Bästa tiden att sälja din bostad (och vad du bör undvika!)

När på året du väljer att sälja din bostad kan ha stor påverkan på hur lätt den är att få såld. Genom att planera i förväg kan du dra nytta av hur marknaden förändras från månad till månad, så du kan göra en så bra affär som möjligt.

Undvik att sälja din bostad under storhelger, framförallt kring jul. Då finns det få köpare på marknaden.

Resten av året är generellt bra, men olika typer av bostäder går bra under olika perioder på året.

I den här artikeln går vi igenom varje månad och hur bostadsmarknaden brukar se ut under den tiden på året. För varje månad går vi igenom lägenheter och hus separat, och sammanfattar fördelar och nackdelar.

HittaMäklare.se är en tjänst för att hitta och jämföra mäklare i ditt område. Där kan du läsa omdömen från andra säljare och filtrera ut de mäklare som känns bäst för dig att ta vidare kontakt med. Det är helt gratis och du kan börja söka efter mäklare genom att klicka här.

1. Sälja hus eller lägenhet i januari

Om du funderar på att sälja din bostad i januari bör du räkna med att marknaden är lite lugnare än övriga året. Januari nämns ofta som den fattigaste månaden på året och det är definitivt färre säljare ute på marknaden vid den här tiden.

Årstiden är också ganska trist vad gäller väder och ljus, vilket gör att det kan krävas mer för att väcka köpsug. Det gäller speciellt för hus och villor där trädgården nu oftast är full med löv och slask.

+ Färre säljare på marknaden ger mindre konkurrens

 Tråkigt väder gör att bostaden kanske inte kan visas från sin bästa sida

Sälja lägenhet i januari

Lägenheter säljs året om och påverkas inte så mycket av vinterns negativa väderförhållanden. Däremot följer de säsongsmönstret där det helt klart finns färre säljare på,marknaden under veckorna kring jul och nyår.

Under januari brukar antalet objekt öka mot slutet av månaden, vilket också ökar konkurrensen. Med ett större utbud minskar chansen att få många budgivare på din bostad. 

Ett tips är därför att utnyttja den tröga starten på månaden genom att vara tidigt ute med att lägga ut din försäljning. Annonserar du din bostad i första delen av januari bör du kunna räkna med ovanligt låg konkurrens, vilket förhoppningsvis kan ge dig ett högre slutpris.

Sälja hus i januari 

Hus med trädgårdar har oftast inte sin glansperiod under januari. Snö, slask och lera gör att intrycket blir lite sämre och det blir svårare för en köpare att föreställa sig hur det ser ut under sommarmånaderna.

Om du har möjlighet är det därför bra att inkludera bilder på utomhusområden från flera årstider. På så vis kan köparen se hur det är när solen skiner och trädgården mår som bäst.

Precis som med lägenheter finns det i regel få säljare av hus i januari. Du kan därför räkna med att det är väldigt låg konkurrens från andra objekt.

2. Sälja hus eller lägenhet i februari

I februari är bostadsmarknaden igång igen och det finns oftast gott om köpare och säljare.

Antalet objekt är i stort sett konstant genom månaden men kan påverkas av sportlovet då många är bortresta eller upptagna. Sportlovet pågår under vecka åtta eller nio beroende på stad. 

Februari är en mörk månad och kvällstid är det helt mörkt ute. Dagtid går det fortfarande att ta bra inomhusbilder på grund av det mjuka och varsamma ljuset.

Du gör klokt i att försöka framhäva en mysig och om onda känsla i bostaden. Försök gärna skapa en mysig känsla genom att ta fram gosiga filtar och bädda med inbjudande lakan. Detta gäller både till fotografering och inför visning.

+ Många aktiva köpare på marknaden

 Ofta mycket konkurrens från andra objekt

Sälja lägenhet i februari

Lägenhetsmarknaden i februari är vanligen igång efter januaris lugnare period. Många ägnar mycket tid hemma och därför är det många som har mycket tid till att spana på bostäder.

