Skaffa hemförsäkring genom Hedvig? Läs vår recension först!

okt 26, 2019 | Privatekonomi | 0 Kommentarer

Hur bra är Hedvigs hemförsäkring? 

Hedvig säger sig erbjuda en modern typ av hemförsäkring. Men hur bra är skyddet, kundupplevelsen och priset? Och viktigast av allt – borde du skaffa Hedvig?

När vi tittar på Hedvigs erbjudande och bedömer dem utifrån de viktigaste kriterierna ger Hedvig ett gott intryck. Läs vidare för att få en fullständig bild av vad som är bra med Hedvig och var det kanske inte sticker ut så mycket.

Opti – ett bättre sparande?

Appen – hur funkar den?

Vilken avkastning kan jag förvänta mig?

Vad kostar Opti?

Hur säkert är det satt spara med Opti?

Är Opti ett bra alternativ för ditt sparande?

 

Kriterier för att välja hemförsäkring

Hemförsäkring är förmodligen den försäkring som är vanligast och man kan väl säga att det är mer eller mindre ett krav att ha en hemförsäkring. Det finns ohyggligt många olika försäkringsbolag som kan erbjuda dig en hemförsäkring, oftast med så när identiska erbjudanden. 

Vad är det då som urskiljer en bra hemförsäkring? Om du frågar mig är det huvudsakligen dessa kriterier som man bör ta hänsyn till när man väljer hemförsäkring:

  1. Skydd – hur väl skyddad du är av försäkringen.
  2. Pris – ska sättas i relation till hur väl skyddad du är.
  3. Kundupplevelse och smidighet

Utöver dessa finns det säkert en drös med speciella kriterier som kan vara viktiga för dig som enskild person, men i grund och botten är det ovan som bör tas i beaktning när du väljer hemförsäkring.

Så, hur står sig Hedvig som försäkringsbolag och är det värt att titta närmre på att skaffa hemförsäkring genom dem?

Så väl skyddad är du med Hedvig

Vad täcks av hemförsäkringen?

Om du bor i hyresrätt tecknar du en vanlig hemförsäkring som ger ett grundläggande skydd mot saker som kan ske i bostaden, men även mot sådant som kan drabba dig som person eller dina saker. Bor du i bostadsrätt eller villa behöver du teckna en motsvarande tilläggsförsäkring som ger ett utökat skydd, eftersom du i de bostadstyperna har ett större ansvar (vilket innebär större risk för att behöva nyttja försäkringen).

Hyresrätt/grundläggande hemförsäkring

Hedvig ger dig grundläggande ersättning om något skulle ske i din bostad, till exempel om det skulle börja brinna eller om du får inbrott. Här ingår också skydd mot väderrelaterade skador, till exempel om blixten slår ner och skadar din elektronik. Detsamma gäller om dina egna vitvaror skulle gå sönder eller om det skulle ske en vattenläcka. 

För dig och dina saker gäller hemförsäkringen också, bland annat med ersättning för försvunnet bagage när du är på resa, om du skulle råka ut för överfall eller rån samt om du blir av med dina prylar (eller till exempel råkar tappa mobilen i golvet).

Enligt vad jag kunnat hitta täcker Hedvig det fulla värdet på bostaden om en olycka är framme. För dina saker ersätter de upp till en miljon kronor, om det gäller stöld eller olyckor utanför hemmet ersätts du upp till 50 000 kronor. En självrisk på 1 500 kronor gäller.

Bostadsrätt

Bostadsrättstillägg tecknas ovanpå den vanliga hemförsäkringen. Det är vanligt att bostadsrättsföreningar kräver att du tecknar en sådan försäkring, men även om de inte gör det är det viktigt att se till att ha det skyddet.

Utöver det grundläggande skyddet får du ersättning om något skulle hända med din “fasta inredning” (dvs exempelvis ditt nyrenoverade kök) eller på ytskikten (alltså dina fina golv, väggar och tak). Hedvig ersätter hela beloppet och om du bor i bostadsrätt ser de till att du får rätt tillägg inbakat i prisförslaget 

Hus & villa

Bor du i hus och villa ska du ha en särskild tilläggsförsäkring för det. Du får då samma skydd som i den grundläggande försäkringen och bostadsrättstillägget, utöver det har du även rätt till ersättning om du drabbas av skadedjur eller om du råkar ut för naturskada (alltså om huset eller tomten skadas av ex, storm, hagel eller översvämning).

Bedömning – Skydd

Hedvig ger ett skydd som ligger väl i linje med det som de flesta hemförsäkringar erbjuder, varken mer eller mindre. På den här punkten blir det därför godkänt.

Kundupplevelse

Hedvig – en modern hemförsäkring

Hedvig själva framhåller att de är Sveriges enda hemförsäkring utan bindningstid. De menar att de byggt en modern plattform baserad på en app och att kunderna på så vis slipper krångligt pappersarbete och sega telefonköer. När jag själv provat Hedvig kan jag bara intyga att det fungerar smidigt och att det känns betydligt mer modernt med deras app än de hemsidor och telefonväxlar jag annars haft att göra med.

