Köpa bostad: Komplett steg-för-steg-guide

Att köpa en bostad kan vara en lång process med många steg, men det kan också vara enkelt och gå fort. Med rätt förberedelse över chansen att du hittar en bostad du älskar, och att den dessutom kan bli din.

Vi har samlat allt du behöver veta på ett ställe. I den här steg-för-steg-guiden beskriver vi hur det går till att köpa bostad, från att du börjar leta till dess att du flyttar in och tar över huset eller lägenheten. Vi tipsar också om vidare läsning inom de ämnen där det kan vara intressant att djupdyka.

Första stegen mot att köpa bostad

Det finns några saker som alltid är bra att börja med, så att du har klart för dig hur du vill att bostadsaffären ska gå till.

Köpa eller sälja bostad först?

Om du redan äger en bostad som du ska sälja så bör du fundera på i vilken ordning du gör det. Det finns goda skäl att börja med att sälja, men det kan också vara bäst för dig att köpa det nya först.

Läs mer om att köpa eller sälja bostad först

Välj boendeform

När du letar nytt boende finns det en rad olika bostadsformer att välja mellan. Vilken sorts boende som passar dig beror på hur du vill bo och om du vill äga bostaden själv.

Det enklaste sättet att dela in olika typer av boendeformer är så här:

Allihop har fördelar och nackdelar som gör att de passar olika bra för olika personer. Men det finns ingen boendeform som är direkt bättre eller sämre, utan de passar helt enkelt för olika önskemål.

Läs mer om boendeformer.

Hur stor bostad behöver du?

När du letar bostad är det bra att ha en aning om hur stor den ska vara. Men hur stort är lagom och hur mycket utrymme behöver du egentligen?

Till viss del kokar det ner till tycke och smak, och såklart vad du har ekonomi till. Statistiken pekar också på att arean per person skiljer sig ganska kraftigt mellan olika kommuner.

Den vanligaste storleken på lägenhet är 2 rum och kök med en total yta på 57 kvadratmeter.

Läs mer om hur stor bostad du behöver.

Vad kostar det att köpa och äga en bostad?

Först och främst är det viktigt att vara medveten om vad som krävs för att få köpa en bostad. Du ska betala hela köpeskillingen, där den största delen för det mesta finansieras genom bolån. Resten, minst 15%, ska du betala i kontantinsats som du inte får låna genom bolånet.

Din boendekostnad är den totala kostnaden per månad du betalar för din bostad, alltså för att leva och bo där. Det är en siffra som är bra att ha koll på, speciellt när du funderar på att byta till en ny bostad.

Det är lätt att bli överraskad av den totala kostnaden när alla mindre delar räknas ihop. Men med enkla verktyg kan du prova dig fram och räkna ut din nuvarande boendekostnad, eller se vad det skulle kosta att bo i en bostad du funderar på att köpa eller hyra.

Här kan du räkna på boendekostnaden, och även experimentera med siffror från en bostad du funderar på att köpa.

Ett bra sätt att få koll på hur mycket du har råd att låna är att ansöka om ett lånelöfte från banken.

Skaffa lånelöfte

Att skaffa ett lånelöfte är ett av de viktigaste stegen inför ett bostadsköp. Utan lånelöfte är det lätt att det blir fel, trots att du hittat en bostad du vill köpa så kan du missa chansen om lånelöftet inte finns på plats.

Ett lånelöfte är ett besked från en bank om hur stort bolån de är villiga att erbjuda dig, det vills säga hur dyr bostad du skulle kunna få köpa. Lånelöftet baserar sig på din ekonomi, inte en specifik bostad.

Konkret innebär det att du får en skriftlig bekräftelse på att banken anser att du kan lägga bud på upp till en viss summa, som baserats på din inkomst och andra faktorer.

Läs mer om lånelöfte och hur du skaffar ett.

När du väl har ett lånelöfte på plats kan du börja leta bostad mer seriöst.

Leta bostad

Du kanske redan har en eller flera bostäder som du är intresserad av. Annars är det en bra idé att börja leta, till exempel genom att sätta upp en bevakning på Hemnet.

När du hittat en bostad som du blir intresserad av och som verkar vara inom din budget är det dags att gå på visning.

Gå på visning

När det är dags att gå på visning är det viktigt att ha en tydlig plan. Genom att undersöka bostaden på ett strukturerat sätt så minskar du risken att missa något viktigt. Men vad är det egentligen du ska titta efter?

Inför visningen är det bra att:

  • Skaffa lånelöfte
  • Anmäl intresse till mäklaren
  • Läs på om bostaden
  • Gör dig bekant med området

Läs mer om hur visningar går till och hur du bäst förbereder dig inför att gå på visning.

Din undersökningsplikt

När du köper en bostad har du en undersökningsplikt som innebär att du förväntas göra en noggrann undersökning av bostadens skick. Fel som en duktig besiktningsman hade kunnat hitta kan inte reklameras när köpet väl gjorts. Bara så kallade dolda fel kan reklameras så att du får ersättning.

Var alltid noggrann när du tittar på bostaden. Använd gärna vår checklista för visningar.

Kanske ska du även fundera på att beställa en egen besiktning, framförallt om du tänkt köpa hus och inte får se säljarens besiktningsprotokoll.

