Gå på visning: Så gör du på rätt sätt (inklusive checklista)

När det är dags att gå på visning är det viktigt att ha en tydlig plan. Genom att undersöka bostaden på ett strukturerat sätt så minskar du risken att missa något viktigt. Men vad är det egentligen du ska titta efter?

I den här artikeln får du veta exakt vad du behöver tänka på när du ska på visning. Vi delar med oss av viktiga tips och praktiska råd kring hur du förbereder dig inför, under och efter visningen. Dessutom ger vi inspiration till frågor du kan ställa till mäklaren för att få mer viktig information.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.

Allmänna tips för att få maximalt ut av att gå på visning

För att lyckas bra med att gå på visning finns det några generella tips som alltid är bra att ha med sig:

  1. Gå på många visningar. Ju fler visningar du går på, desto bättre kommer du bli på att bedöma bostäder. Du får mer och mer att jämföra med och kan börja se mönster mellan olika bostäder. Du blir även mer effektiv och trygg i att du verkligen ser bostaden för vad den är.
  2. Tänk bort inredning och ytskikt. Fula eller snygga möbler kan distrahera dig från bostaden, som är det du är där för att titta på. Försök ignorera inredningen, och tänk på att det är både lätt och relativt billigt att tapetsera eller måla om på väggarna. En ful tapet är alltså lätt att åtgärda.
  3. Ta för dig. Var inte rädd för att öppna skåp, fönster och vitvaror. Du har undersökningsplikt som köpare och därför är det inte mer än rätt att du är noggrann. Var inte blyg, och glöm inte att mäta de ytor som du vill ha med dig måtten på.
  4. Använd en checklista. Det blir mycket lättare att vara noggrann om du systematiskt använder dig av en checklista. Då slipper du fundera på vad som är nästa steg, och kan fokusera på att försöka få en korrekt uppfattning om bostaden. Du bestämmer själv om du vill använda en checklista som du faktiskt prickar av eller om du bara följer den mentalt.
  5. Gå på en andra visning. Om du vill ha mer tid för att kunna gå igenom allt du behöver (eller kanske vill dubbelkolla något) är det en bra idé att gå på en andra visning. Du kan be mäklaren om en privat visning om det inte finns någon planerad.

Förbered inför visningen

Inför visningen är det bra att:

  • Skaffa lånelöfte
  • Anmäl intresse till mäklaren
  • Läs på om bostaden
  • Gör dig bekant med området

Skaffa lånelöfte

Att skaffa ett lånelöfte är ett av de viktigaste stegen inför ett bostadsköp. Utan lånelöfte är det lätt att det blir fel, trots att du hittat en bostad du vill köpa så kan du missa chansen om lånelöftet inte finns på plats.

Om du vill vara med och lägga bud på en bostad så brukar mäklaren kräva att du har ett giltigt lånelöfte som är tillräckligt stort för budet du vill lägga.

Läs mer om lånelöfte.

Anmäl intresse till mäklaren

Ibland säljs bostäder snabbt, kanske direkt efter en första förhandsvisning. Om du är intresserad av en bostad är det därför en bra idé att tydligt anmäla intresse till mäklaren i god tid, antingen genom att ringa eller maila direkt, eller genom att anmäla dig till visningen via formulär.

Då är chanserna goda att mäklaren hör av sig om det skulle bli tidig budgivning, så att du också får chans att vara med.

Läs på om bostaden

Redan innan visningen kan du göra mycket för att förebereda dig och vara påläst om bostaden. Börja med att noggrannt läsa igenom objektsbekrivningen och anteckna om det är något du vill veta mer om.

Läs även alla dokument som mäklaren gjort tillgängliga, till exempel föreningsstadgar och årsredovisning. Om det är en bostadsrätt är det en bra idé att göra en bedömning av föreningens kvalitét och ekonomi.

Gör dig bekant med området

Kolla upp vilka andra bostäder som sålts i området. Hemnet är en bra tjänst för att se slutpriser i närheten. Försök få en uppfattning om hur priset på bostaden du ska titta på förhåller sig till andra försäljningar i området. Är priset högre eller lägre (enklast att jämföra per kvadratmeter)?

Om du inte känner till området så bra så kan du ta en promenad runt omkring. Det är ett bra sätt att lära sig mer om hur omgivningen är och hur det skulle kännas att bo och röra sig i området kring bostaden.

Undersök under visningen

Under själva visningen finns det en mängd saker som är bra att kontrollera. En del saker är alltid viktiga, men vissa saker gäller särskilt när du tittar på ett hus.

