Budgivning: Strategier och praktiska tips för att vinna budgivningen

Strategier för att vinna budgivning

Att köpa bostad kräver ofta att du ger dig in i budstrid mot andra. Men vilka knep finns egentligen för att vinna en budgivning?

I den här artikeln går vi igenom beprövade strategier som hjälper dig få ett övertag i budgivningen. Genom att använda dig av en medveten strategi gör du det lättare för dig själv att veta hur du ska agera, och dessutom ökar det chanserna att du blir en vinnare.

Praktiska budgivarknep:

  1. Höj budet lite i taget
  2. Kontra direkt
  3. Lägg ett högt bud (”Håll-käften-bud”) 
  4. Buda innan visning
  5. Lägg bud med villkor
  6. Utnyttja psykologiska gränser
  7. Dra ut på budgivningen
  8. Vänta till slutet

De här taktikerna går bra att kombinera. Läs mer om knepen längre ner!

Viktigt att tänka på

Oavsett hur du gör så är det viktigaste att ha en tydlig uppfattning om hur bostadsköpet ska finansieras och vilken budget du har.

Om du kommer att både köpa och sälja en bostad, fundera på om du ska köpa eller sälja först. Bägge alternativ har för och nackdelar.

Är ni flera som ska köpa bostad tillsammans är det viktigt att ha en gemensam idé om hur långt ni kan tänka er att gå i en budgivning. Det är viktigt för att kunna ta ett lätt (och rätt) beslut.

Bestäm dig för ett maxbud

Om det är dags för budgivning har du förhoppningsvis gjort en noggrann genomgång av bostaden: läst prospektet, gått på visning och tittat på alla dokument som mäklaren gjort tillgängliga.

Utifrån detta och genom att jämföra med liknande objekt som sålts i närheten kan du få en uppfattning om vad du tycker att en bostad är värd. Bestäm dig för vad du tycker är ett rimligt pris.

Jämför med ditt lånelöfte och tänk efter vad du maximalt kan tänka dig att betala för bostaden. Det är viktigt att ha ett maxbud i åtanke, så att du vet när det är dags att backa ur.

Ett tips är att inte sätta ditt mentala maxbud till en rund siffra, till exempel 3 miljoner jämnt. Genom att sätta ditt maxbud till en udda siffra (t.ex. 3,02 miljoner) kan du undvika att själv falla offer för knep #6 (mer om det snart).

Ha lånelöfte redo

För att veta ungefär hur mycket pengar du har att röra dig med är det en bra id´é att skaffa ett lånelöfte. Med lånelöftet i hand vet du ungefär hur mycket banken kan tänka sig att låna ut till dig.

Att lägga bud utan lånelöfte är inte att rekommendera, och budet ska egentligen inte ens godkännas. Om du inte har ett lånelöfte innan budgivningen börjar kan du hamna utanför, även om banken egentligen skulle gå med på ett lån.

Det kan ta lite tid att få ett lånelöfte, så se till att skaffa ett i god tid innan du börjar gå på visningar.

Lägg känslorna åt sidan

Bostädsaffärer kan vara känsliga, och om du tror dig ha hittat ditt drömboende så är det lätt att ryckas med. Men det är bra att hålla huvudet kallt, så gott det går.

Om budgivningen sticker iväg och du når ditt maxbud är det lätt att börja förhandla med sig själv. Kanske kan jag lägga lite, lite till?

Ibland är det bara lite till som behövs, men var uppmärksam på att inte lägga ett bud du inte riktigt har råd med. Det kan sluta med att det kostar mer än det smakar.

Säljaren bestämmer över budgivningen

När det gäller hur budgivningen går till och vilka bud som accepteras så är det helt och hållet säljaren som bestämmer. Säljaren kan välja om och när ett bud kommuniceras till andra budgivare, så du kan inte vara helt säker på att du känner till alla bud som inkommit.

Låter det konstigt? Vi har en artikel som går igenom vilka regler som gäller vid budgivning, som förklarar hur det funkar i mer detalj.

