Bästa och billigaste abbonnemangen till din mobil

Sänk dina kostnader och höj livskvalitén med ett mobilabbonnemang som inte kostar skjortan. Läs allt om abbonemangen som ger dig mer men kostar mindre.

Vi är många som gärna skulle vilja sänka vår mobilräkning och få mer pengar över. Samtidigt är mobilen idag en alltmer väsentlig del av vardagen och att drabbas av dålig täckning, brist på surf eller andra problem är helt enkelt inte acceptabelt. Prislappen brukar variera beroende på dina exakta behov och huruvida du köper dina abonnemang tillsammans med den senaste smartphonen. Oavsett vilket, ser du dig om efter den bästa och billigaste mobiloperatören? Isåfall gör du bäst i att läsa vidare.

Hur du kan sänka dina mobilkostnader

De senaste åren har marknaden för mobilabbonnemang fått flera nya spännande aktörer. Priserna har gått ner och numer är det nästan alltid helt eller delvis gratis att ringa och smsa med telefonen. Numer är det snarare ditt behov av surfmängd som avgör vilket abbonnemang som är bäst. Genom att jämföra abbonnemang från olika operatörer kan du därför få riktigt låga månadskostnader för mobilen. De billigaste abbonnemangen börjar så lågt som 49 kronor i månaden!

Bästa mobilabbonemangen 2019

Här hittar du en sammanställning av de mest intressanta operatörerna och de mobilabonnemang de erbjuder. Jag har försökt göra en så objektiv bedömning som möjligt baserat på den tjänst de erbjuder och hur bra priset är. Fyll gärna på med dina synpunkter i kommentarsfältet.

Hallon – riktigt billiga abonnemang med eller utan telefon

Hallon ägs av Tre och kan i princip ses som samma tjänst som vanliga Tre men med annat namn och lite lägre priser. Jag ser ingen poäng i att betala extra i onödan och gillar därför Hallon. Jag har under flera år varit kund hos Tre och tycker att deras nät är både snabbt och med bra täckning på de flesta ställen.

Hallon har marknadens just nu bästa priser och är imponerande generösa på varje punkt. Deras erbjudande är helt klart lockande, men jämfört med alternativ som Fello och Vimla tycker jag framförallt att fördelen är att Hallon erbjuder mobiltelefoner. Om du tänkt skaffa ny mobil kommer du kunna välja mellan alla tillgängliga modeller och få förmånliga erbjudanden på dem. Tyvärr binder du då upp dig på ett eller två år, men sen kan du byta igen om du vill. Jag har bra erfarenhet av Hallon och Tre och rekommenderar dem om du köper med mobil inbakad i abonnemanget.

Fördelar

+ Tre-butiker finns överallt om du behöver service
+ Riktigt låga priser (erbjuder extra låga priser för dig under 18, över 55 eller som studerar)
+ Ingen bindningstid (om du endast tecknar abbonnemang)
+ Surf kan sparas i upp till 100GB
+ Möjlighet att få en ny telefon till rabatterat pris

Nackdelar

 Så vitt jag vet, inga

Vimla! – chans att få abbonnemanget gratis

Jag fick alldeles nyligen upp ögonen för Vimla som är en relativt ny operatör (startade 2014). De har gjort ett starkt intryck och utmanar jättarna med en attraktiv prisnivå och mycket frihet. Sms och samtal är alltid gratis i obegränsad mängd, det som avgör vilket abonnemang du väljer är hur mycket surf du behöver.

Abonnemangen finn från 1 GB per månad upp till 50 GB. För detta betalar du ett grundpris på mellan 100 och 320 kronor i månaden, där du dessutom får halva priset under de första tre månaderna. Vimla har ingen bindningstid och du får spara överbliven surf i upp till tolv månader. Vimla använder sig av Telenors nät, så du får samma täckning som om det vore Telenor (här är en länk om du vill titta på täckningskartan).

En trevlig detalj jag gillar med Vimla är att de erbjuder en tipsrabatt. Om du skaffar ett av deras abonnemang kan du få rabatt på ditt mobilabonnemang genom att tipsa vänner och familj om att skaffa Vimla. Varje person du tipsar och som skaffar Vimla ger dig 10 kronor i prisavdrag per månad. Jag vet flera som gjort detta och nu betalar 0 kronor i månaden för sin mobil. Mycket billigare än så blir svårt att hitta.

