäklare, snabbt och enkelt

Prova att använda HittaMäklare för att hitta mäklare nära dig. På deras site kan du läsa omdömen från köpare och säljare som gjort affärer med mäklaren. Det gör det lätt att jämföra olika mäklare och hitta de som är bäst just där du bor. Tjänsten är dessutom helt gratis att använda!

Vad gör mäklaren?

Låt oss börja med grundfrågan om vad mäklaren egentligen gör. Mäklaren fungerar dels som ett stöd för dig som säljare, kan svara på frågor och ge dig värdefulla råd om hur du ska förbereda bostaden inför försäljning. Det är ibland svårt att själv se vilka de största för- och nackdelarna i ens eget boende är, och det kan mäklaren hjälpa till med.

Mäklaren är också en säljare och företräder dig på marknaden av köpare. En bra mäklare ser till att bostaden visas från sin bästa sida i foton, objektsbeskrivning med mera. Din bostad ska synas i rätt kanaler, vilket kan vara allt ifrån den lokala dagstidningen till Instagram. På visningen och i alla andra sammanhang är det mäklaren som tar emot och besvarar frågor från köpare, samt sköter allt som rör budgivningen. Det är en hel del arbete och kan ske under dygnets alla timmar.

Till sist har mäklaren en viktig roll i att sköta transaktionen mellan köpare och säljare. Det är en nödvändig trygghet att ha en tredje part som ser till att pappersarbetet sköts och alla banktransaktioner sker på ett tryggt och säkert sätt och att ingen riskerar att bli lurad. I vissa fall sker affären med särskilda villkor eller tilläggsavtal och då brukar mäklaren se till att det blir löst på bästa sätt.

Sammantaget kan man säga att mäklaren helt enkelt sköter hela processen åt säljaren. Det är egentligen främst inför fotografering och visningar som säljaren behöver aktivera sig genom att se till bostaden är ren och fin för att ge bästa möjliga intryck. I övrigt löser mäklaren nästan allt.

Vanliga prismodeller för mäklare och provisioner

När du ska sälja din bostad gör du bäst i att träffa flera olika mäklare. Du kommer att få en värdering på bostaden som baserats på statistik som mäklaren har tillgång till. Att värdera en bostad är inte en exakt vetenskap så det är möjligt att olika mäklare ger klart olika indikationer på bostadens värde. Be gärna de som sticker ut med höga värderingar att motivera varför de anser att bostaden är värd simulerar så mycket. Om de kan svara trovärdigt på det så kan det vara positivt. Om inte så kan det vara ett tecken på att de försöker locka till sig ditt uppdrag genom att ge dig en värdering som får dig på gott humör.

Fast pris

Prismodellen för mäklare kan se olika ut och kan ofta förhandlas. Det finns del de som tar en fast summa oavsett vad slutpriset blir. Du erbjuds ett paketpris som innehåller ett fast utbud med tjänster och vet redan innan objektet lögggs ut på marknaden vad du kommer att betala mäklaren. Det upplägget är väldigt populärt och många mäklare vittnar om att kunder uppskattar att på förhand veta priset. Värt att tänka på är att mäklaren tjänar samma summa oavsett vad du säljer för, så motivationen att jobba extra hårt för att få ett riktigt bra bud åt dig finns kanske inte alltid där.

Rörligt pris

Det finns också mer prestationsbaserade modeller där mäklaren får en procentuell andel av slutpriset. Det kan exempelvis vara 3% av slutpriset, vilket såklart kan innebära en slutgiltig nota som är högre än de fasta priser du erbjudits. Tänk då på att mäklaren bara får de pengarna om du också får bättre betalt. Det kan med andra ord fungera som en extra morot för mäklaren att göra det lilla extra för att få ett fett slutbud åt dig. Win-win isåfall.

Det allra vanligaste är att välja en modell med fast pris. Det genomsnittliga mäklararvodet landar på cirka 50 000 kronor och den absoluta majoriteten ligger mellan 30 000 till 60 000. Beroende på vad din bostad bedöms vara värd och hur du tror att mäklaren kommer att prestera. Valet är väldigt personligt och du får själv känna efter vilket upplägg som känns bäst för dig. Väg fördelar och nackdelar mot varandra, känn efter vilken mäklare du får bäst känsla av och ta chansen att förhandla om provisionen. På så vis kommer du med all sannolikhet känna dig nöjd med ditt val, oavsett vad det blir.

Alternativ till att anlita en mäklare

På senare år har det poppat upp en del alternativa mäklarfirmor som erbjuder väldigt låga fasta priser. För cirka 10 000 kronor sköter deras mäklare allt administrativt och du behöver endast hålla i visningen själv. Det råder delade meningar om ifall det leder till sämre betalt att hålla visningarna själv och att sälja utan en traditionell mäklare. Mycket pekar på att det inte har en väsentlig betydelse, det vill såga att du får ungefär lika mycket betalt.

Om jag skulle sälja min bostad idag skulle jag absolut vända mig till en mer traditionell mäklare för att få hjälp. Jag är övertygad om att en duktig mäklare kan ge mig mervärde i form av god service mot mig och potentiella köpare, mycket kunskap och möjlighet att vägleda och ge råd längs med vägen. För mig är det värt det för att undvika trassel och kunna få en smidig försäljning.

Skulle jag däremot vara i ett läge där bostaden jag skulle sälja har ett relativt lågt pris och där mäklarens arvode skulle kunna äta upp allt eller delar av min vinst. Då skulle jag absolut överväga att göra mer själv för att hålla kostnaderna nere. Finns inte potentialen att mäklaren kan driva fram ett bättre slutpris är det nog helt enkelt inte värt det. Då vore lågprisalternativen intressanta.