Förutom sportlovsveckor kan du räkna med att många köpare är aktiva. Det gäller dock även på säljsidor då det under februari kan komma ut många nya objekt. Konkurrensen är därför hög och det blir extra viktigt att sticka ut.

Sälja hus i februari 

Mörkret och slasket gör att hus kan kännas tråkigare i februari jämfört med sommaren. Samtidigt går det att utnyttja mörkret för att göra det mysigt i trädgården och andra utomhusområden.

Satsa på att försöka skapa en mysig utomhusmiljö med belysning som motverkar vinterrusket. Precis som under övriga mörka månader är det en god idé att ha med sommarbilder i bostadsannonser, för att visa huset i alla årstider.

3. Sälja hus eller lägenhet i mars

I mars övergår vintern till vår och mörkret börjar lätta. I början av mars är det vanligen ofta tråkigt väder men successivt bättre mot slutet.

Många potentiella köpare upplever under den här tiden att de bli gladare och mer energiska, samt återfår ork att göra mer ansträngande saker (till exempel att flytta).

Det händer att sportlovsveckan sammanfaller under mars, vilket kan göra att en del köpare är borta.

+ Början på våren är en positiv tid då många köpare är sugna på att göra affär

+ Väderförhållanden börjar bli bättre lämpade för att kunna sälja in en trädgård

 Ofta mycket konkurrens från andra objekt

Sälja lägenhet i mars

I mars brukar utbudet vara ganska stort. Om din lägenhet inte är alldeles unik kan det därför vara en bra idé att avvakta med försäljningen, om det inte tvunget behöver ske nu. 

Eftersom det börjar bli vår är många mer aktiva och du kan förvänta dig att både köpare och säljare finns i stor mängd. Styla gärna din bostad för lite extra vårkänsla med blommor och lätta textilier.

Sälja hus i mars

Många köpare på marknaden är toppen när du ska sälja ditt hus. Hus är oftast mer unika än lägenheter och därför är det ett mindre problem med den starka konkurrensen. Om du vill sälja nu eller vid ett senare tillfälle börjar det bli en bra tid på året att ta bilder som på ett bra sätt säljer in hela bostaden.

4. Sälja hus eller lägenhet i april

Den här tiden på året är det hög aktivitet på bostadsmarknaden med många köpare och säljare. Förutom att påsklov brukar sammanfalla under april är de flesta aktiva under hela månaden.

Hela månaden håller hög aktivitet men undvik att lägga visningar under påskhelgen då många är bortresta.

Vädret brukar också ha börjat bli både ljusare och varmare och många börjar få sikte på sommarkänslor. Det gör att det blir lättare att ta fina bilder på hela bostaden som ger en rättvis bild av miljöer både inom- och utomhus.

+ Många köpare med mycket tid till att leta bostad

+ Väderförhållanden börjar bli bättre lämpade för att kunna sälja in en trädgård

 Ofta mycket konkurrens från andra objekt

Sälja lägenhet i april

April anses vara en av de bättre månadens för att sälja lägenheter. Många köpare finns vid den tiden och har mycket tid till att spana på Hemnet. Som säljare bör du försöka spela på köparnas vårkänslor för att skapa köpsug. 

Håll gärna ett öga på marknaden och hur många objekt som ligger ute. Utbudet kan bli lite överhettat under april med väldig många objekt.

För mycket konkurrens kan innebära att du får lite mindre betalt än annars. Därför kan det vara en god idé att avvakta lite om du märker att det är ovanligt många lägenheter till salu.

Sälja hus i april

Den höga aktiviteten gör att april är en utmärkt månad att sälja sitt hus. Hus är ofta lite mer unika än lägenheter och därför är det höga utbudet inte lika avgörande. Trots det är det bra att hålla ett öga på konkurrensen, särskilt om det säljs många hus liknande ditt. 

Fokusera gärna på att göra alla utomhusmiljöer riktigt fina och vårstädade. Köpare vill få en känsla för hur trädgården ser ut och kommer kunna användas. Se till att rabatter och gräsmattor är prydliga och att utemöbler är rena och fina.