Lägga bud

När du känner dig intresserad av en bostad kanske du vill lägga ett bud. Varje budgivning är olika, och säljaren har rätt att bestämma om det mesta.

Innan du ger dig in i en budgivning är det klokt att läsa på om vilka regler som gäller kring bud. Det är viktigt att veta att säljaren bestämmer hur budgivningen ska gå till, vilka bud som ska accepteras och vem som till slut ska få köpa.

Du kan också lyckas bättre i budstrid om du använder dig av rätt strategier och knep för att vinna budgivningen. Även om du inte själv använder dig av dessa så lär du stöta på andra budgivare som gör det, och kan se igenom en del av deras taktik.

När du till slut har vunnit en budgivning (grattis!) är det dags att skriva kontrakt på köpet.

Skriva kontrakt efter vunnen budgivning

När säljaren accepterat ditt bud är det dags att skriva ett köpekontrakt som säger att ni båda är överens om att bostaden ska säljas till ett visst pris (köpeskilling) och med vissa villkor (här kan du läsa mer om klausuler i köpekontraktet).

Tänk på! När du vunnit budgivningen måste du kontakta banken du vill låna pengar av för att få ett formellt godkännande att du får låna pengar för att genomföra köpet. Det enklaste sättet är att ringa din banks kundtjänst, så får du hjälp. Banken kommer att gå igenom affären och säkerställa att de är villiga att låna ut pengar till just den här bostaden.

Kontraktsskrivningen går oftast till så att ni ses tillsammans på mäklarens kontor och skriver på ett kontrakt. I kontraktet står priset, tillträdesdatum och eventuella villkor med (till exempel att köparen vill göra en egen besiktning innan köpet definitivt går igenom).

Så fort kontraktet är påskrivet är affären bindande, och varken köpare eller säljare kan backa ur utan att begå kontraktsbrott (så vida inga villkor lagts till som tillåter det).

Nästa steg är i de flesta fall att köparen betalar in den första handpenningen till mäklarens konto. Om det är en bostadsrätt påbörjar också mäklaren arbetet med att begära att köparen ska godkännas som medlem.

Nu börjar väntan på tillträdesdagen. Men däremellan finns det ett par saker du kan göra för att vara förberedd.

Att göra inför tillträde

Även om köparen inte kan flytta in före tillträdesdagen så finns det gott om saker som kan göras i förväg.

☑️ Kontakta din bank för att förbereda bolån: Se till att din bank är medvetna om vad ni kommit överens om, och be att få kontaktuppgifter som du kan vidarebefordra till mäklaren inför tillträdet. Det här är också ett bra tillfälle att förhandla med banken om räntan på ditt bolån.

☑️ Begär överbryggningslån (om du även sålt en bostad med ett senare tillträde): Du kan behöva ett tillfälligt lån för tiden mellan två tillträden, när du tekniskt sett äger två bostäder samtidigt. Det kallas överbryggningslån, och den bank du skaffar bolån hos kan hjälpa dig med det.

☑️ Boka in tillträdestillfället: Blocka tid i kalendern för att ha god tid på dig. Ibland drar det ut på tiden med överföringarna mellan banker. Om du inte kan närvara på tillträdet själv så kan någon du litar på hoppa in i ditt ställe, om du ordnat en fullmakt (prata med mäklaren så får du hjälp med det).

☑️ Adressändra: Du kan be att få din post omdirigerad från och med tillträdesdatumet. Det gör du enkelt med tjänsten Adressändra.

☑️ Skaffa hemförsäkring: Du kan teckna ny hemförsäkring i förväg som börjar gälla på tillträdesdagen. Tänk på att du kan behöva ha en annan hemförsäkring i den nya bostaden, exempelvis om du flyttar från hyresrätt till bostadsrätt eller från bostadsrätt till villa. Alla dessa boendeformer kräver en egen typ av hemförsäkring (men du kan använda samma bolag som du är van vid om du vill).

☑️ Förbered andra abonnemang: Säg upp eller teckna de abonnemang du behöver ha på plats, till exempel elbolag, bredband, sophämtning, med mera!

☑️ Beställ flytthjälp: Om du tänkt ta hjälp av flyttfirma så är det klokt att göra det i god tid så att de är redo att flytta åt dig på den dag du tänkt dig.

Nu är det bara att invänta tillträdet.

Tillträde till bostaden

Dagen för tillträde är en viktig milstolpe. Det är då köparen tar över bostaden och säljaren får hela slutköpeskillingen utbetald.

Vid tillträdet blir köparen den formella ägaren av bostaden. Säljaren lämnar över nycklarna, köpesumman överförs och köparen får lov att flytta in.

Själva transaktionen brukar ske på mäklarens kontor. Både säljaren och köparen är närvarande för att skriva under de sista dokumenten, och väntar på plats medan pengar förs över mellan bankkonton. Det kan ta allt från cirka en halvtimme upp till flera timmar, så se till att du inte har bråttom.

När ni är klara är bostaden din och du har både fullt ansvar och total frihet att nyttja bostaden. Grattis!

CJ

CJ

Jag grundade Hemkunskapen.se för att jag saknade en trygg och hjälpsam sida om bostadsaffärer och privatekonomi, för vanligt folk. Efter många år på bostadsmarknaden har jag lärt mig massor, som jag är tacksam att få dela med av till dig. Här skriver jag om boende och ekonomi, som är mina största intressen.