Bunden eller rörlig ränta: Borde du binda ditt bolån?

Är det bäst att binda räntan på sitt bolån, eller är det bättre att ha rörlig ränta? Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka för att få en låg boendekostnad, men samtidigt trygg ekonomi.

I den här artikeln får du veta vad det innebär att binda räntan på bolånet, inklusive fördelar och nackdelar. Vi går även igenom när det är bästa att binda räntan, olika sätt du kan göra det på och hur du passar på att förhandla om en låg ränta. Till sist tittar vi närmare på om det verkligen är så att rörlig ränta alltid är det billigaste alternativet.

Tänk på! Den här artikeln är framtagen i informationssyfte och är inte avsett att vara rådgivande. Hemkunskapen frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt förlust eller skada som grundar sig på användandet av informationen.

Vad innebär det att binda räntan på bolånet?

Att binda räntan på sitt bolån innebär att du och banken kommer överens om att du ska betala en viss ränta under en viss tid, till exempel under två år. Din ränta blir då samma varje månad, även om den rörliga räntan skulle gå upp eller ner under den tiden.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att binda räntan?

Den stora fördelen med att binda räntan är att du vet exakt vilken ränta du kommer behöva betala. Det fungerar som ett skydd mot räntehöjningar, vilket ibland kan vara en stor trygghet för ens ekonomi.

En nackdel med bunden ränta är att du som låntagare är skyldig att ha kvar lånet under hela bindningstiden. Om du vill byta lån (till exempel för att flytta till en annan bostad) innan bindningstiden gått ut så kan du bli tvungen att betala ränteskillnadsersättning.

Ofta innebär bunden ränta också att du totalt sett betalar en högre ränta än om du haft rörligt under hela tiden (men det är inte säkert att det alltid är så). Att binda lånet är lite som en försäkring, du betalar lite extra men i gengäld får du ett skydd och en större trygghet.

När är det bäst att binda räntan på bolånet?

Det bästa läget att binda räntan på ditt bolån är när du vill försäkra dig om att ha en viss räntenivå under en längre tid. Anledningar till det kan vara:

  • Att du tror att räntan ska gå upp och vill säkra en låg ränta för framtiden
  • Att du skulle ha svårt att klara din ekonomi om ränta gick upp och vill skydda dig från det
  • Att du föredrar att veta exakt vad din boendekostnad ska vara varje månad

Historiskt har det varit billigare att inte binda sin ränta, men varje persons situation är olika och i vissa fall är det klokt att binda räntan. Särskilt om du är orolig för din ekonomi kan det vara en trygghet att veta att du har en viss ränta, även om den totalt sett kanske bli högre än om den var helt rörlig.

Olika sätt att binda din ränta

Du kan binda din ränta på olika sätt:

  • Olika längd på bindningstiden
  • Olika andelar av lånet

När du diskuterar med banken om att binda din ränta kan du oftast välja mellan olika bindningstider, till exempel att binda på ett, två, tre eller fem års tid. Räntorna brukar vara lite högre om du binder under en längre tid.

Det är lätt att tänka att du måste ha antingen bunden eller rörlig ränta, men så är det inte. Om du vill kan du binda räntan på en del av lånet och låta den andra ha rörlig ränta. Det går också att ha olika delar med bunden ränta, men på olika tidslängd.

Hur länge ska man binda räntan på lånet?

Hur länge du ska binda beror helt på din situation. Det är vanligt att binda räntan på 1-3 år, men vissa binder på ännu längre tid.

Att binda på lång tid är ibland riskabelt eftersom du kan bli ersättningsskyldig om du vill bryta avtalet innan bindningstiden gått ut. Det kan bli en dyr historia. Därför är det klokt att fundera på om det finns chans att du kommer vilja flytta inom något eller några år, och inte binda längre än så.

Skydda din ekonomi under en särskild period

Ibland vet man att inkomsten kommer att vara lägre under en tid framöver, och det kan vara skönt att minska sin ekonomiska risk. Det kan till exempel vara att du ska vara sjukskriven, studera eller vara föräldraledig. Då kan det vara en trygghet att under en period ha bunden ränta, så att du inte riskerar att få plötsligt höjda räntekostnader.

Kan man binda räntan på delar av lånet?

Ja, det brukar gå bra att dela upp ditt bolån i så många delar du vill. Varje del kan vara rörlig eller bunden, och det går bra att binda olika delar av lånet på olika lång tid.

Det finns oftast ingen anledning att dela upp lånet i många delar, men det är till exempel vanligt att binda räntan på halva lånet.

Förhandla och få rabatt på räntan

När du pratar med banken om att binda räntan är det ett perfekt tillfälle att förhandla om en lägre ränta. Du kan spara mycket pengar på att inte acceptera första bästa erbjudande du får. Med lite förberedelse och genom att jämföra olika banker kan du få en betydligt bättre ränta.

Lånekoll

💰 Det enkla sättet att sänka räntan på bolånet

Ska du köpa en ny bostad eller bara vill sänka utgifterna för dina befintliga bolån?

Oavsett varför du behöver ta ett bolån så vet vi att det är mycket att hålla koll på.

Lånekoll erbjuder en personlig kontaktperson som kostnadsfritt hjälper dig genom hela processen och ser till att du får så bra bolån som möjligt – utan kostnad.

⭐️ Låneerbjudanden från fler än 30 banker

⭐️ Signera med BankID – snabbt och enkelt

⭐️ Svar inom 10 minuter

⭐️ Förhandlar de bästa villkoren för dig

⭐️ Personlig service och rådgivning

Är det billigare med rörlig ränta?

Både ja och nej. Historiskt har det varit bäst ur ett ekonomiskt perspektiv att ha fullt rörlig ränta på bolånet. Det har inneburit att du som låntagare betalat minst i ränta till banken med rörlig ränta.

Å andra sidan har räntan också rört sig upp och ner. Vissa månader har det blivit mycket dyrare med rörlig ränta, och det passar inte alla att ha så oförutsägbara kostnader.

Om du har god marginal i din privatekonomi och klarar av en högre ränta så säger historien att det är billigast att ha fullt ut rörlig ränta. Tänk bara på att det alltid kan se annorlunda ut när vi blickar framåt i tiden.

Sammanfattning

  • Att binda räntan på sitt bolån innebär att du och banken kommer överens om att du ska betala en viss ränta under en viss tid, till exempel under två år. Din ränta blir då samma varje månad, även om den rörliga räntan skulle gå upp eller ner under den tiden.
  • Fördelen med att binda räntan är att den blir förutsägbar under en längre tid
  • Nackdelarna är att räntan oftast blir totalt sett högre, och att du kan bli ersättningsskyldig om du vill flytta innan lånet löper ut
  • Du kan binda delar av lånet på olika tid, det behöver inte vara ett och samma för hela lånet
  • Rörlig ränta har historiskt sett varit det billigaste, men det behöver inte alltid vara det