Fördelar

+ Låga priser (rabatt finns för dig som är under 18, över 55 eller som studerar)
+ Ingen bindningstid
+ Surf kan sparas i upp till ett år
+ Tipsrabatt när du värvar en kompis

Nackdelar

Använder Telenors nät (inte nödvändigtvis en nackdel)
Endast abonnemang, säljer inte mobiler

Fello – utmärkt täckning till lågt pris

En annan uppstickare som kommit de senaste åren är Fello. Precis som Vimla profilerar Fello sig med mobilabonnemang som har bra priser och hög frihet. Du kan spara din surf och eftersom de inte har några bindningstider kan du växla upp eller ner i surfmängd när du vill, eller avsluta ditt abonnemang om du känner för det. Prisnivån är som sagt bra där surfmängd styr hur mycket du betalar – abonnemang finns för mellan 1 GB till 30 GB. Du betalar som lägst 95 kronor och som högst 345 kronor, och första månaden får de en rabatt på 50%.

I direkt jämförelse med Vimla är Fello alltså något dyrare men det du bör fundera på är om du föredrar att använda Telenors eller Telias nät. Telia är kända för att ha bäst täckning på landsbygden och om du bor utanför en storstad eller är mycket i naturen kan detta vara helt avgörande. Här kan du kika på Fello täckningskarta (länk).

Fördelar

+ Låga priser (erbjuder extra låga priser för dig under 18, över 55 eller som studerar)
+ Ingen bindningstid
+ Surf kan sparas i upp till 25GB
+ Bra täckning i glesbygd (Telias nät)

Nackdelar

Inte billigast
Endast abonnemang, säljer inte mobiler

Tänk på detta när du väljer abbonnemang

När du ska välja abbonnemang finns det ett par saker som är vettiga att tänka igenom. Läs vidare för de viktigaste frågorna du bör ställa dig själv när du väljer mellan olika abbonnemang och operatörer.

Mobilabonnemang med eller utan telefon?

Det kanske mest avgörande för hur stor din mobilräkning blir beror på om abonnemanget ska innehålla en telefon eller inte. Alla mobiltelefoner kostar dessutom olika så det slutgiltiga priset kan variera rejält. Förr var det väldigt vanligt att operatörerna subventionerade (det vill säga gav en rabatt) telefonerna för att du skulle bli kund hos just dem. Det sker fortfarande idag men i mindre utsträckning än förr. Vill du köpa den senaste iPhonen ska du inte räkna med någon vidare rabatt, däremot kan du via abonnemanget dela upp betalningen över till exempel två år utan att betala varken mer eller mindre. Du blir då bunden till den operatören och kan inte byta till en annan innan avtalet löpt ut. Ibland är telefonen dessutom operatörslåst och måste låsas upp (mot en kostnad) om du vill byta till en annan.

Vet du vad du behöver?

De vanligaste kriterierna som påverkar valet av mobiloperatör och abonnemang är:

  • Surfmängd: hur mycket data du vill ha varje månad. En del operatörer låter dig spara överskott från en månad för att använda senare.
  • Medföljande mobil: om du tänkt köpa en ny mobiltelefon inbakad i ditt abonnemang gör det att vissa operatörer faller bort.
  • Täckning: idag är de flesta nät väl utbyggda och du kan räkna med att ha hyfsad täckning på de flesta ställen. På särskilda platser, som till exempel en sommarstuga, kanske en viss operatör har bättre täckning än andra.
  • Bindningstid: behöver du vara fri att byta eller avsluta ditt abonnemang? Kort eller obefintlig bindningstid är bra, till exempel om du funderar på att till exempel göra en längre resa. Eller bara vill kunna byta till det b-sta erbjudandet när du vill.
  • Övrigt: vissa operatörer sockrar sina erbjudanden med extra tilläggstjänster där du till exempel får obegränsad surf för musik, streaming med mera.

Dessa faktorer har du säkert redan en ungefärlig uppfattning om. Om du är osäker går det bra att skriva en kommentar så hjälps vi åt. Jag själv brukar utgå från punkterna ovan och väga femmor det pris jag erbjuds av en operatör. Även om jag såklart helst har operatören med den allra bästa täckningen så räcker det gott att jag har täckning överallt i stan, nästan jämt när jag reser och en helt okej uppkoppling på landstället. I det läget tar jag hellre ett lägre pris än en ännu bättre täckning.