5. Sälja hus eller lägenhet i maj

Precis som i april är maj en bra månad för att sälja sin bostad. Fint väder och många köpare ger goda förutsättningar för en bra affär.

I maj har många fortfarande gott om tid till att leta bostad och det är vanligen ett par helgdagar då det finns tid över att spana på bostäder.

+ Motiverade köpare som letat bostad länge

+ Fint väder och bra förutsättningar för fina fotografering och visning

 Avtagande antal köpare inför sommaren

Sälja lägenhet i maj

Maj är en utmärkt månad för att sälja lägenheter. Även om du inte tänkt sälja just nu är det en bra tid att påbörja processen och ta bilder etc.

I maj har många köpare varit ute på marknaden en längre tid och kan börja bli otåliga. Det kan vara en fördel och hjälpa dig få lite mer för din bostad, om den sticker ut på ett positivt sätt. 

Sälja hus i maj

I maj är det oftast fint väder och växtligheten har kommit igång bra. Det viktigaste om du ska sälja ditt hus är att se till att skicket är fint både inomhus och utomhus.

Var noggrann med att hålla rabatter och gräsmatta i fint skick samt att hålla i ordning på alla utomhusmiljöer.

Om du tänkt sälja lite senare är det ett väldigt bra tillfälle att börja processen med att ta bilder just nu.

6. Sälja hus eller lägenhet i juni

I juni börjar sommaren på riktigt och vädret är nu varmare och soligare. Köparna börjar bli färre men detsamma gäller antalet objekt till salu.

Konkurrensen går därför ner ganska rejält under den här tiden och det kan därför vara en väldigt bra tid att sälja. Det finns vid den här tiden köpare som letat länge och nu gärna vill göra affär innan de går på semester.

+ Motiverade köpare som letat bostad länge

+ Fint väder och bra förutsättningar för fina fotografering och visning

 Avtagande antal köpare inför sommaren

Sälja lägenhet i juni

Lägenheter säljer bra i juni och det relativt låga antalet objekt på marknaden kan hjälpa till att göra budgivningen lite vildare. Det fina vädret gör att många bostäder kommer till sin rätt.

Tänk på att skapa sommarkänsla i lägenheten. Ha till exempel gärna lite kryddor och grönsaker i kruka, byt till lätta och ljusa textilier etc.

Sälja hus i juni

Hus säljer bra i juni då även trädgårdar och andra utomhusområden kommer till sin rätt. Se till att ha alla utomhusområden i ordning och att gräsmatta och rabatter är prydliga och fina.

Tänk också på att utemöbler ska vara framställda och rena och fina, det gör mycket för att hjälpa köparen se sig själv använda hela bostaden.

7. Sälja hus eller lägenhet i juli

I juli är många lediga och kanske bortresta. Aktiviteten på bostadsmarknaden går ner rejält och många får annat att tänka på. Antalet objekt minskar kraftigt, men så också konkurrensen.

Juli nämns ibland som en av de sämsta månaderna att sälja sin bostad på, men faktum är att det kan vara ett utmärkt tillfälle. 

+ Färre säljare på marknaden ger mindre konkurrens

+ Optimalt väder för fotografering och visning

 Oftast färre köpare på marknaden än övriga månader

 Alla mäklare inte tillgängliga på grund av semester

Sälja lägenhet i juli

I juli är det torka på bostadsmarknaden och antalet objekt bottnar ur. För det mesta finns det färre köpare på marknaden, men de objekt som ligger ute får desto större uppmärksamhet.

Räkna med lite färre spekulanter på visningarna, men att de som är där är desto mer motiverade och intresserade. Med minskat konkurrens blir de objekt som finns ute mer attraktiva, vilket kan hjälpa till att skapa en bra affär för dig. 

Sälja hus i juli

Under juli är det kanske framförallt hus som lockar köpare. Många har semester och får därför mer tid över till att titta på hus, som ju kan vara lite mer krävande jämfört med att köpa en lägenhet. 

Eftersom juli normalt är en varm och solig månad får du under den här tiden optimala förutsättningar för att visa huset från sin bästa sida.