Praktiska tips att använda i en budgivning

Nu delar vi våra bästa tips som du kan använda dig av för att få ett övertag i budgivningen.

1. Höj budet lite i taget

När du lägger ett nytt bud, höj med en liten, liten summa (ex. + 5000 kr). Det sänker budtakten och kan trötta ut de andra budgivarna.

✅ Minskad risk att lägga ett bud långt över marknadsvärdet

❌ Inte så avskräckande för andra spekulanter

2. Kontra direkt

Så fort ett nytt bud lagts, var snabb med att direkt kontra med ett eget bud.

Kan avskräcka andra spekulanter som får känslan att du är beredd att köpa bostaden till varje pris

Kan bidra till att priset drar iväg snabbt

3. Lägg ett högt bud (”Håll-käften-bud”) 

Lägg ett högt, avskräckande bud direkt. Budet bör vara rimligt utifrån vad du själv kan tänka dig att betala, men en bra bit över utgångspriset.

Kan avskräcka andra spekulanter som får känslan att du är beredd att köpa bostaden till varje pris

Kan bidra till att priset drar iväg snabbt

4. Buda innan visning

Var tidig med att lägga ditt bud, redan innan visning. Mest effektivt om det kombineras med knep nummer 5.

✅ Stressar andra potentiella köpare som upplever att de redan ligger efter

❌ Du får kanske inte se bostaden på visning själv

5. Lägg bud med villkor

Lägg ett bud med ett villkor som tillägg, till exempel att budet gäller under förutsättningen att kontrakt kan skrivas samma dag och planerade visningar ställs in.

✅ Ger möjlighet att förhandla om annat än bara pris

❌ Kräver fingertoppskänsla för att välja villkor som säljaren är beredd att acceptera

6. Utnyttja psykologiska gränser

Lägg bud som är precis över en ”magisk” gräns, till exempel jämna hundratusental eller miljontal. Många sätter sina maxbud vid till exempel 3 miljoner, och genom att buda strax över dessa gränser kan du skrämma bort konkurrerande budgivare.

✅ Effektivt sätt att skrämma bort andra köpare

❌ Kan kräva en större höjning för att nå över den aktuella gränsen, med risk för att buda högre än vad som hade behövts

7. Dra ut på budgivningen

Budgivare kan lätt bli otåliga, och genom att konsekvent lägga bud med fördröjning kan du skapa frustration hos andra budgivare som hunnit vänja sig vid tanken på att kanske ha lagt det slutgiltiga budet.

✅ Skapar frustration hos konkurrerande budgivare som kanske har flera budgivningar igång

❌ Ett för sent bud riskerar att leda till att säljaren redan hunnit gå vidare med en annan köpare

8. Vänta till slutet

Ligg på lurpass och lägg ditt bud när budgivningen precis avtagit och säljaren är nära att erbjuda köpkontrakt till högste budgivare.

✅ Frustrerar den högstbjudande som trodde att alla andra budgivare hade gett upp

❌ Ett för sent bud riskerar att leda till att säljaren redan hunnit gå vidare med en annan köpare

Vanliga frågor

Fungerar de här strategierna verkligen?

Ja, men inte alltid. De här taktikerna bygger på grundläggande psykologi (till exempel teorin om ankring). Samtidigt är de välkända, så räkna med att mäklare och budgivare förstår och ser igenom vad du gör. Trots det kan det fortfarande vara effektivt.

Vilka tekniker fungerar bäst för att vinna budgivningen?

Alla tekniker kan vara effektiva, och det beror i slutändan på hur säljaren och de andra budgivarna reagerar på buden som kommer in. En särskilt effektiv teknik är nummer 6, att utnyttja andras psykologiska gränser.

Hur håller man koll på vilka bud som kommer in?

Mäklaren brukar vara aktiv med att kontakta alla aktiva budgivare. Bud registreras också på mäklarens hemsida. Tänk på att det inte är säkert att alla bud registreras och kommuniceras utåt, och att säljaren kan välja att acceptera ett bud utan att du får veta det i förväg.