Hemnet för säljare: Effektiva sättet att hitta köpare av din bostad

Hemnet

När du ska sälja bostad är Hemnet ett viktigt verktyg. Om din annons inte finns på Hemnet, är den ens till salu?

Men hur får du som säljare ut maximalt från Hemnet? I den här artikeln går vi igenom varför Hemnet är bra för dig som säljare, hur det går till att lägga upp en annons och vilka val du har att göra. Vi går även igenom hur annonser sorteras, vad det kostar att annonsera på Hemnet och vilka alternativ som finns.

Varför är Hemnet bra för bostadssäljare?

Hemnet är sedan många år en av de allra mest populära tjänsterna för att annonsera en bostad till salu. 92% av Sveriges bostäder säljs via Hemnet. Det är en naturlig startpunkt för många köpare som förväntar sig att hitta din bostad på Hemnet.

Hemnet är en vältrafikerad sajt där du når ut till många potentiella köpare. Enligt Hemnets egen statistik genererar sidan i snitt över 100 miljoner klick på deras bostadsannonser, per månad.

Som säljare kan du även följa intresset för din bostadsannons, eftersom annonserna är transparenta med hur många som besökt annonsen.

Lägga upp en annons på Hemnet

Att lägga upp en annons på Hemnet får du hjälp med av din mäklare. Processen går vanligen till ungefär så här:

 1. Du anlitar en mäklare och tillsammans förbereder ni all information som sedan ska inkluderas i bostadsannonsen på Hemnet.
 2. Ni väljer vilket annonspaket som ska beställas från Hemnet: Bas, Plus eller Premium. Din mäklare kan rekommendera ett val utifrån vad som är mest lämpligt för bostaden du säljer.
 3. Mäklaren lägger in all relevant information enligt vad ni förberett tillsammans
 4. Annonsen aktiveras och Hemnet fakturerar dig för upplagd annons (det är avdragsgillt när du deklarerar din bostadsaffär)

Olika paket påverkar hur mycket din bostad syns på Hemnet

Välj mellan Hemnet Bas, Hement Plus och Hemnet Premium

Hemnet erbjuder tre olika paket: Bas, Plus och Premium.

Hemnet Bas är den enklaste annonsformen som inte ger några speciella fördelar i hur annonsen exponeras. Du kan räkna med att din bostad är bland de mindre synliga på Hemnet, och får lite färre klick än om du betalar för ett dyrare paket.

Hemnet Plus är standardpaketet, och också det mest populära alternativet. Plus-annonser visas oftare och högre upp i resultaten än Bas-annonserna. Plus-paketet ger även rabatt på tillvalet ”Raketen”, som kan användas för att generera fler besök till annonsen.

Hemnet Premium ger maximal synlighet på Hemnet. Premium-annonser visas alltid högst upp och i paketet ingår en kostnadsfri ”Raketen” som du kan använda när du vill.

Ju mer synlighet du vill ha, desto högre blir priset för att annonsera. Din mäklare hjälper dig att få en prisuppgift innan du bestämmer dig, och ni kan även diskutera vilket paket som kommer ge bäst resultat.

Raketen

Ett tillval du kan göra efter att annonsen publicerats är att använda ”Raketen”. Det innebär att en kopia på annonsen placeras högst upp på sidan, som resultat nummer två i resultaten. Där ligger den kvar under 3 eller 5 dygn.

Raketen innebär att din annons blir dubbelt exponerad och leder normalt till att annonsen får en skjuts med nya besökare. Om intresset har svalnat och du vill ge annonsen en knuff i rätt riktning så kan Raketen vara effektiv.

Om du köpt Premium-paketet så ingår en gratis Raketen, för Plus-paketet får du istället ett rabatterat pris, medan Bas-paketet innebär att du betalar fullpris. Du kan räkna på priset med Hemnets räknare.

Hur sorteras annonser på Hemnet?

90 % av Hemnets användare använder ”Nyast först” för att sortera bland resultaten. Som namnet antyder får de då se de senast upplagda bostäderna, men med en liten twist.

Säljare som betalat extra (”Premium” respektive ”Plus”) får se sin bostadsannons dyka upp först i listan. Därefter presenteras annonserna som inte betalat extra för att exponeras.

Utöver den här standardsorteringen kan besökare välja att sortera på annat än ”Nyast först”:

 • Nyast först
 • Äldst först
 • Billigast först
 • Dyrast först
 • Visning – tidigast först
 • Adress A-Ö
 • Adress Ö-A
 • Störst först (m2)
 • Minst först (m2)
 • Tomt – störst först (m2)
 • Tomt – minst först (m2)
 • Lägst kvadratmeterpris (kr/m2)
 • Högst kvadratmeterpris (kr/m2)
 • Lägst avgift (kr/mån)
 • Högst avgift (kr/mån)
 • Avstånd till vatten

Exakt var din annons hamnar i en resultatlista beror på vilka filter och sorteringsval som gjorts när användaren sökt på Hemnet.

Vad kostar det att annonsera på Hemnet?

Prisexempel, vad det kostar att annonsera på Hemnet

Priset som Hemnet tar för att annonsera sätts unikt för varje bostad, beroende på läge och utgångspris. Du kan räkna själv med Hemnets priskalkylator.

Miniminivån för att annonsera ligger kring 1 500 kr, men en dyrare bostad och högre synlighet kan innebära att kostnaden blir upp mot 10 000 kr. Det är alltså ett stort spann mellan lägsta och högsta kostnaden.

Är kostnaden för Hemnet avdragsgill?

Ja, kostnaden för Hemnet-avgiften är avdragsgill. Den räknas som en del av försäljningskostnaderna, och får dras av fullt ut när du deklarerar din bostadsaffär.

Alternativ till Hemnet

Hemnet har länge varit i toppen när det kommer till att samla bostäder till salu på Internet. På senare tid har det däremot blivit mer och mer populärt med andra plattformar, som också är värda att ha koll på när du är ute efter att sälja din bostad.

Den främsta konkurrenten är just nu Booli, som tar större och större plats i köparnas medvetande.

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.