Många blir vid den här tiden sugna på att skaffa hus med egen uteplats, möjligheter till grill etc. Om du ska sälja ditt hus i juli bör du därför verkligen satsa på att maximera sommarkänslan. Se till att grill och utemöbler är i fint skick!

8. Sälja hus eller lägenhet i augusti

I augusti komme de flesta tillbaka från semester och livet börjar återgå till det vanliga. Det är vanligen mycket aktivitet under den här tiden då många börjar på nytt jobb eller börjar studera.

Tiden efter semestern är är det också många som skiljer sig eller flyttar isär. Sammantaget ger detta att augusti skiljer sig markant från det lugna läget i juli.

+ Många och motiverade köpare (speciellt för mindre lägenheter)

+ Optimalt väder för fotografering och visning

 Ibland överutbud, vilket kan göra det svårt att sticka ut

Sälja lägenhet i augusti

I augusti sker det en sorts nystart som gör att det blir väldigt mycket aktivitet på bostadsmarknaden. Mindre lägenheter på orter med universitet och högskolor blir som mest attraktiva under den här tiden. 

Även något större lägenheter som passar en ensamstående med ett eller flera barn är väldigt attraktiva under den här tiden.

Om din lägenhet tillhör någon av de kategorierna är augusti en av de hetaste månaderna att sälja under. Var bara uppmärksam på det övriga utbudet, om det finns för många liknande bostäder ute kan det vara negativt för din möjlighet att få bra betalt. Om det verkar finnas ett överutbud kan du avvakta lite, det är hög aktivitet även kommande månader.

Sälja hus i augusti

Augusti är precis som juli normalt en varm och solig månad. Även nu får du optimala förutsättningar för att visa huset från sin bästa sida.

Satsa på att maximera sommarkänslan och se till att alla utomhusområden är i ordning och ser omhändertaget ut. Glöm inte att se till att grill och utemöbler är i fint skick!

Trycket på hus och villor är högt under den här tiden men generellt drabbas de inte av samma överutbud. Det är därför ett toppenläge för dig som ska sälja ditt hus att göra det under den här tiden.

9. Sälja hus eller lägenhet i september

Under september råder fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden med många köpare framförallt av mindre och mellanstora lägenheter.

Marknaden lugnar ner sig något men fortsatt finns det motiverade köpare och många drömmer om att göra en nystart.

+ Många och motiverade säljare (speciellt för mindre lägenheter)

 Risk för tråkigt väder som kan sänka intrycket hos potentiella köpare

Sälja lägenhet i september

Efter en rätt hetsig period under augusti blir september något mer normal och sansad. Den största paniken hos köpare som bara måste lösa en bostad har lagt sig.

Vanligen finns det ändå de som inte hunnit ordna sitt boende efter att ha bytt stad eller separation. Därför är fortsatt mindre lägenheter (1-2 rum och kök) väldigt attraktiva under den här tiden på året.

För lägenheter är inte vädret en stark faktor under den här tiden. De flesta balkonger och liknande upplevs fortfarande som trevliga, givet att det inte är alltför kallt eller regnigt.

Sälja hus i september

Husmarknaden är i september i full rulle. Det finns hyggligt många köpare på marknaden men också en hel del säljare. 

Trädgårdar och utomhusmiljöer är vanligen fortsatt fina, men köparna är inte lika lockade av detta med tanke på att hösten är på väg. Det finns också risk för att det regnar när du har visning, vilket kan göra att intrycket blir lite sämre än annars. 

Om du undviker att ha väldig otur med vädret och har skött utomhusytorna under sommaren så är september fortsatt en bra månad för att sälja hus.

10. Sälja hus eller lägenhet i oktober

Mitt i hösten är bostadsmarknaden normaliserad och lite mer förutsägbar. Köpare agerar inte med samma panik och marknaden svämmar inte längre över av nya objekt som är till salu. 

+ Lugnt på bostadsmarknaden med gott om köpare

 Risk för tråkigt väder som kan sänka intrycket hos potentiella köpare

Sälja lägenhet i oktober

Eftersom oktober är en bra bit in på hösten är det ofta lite mer ruggigt och kallt väder. Lägenheter drabbas inte särskilt negativt av detta.

