Boendekostnad: Den totala kostnaden för att bo i hus eller bostadsrätt

Räkna ut boendekostnad med vår enkla räknare

Din boendekostnad är den totala kostnaden per månad du betalar för din bostad. Det är en siffra som är bra att ha koll på, speciellt när du funderar på att byta till en ny bostad.

Det är lätt att bli överraskad av den totala kostnaden när alla mindre delar räknas ihop. Men med enkla verktyg kan du prova dig fram och räkna ut din nuvarande boendekostnad, eller se vad det skulle kosta att bo i en bostad du funderar på att köpa eller hyra.

Till den här artikeln har vi gjort en enkel räknare som du kan använda. Längre ner hittar du en beskrivning av alla delar som ingår i beräkningen. Vi går även igenom varför du ska räkna ut din boendekostnad, och hur du kan göra för att sänka den.

Räkna på din boendekostnad

Använd vår enkla räknare för att räkna ut din boendekostnad. Den fungerar för hyresrätt, bostadsrätt och hus (även fritidshus).


Vad ingår i beräkningen av boendekostnad?

När man beräknar boendekostnaden är det främst dessa delar som är viktiga:

  • Amortering
  • Driftkostnad
  • Hyra eller månadsavgift
  • Ränta

Amortering

När du tagit ut ett bolån så förväntas du betala tillbaka pengarna du lånat, inte bara räntan. Återbetalningen kallas för amortering.

Enligt lag måste man amortera en viss procent per år på alla nya bolån. Det är däremot alltid fritt fram att amortera mer om du vill och har råd.

Sedan 2018 gäller speciella regler kring amortering, ett så kallat amorteringskrav. Amorteringskravet är formulerat såhär:

  • Du får som mest låna för 85% av bostadens värde
  • Du som har en belåningsgrad* över 70 % ska amortera minst 2 % av lånet årligen
  • Du som har en belåningsgrad* på 50-70 % ska amortera minst 1 % av lånet årligen
  • Om lånet är större än 4,5 gånger din bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 %, det vill säga minst 2 eller 3 % totalt

*Belåningsgraden beskriver förhållandet mellan ditt bolån och bostadens värde. Om din bostad är värd 1 000 000 kronor och ditt bolån uppgår till 500 000 så är din belåningsgrad 50 %.

Standard är alltså att amortera 2-3 % av lånet per år. Det innebär att hela lånet betalas av på 33-50 år.

Driftkostnad

Driftskostnader skiljer sig åt rejält beroende på vilken sorts bostad du har. För hyresrätter och bostadsrätter är det normalt bara hemförsäkring, hushållsel och ibland vattenavgift som tillkommer utöver hyran/månadsavgiften.

För en villa eller ett radhus är driftskostnaderna desto fler. Typiska kostnader som ingår i driften av ett hus är:

  • El
  • Vatten och avlopp
  • Uppvärmning
  • Sotning
  • Ibland renhållning, sophämtning, vägavgift
  • Övriga kostnader relaterade till larm, pool och liknande

Hyra eller månadsavgift

Om du bor i en hyresrätt så betalar du en hyresavgift varje månad, som täcker de flesta kostnaderna relaterade till bostaden.

Bor du i bostadsrätt betalar du oftast en månadsavgift till föreningen, för att täcka din andel av föreningens kostnader. Pengarna används typiskt sett till att betala föreningens lån och för att sköta och underhålla fastighetens gemensamma utrymmen.

Ränta

Räntan är det du betalar till banken som ersättning för att du får låna pengar av dem. Den uttrycks i procent av det totala lånet, per år.

Ex. En bolåneränta på 3 % på ett bolån på 1 000 000 kr innebär att du betalar 30 000 kr per år i ränta, eller 2 500 kr per månad.

Den faktiska räntekostnaden blir vanligtvis lite lägre, på grund av ränteavdraget. Du har rätt att göra avdrag i deklarationen för en del av den ränta du betalat, och på så vis får du tillbaka upp till cirka 30 % av det du lagt ut för räntekostnader.

Varför räkna på din boendekostnad

Genom att räkna på din boendekostnad får du en tydligare bild av hur mycket det faktiskt kostar att bo i bostaden. Det gör det också lättare att jämföra två bostäder, även mellan olika boendeformer.

Särskilt inför att du ska byta bostad och kanske letar efter något större är det klokt att räkna noga. Det är vanligt att glömma till exempel driftskostnaderna som kommer med att bo i villa, och då kan det bli en tråkig överraskning att först efter inflytt märka hur stora räkningarna blir.

Så kan du sänka din boendekostnad

Det finns saker du kan göra för att sänka din boendekostnad. De tre bästa tipsen som gör störst skillnad är att:

  • Se över dina lånekostnader och förhandla med banken: Om du inte förhandlat om räntan på bolånet på länge så är det god tid att göra det. Du kan lätt spara tusenlappar på bara några timmars arbete.
  • Byt elleverantör: Jämför pris mellan din nuvarande elleverantör och de erbjudanden som finns just nu. Elskling är en utmärkt tjänst för att enkelt jämföra.
  • Se över dina försäkringar: Precis som med elavtal finns det pengar att spara på att jämföra (och samla) dina försäkringar regelbundet. Compricer är en utmärkt tjänst för det.