Hus och lägenhet:

  • Mät
  • Badrum
  • Kök
  • Fönster
  • Utsidan
  • Väderstreck

Lägenhet:

  • Gemensamma utrymmen

Hus:

  • Källare
  • Tomtgräns
  • Tak och grund
  • Dränering
Checklista för när du ska gå på visning

Enklare visning med vår enkla checklista

Vår enkla checklista hjälper dig komma ihåg att titta på rätt saker före, under och efter visningen.

Ladda ner till mobilen eller skriv ut och ta med dig.

Undersök hela bostaden noga

Det är alltid viktigt att undersöka bostaden noga. Som köpare har du undersökningsplikt, och det är oftast svårt att reklamera köpet om du skulle bli missnöjd när du väl tar över bostaden.

Var därför noggrann och ställ alltid frågor till mäklaren om du är osäker. Det underlättar att följa en checklista, så att du inte glömmer något.

Mät

Planritningen som ligger på mäklarens hemsida är ofta felaktig, ibland väldigt missvisande. Det är alltså ingen bra utgångspunkt för att mäta hur stort ett rum eller en vägg är.

Om du vill ha exakta mått är det bäst att mäta själv, speciellt om det är någon del av bostaden där måtten av någon anledning är väldigt viktiga.

Var inte blyg för att ta med tumstocken eller möta på vilket sätt du nu föredrar. Det är helt normalt beteende på en visning och kan spara en hel del huvudvärk i slutändan.

Badrum

Badrum är en av bostaden som hör till det allra viktigaste att undersöka noga. Om det finns spår av fuktskador kan det bli aktuellt att riva ut hela badrummet, vilket både kan bli dyrt och rätt så jobbigt.

Kolla särskilt att fogar i kakel ser fina ut, att det inte finns synligt mögel och att det inte luktar konstigt i badrummet.

Om badrummet är renoverat inom de senaste tio åren så bör det finnas ett våtrumsintyg. Det är ett intyg på att den som renoverat badrummet har rätt behörighet och kunskap, vilket är viktigt av försäkringsskäl. Kolla med mäklaren så att det finns ett sådant intyg.

Kök

I köket är det i första hand där det finns in- och utlopp av vatten som du behöver titta extra noga. Kolla så att det inte finns några fuktskador under diskhon, kyl/frys eller vid eventuell diskmaskin.

Fönster

Titta gärna på fönstren så att de ser fina ut. Fråga mäklaren vilken typ av fönster det är. Moderna tre-glas är mer energieffektiva och isolerar bättre mot värmeläckage och ljud.

Fönster i trä eller plast brukar behöva bytas efter cirka 30 år, medan fönster i aluminium håller i ungefär 50 år.

Man brukar byta ut trä- och plastfönster efter ca 30 år. Aluminiumfönster håller i ca 50 år.

Väderstreck

Något som inte alltid nämns i bostadsannonsen är hur bostaden förhåller sig till väderstrecken. Balkong eller uteplats i söderläge kan vara trevligt, men sovrum får gärna ligga i en svalare riktning. Passa på att kolla detta när du är på plats.

Söderläge innebär att du får sol från morgon till kväll. Ett läge i väster ger sol på eftermiddag och kväll. För norr och öster gäller det motsatta.

Tips! Osäker på hur du kollar upp väderstreck? Chansen är stor att din telefon har en inbyggd kompass som gör det busenkelt. Prova!

Gemensamma utrymmen (lägenhet)

Om du tittar på en lägenhet så gör du rätt i att kika på gemensamma utrymmen, som till exempel trapphus, förrådsutrymme, innergård och tvättstuga.

Du vill helst se att de är i fint skick och känns som att de får det underhåll de behöver. Det kan annars bli något som måste åtgärdas i framtiden, vilket är något som de boende kommer behöva vara med och betala.

Utsidan (hus)

Fasaden är viktig och du bör kontrollera så att det inte finns sprickor eller röta där. Undersök även trädgård och eventuellt garage eller extrahus som kan finnas på tomten.

Källare (hus)

I källaren vill du i första hand försäkra dig om att det inte finns fuktskador eller mögel i huset. Det är inte så lätt att upptäcka fuktskador själv, men du kan använda ditt luktsinne för att känna efter om det luktar konstigt.

Skulle det finnas en lukt som väcker oro, fråga mäklaren om det. Det bör ha kommit upp under säljarens besiktning.