Tvärtom är det vid den här tiden extra attraktivt med lägenheter eftersom de kräver mindre underhåll och man slipper vistas ute i kylan lika mycket som om man bor i hus (för att t.ex. kratta löv).

Om du anstränger dig lite för att styla din lägenhet så den känns mysig kan den här tiden vara helt optimal för att sälj

a. Tänk gärna särskilt på att det ska vara en trivsam belysning och att inreda med filtar och kuddar. Det gör stor skillnad för att väcka köpsuget hos potentiella spekulanter.

Sälja hus i oktober

Vid den här tiden på året brukar det vara svårt att lyckas med att visa husets utomhusdelar från sin bästa sida. Om du vill sälja nu är det fördelaktigt att kunna visa bilder från hur huset ser ut under sommar eller vår, då det är härligt att vara utomhus.

Det ofta tråkiga vädret kan också påverka köparnas humör negativt. Med enkla medel kan du piffa upp bostaden så att den upplevs som en mysig och härlig plats. Det uppskattas av de flesta under den här tiden, så det är värt att prioritera.

11. Sälja hus eller lägenhet i november

I november är vi en bra bit in på hösten och bostadsmarknaden är fortsatt ganska lugn och lunkar på i en förutsägbar takt. Kylan och mörkret gör att antalet köpare av hus blir något färre, medan lägenheter har en mer stabil efterfrågan. 

+ Låg konkurrens gör det lättare att sticka ut

 Mörkt, kallt och höstruskigt väder kan sänka köpsuget hos potentiella köpare (främst för hus)

Sälja lägenhet i november

Lägenheter är attraktiva även när vädret utomhus inte är på topp. I november är det därför inte speciellt märkbart att det blivit mörkare eller kallare.

Precis som i under oktober finns det goda förutsättningar för att utnyttja höstrusket för att göra det extra mysigt i lägenheten som ska säljas. Härlig belysning och mjuka textilier gör stor skillnad och kan få köpsuget att vakna hos potentiella köpare.

Sälja hus i november

Vid den här tiden på året brukar det vara svårt att lyckas med att visa husets utomhusdelar från sin bästa sida. Om du vill sälja nu är det fördelaktigt att kunna visa bilder från hur huset ser ut under sommar eller vår, då det är härligt att vara utomhus.

Det ofta tråkiga vädret kan också påverka köparnas humör negativt. Med enkla medel kan du piffa upp bostaden så att den upplevs som en mysig och härlig plats. Det uppskattas av de flesta under den här tiden, så det är värt att prioritera.

12. Sälja hus eller lägenhet i december

December månad präglas av en successivt fallande aktivitet. I början av månaden finns det normalt fortsatt en del köpare och säljare men ju närmare jul och nyår du kommer desto färre objekt finns ute.

Det är inte speciellt vanligt att nya objekt läggs ut under december, de som ligger ute är vanligen utlagda under hösten. 

+ Väldigt få objekt ute och därmed låg konkurrens

 I stort sett inga köpare

Sälja lägenhet i december

Lägenheter som lagts ut till försäljning under november eller tidigare har goda förutsättningar för att säljas i december.

Andra halvan av december är däremot väldigt trög och det brukar inte läggas ut så mycket nytt. Det är svårt både med visningar och eventuell budgivning under den här tiden.

Generellt är det rekommenderat att avvakta lite och vara snabb med att lägga ut bostaden i januari, som är avsevärt bättre.

Sälja hus i december

Marknaden för hus är i stort sett helt avstannad under större delen av december. Detta är troligen den minst lämpliga tiden på året att sälja sitt hus.

Välj hellre att lägga lite tid på att göra fint hemma och gör dig redo för att kunna lägga ut bostaden till försäkjning tidigt i januari. 

Slutsats

Det finns fördelar och nackdelar med att lägga ut din bostad på marknaden nästan oavsett vilken månad du väljer. Det är framförallt runt jul som marknaden helt stänger ner, så det bör du undvika.

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.