Tomtgräns (hus)

Det är bra att kontrollera var tomtgränsen går. Oftast finns det en liten metallpinne i marken som markerar var tomtgränsen går.

Tak och grund (hus)

Om det är möjligt så kan du fråga om du får klättra upp på taket och titta. Du vill gärna se att taket är i gott skick och inte har några skador. Att byta tak är en kostsam renovering som behöver finnas med i beräkningen inför ett köp, annars kan det bli en dyr överraskning. Ett tak brukar normalt hålla i 30-60 år, lite beroende på vilken typ av tak det är.

Kolla också vilken typ av grund huset står på. Det kan vara svårt att själv bedöma om det finns några problem med grunden, men du kan läsa på om olika husgrunder och deras för- och nackdelar.

Dränering (hus)

Fråga om dränering har gjorts runt hus och i trädgård, och kom ihåg att ta reda på när det skett. Dräneringar behöver göras om med jämna mellanrum, ungefär var 15-20 år. Det är en stor kostnad som du behöver kunna räkna med om det finns risk att det behöver göras inom kort.

Efter visningen

När du väl varit på visningen finns det ett par saker som är bra att fundera över:

  • Sammanfatta dina tankar
  • Besiktning
  • Radonmätning

Sammanfatta dina tankar

Förhoppningsvis har du haft möjlighet att undersöka bostaden ordentligt, och kanske även antecknat det du upptäckt.

Nu är det ett bra läge att göra lite mer ordentliga anteckningar. Det hjälper dig få en mer objektiv syn på bostaden och ger dig underlag till frågor som du kanske vill ställa till mäklaren. Dina anteckningar skulle kunna se ut så här:

  • Allmän uppfattning om bostaden: Hur tyckte du att bostaden kändes? Var det något du gillade särskilt mycket? Något du inte gillade?
  • Problemområden: Sådant du tror att det kan bli problem med och där det kan tillkomma mycket arbete eller stora kostnader framöver.
  • Frågor till mäklaren: Sådant du vill fråga mäklaren om, ifall du inte hade möjlighet under visningen.

Det är bra att spara dina anteckningar, kanske kommer du gå på visning i en liknande bostad framöver och vill kunna jämföra då.

Besiktning

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket betyder att alla fel som skulle upptäckas vid en noggrann besiktning blir ditt ansvar så fort köpet genomförts. Bara för så kallade dolda fel kan du få ersättning i efterhand, om du sedan upptäcker ett fel du inte redan kände till.

Det är möjligt att begära att få en klausul i köpekontraktet om att få göra en besiktning innan köpet slutligen går igenom. Säljaren är däremot aldrig tvungen att acceptera en sådan klausul, utan kan fritt välja att sälja till någon annan.

Tänk på! Vid en vanlig besiktning kontrolleras normalt inte el, avlopp eller vatten, och inte heller radonvärden.

Bra frågor du kan ställa till mäklaren

Det kan vara skönt att få lite inspiration kring vad du kan fråga mäklaren om. Vi har gjort förslag (indelade mellan lägenhet och hus) som du kan utgå från (men fråga såklart vad du vill):

Hus:

  • När önskar säljaren att överlåtelsen ska ske? Vill de ha god tid på sig att hitta en egen bostad?
  • Vilka större renoveringar har gjorts? När och varför har de gjorts, och finns det intyg på att de utförts av en fackman?
  • Har säljaren gjort en överlåtelsebesiktning? Vad blev resultatet och finns det möjlighet att få titta på protokollet? Hur ställer sig säljaren till att få göra en egen besiktning innan ett köp går igenom?
  • Hur är grannarna? Hur är området?
  • Ska det byggas något i närheten som kan vara störande eller förändra omgivningen kraftigt?

Lägenhet:

  • När önskar säljaren att överlåtelsen ska ske? Vill de ha god tid på sig att hitta en egen bostad?
  • Hur ser föreningens ekonomi ut? Finns det några planerade renoveringar eller avgiftshöjningar som är beslutade?
  • Vad ingår i månadsavgiften?
  • Vilka möjligheter finns för att få parkering?
  • Hur är grannarna? Är det en lyhörd lägenhet?

Vad händer efter visningen?

Efter visningen kommer mäklaren med stor sannolikhet höra av sig till dig för att höra om du är fortsatt intresserad. Det är ett bra tillfälle att ställa de frågor du har kvar.

Efter visningen brukar också budgivningen dra igång. Läs gärna mer om vilka strategier du kan använda för att vinna budgivningen.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.