Avsaknaden av bindningstid är riktigt bra och gör att tröskeln för att prova blir väldigt låg. Om du inte är nöjd kan du byta bolag direkt och slipper fortsätta vara kund. Det visar att Hedvig tror på sin tjänst och är trygga med att deras kunder kommer att vilja fortsätta vara kunder, utan att behöva låsa in dem i långa avtal.

Vad säger kunderna om Hedvig?

Att ha ett bra skydd på pappret är ju lätt som en plätt. Det som talar sitt tydliga språk är ju hur kunderna faktiskt upplever att de är skyddade och får hjälp när de behöver det. Här gillar jag att titta på Trustpilot och de omdömen som finns samlade där. I skrivande stund har Hedvig bedömts som utmärkt av 89 % av de som lämnat omdöme, vilket alltså är det högsta som finns på skalan. 8 % har lämnat omdömet Mycket dålig. Jag jämför med If och Länsförsäkringar där användarna för både bolagen i 83 % av fallen gett dem raringen Mycket dålig. 

För mig visar det att kunderna i regel har ovanligt positiva upplevelser med Hedvig. Tänk på att de flesta som söker sig till en sådan tjänst ofta har varit med om en dålig upplevelse. Att ha så pass positiva ratings från sina kunder är därför väldigt, väldigt bra.

Bedömning – Kundupplevelse

Hedvig sticker ut och erbjuder en kundupplevelse som är väldigt annorlunda jämfört med andra försäkringsbolag. Det funkar smidigt att bli kund och jag upplever bolaget som trovärdigt. Service via appen funkar bra och det är otroligt skönt att slippa sitta och vänta i telefonkö. Jag ger Hedvig mycket väl godkänt på den här punkten.

Värde för pengarna?

Hedvig använder sig av en smart liten tjänst för att ge personaliserade prisförslag. Du svarar på ett par snabba frågor om vem du är, var du bor och vilken bostadsform du bor i. Därefter får du inom några sekunder ett prisförslag anpassat efter dig och dina förutsättningar. Här kan du testa själv och få ett prisförslag utan att binda dig till något. 

Hedvig erbjuder mig en hemförsäkring som inkluderar “drulle” och bostadsrättstillägg till en månadskostnad på 149 kronor i månaden. Det kan jämföras med Länsförsäkringar som jag haft tidigare och som kostat motsvarande 145 kronor per månad. Det ska då sägas att när jag valde Länsförsäkringar gjorde jag en genomgång för att hitta den mest prisvärda hemförsäkringen jag kunde hitta. På så vis är det inte illa att Hedvig erbjuder en liknande prisnivå.

Studentrabatt

Om du är student kan du utnyttja Hedvigs studentrabatt. Det ger dig ett totalpris på mellan 79-99 kronor per månad, vilket är grymt bra. För att få rabatten behöver du bara knappa i att du är student när du gör en prisjämförelse

Gratis är gott – Hedvig Zero

En riktigt spännande del av Hedvigs erbjudande är det de kallar “Hedvig Zero”. Det funkar lite som Vimla! på så vis att du får rabatt på din månadskostnad om du värvar vänner som blir kunder hos Hedvig. Om du värvar en kompis får både du och kompisen en rabatt på 10 kronor per månad. Du kan göra det med så många kompisar du vill och till slut kan du alltså få en rabatt som motsvarar hela din kostnad. Gratis hemförsäkring alltså. Här kan du läsa mer om hur det funkar, det är superenkelt att värva dina kompisar genom Hedvigs app.

Bedömning – Pris

Hedvig ligger prismässigt bra till och konkurrerar med aktörer som hör till de mer prisvärda på marknaden. Möjligheten att sänka sin kostnad genom att värva vänner känns schysst och jag tror det är realistiskt att många på det viset kommer kunna få en lägre månadskostnad än de kan få någon annanstans. På den här punkten tycker jag därför att Hedvig får väl godkänt.

Borde du skaffa hemförsäkring genom Hedvig?

Den främsta anledningen att titta på Hedvig som försäkringsbolag är att de har en riktigt smidig kundupplevelse och många nöjda kunder. De erbjuder ett konkurrenskraftigt pris och du kommer snabbt igång som kund utan en massa krångel. Om du gillar tjänsten finns det möjlighet att sprida ordet och sänka dina kostnader genom att värva andra. Gillar du det inte så kan du snabbt avsluta försäkringen eftersom de saknar bindningstid. 

Jag gillar Hedvig och tycker att de har det just nu bästa erbjudandet för hemförsäkring på marknaden. Därför kan jag varmt rekommendera dig att överväga att också bli kund. Om du blir sugen på att få mer info och ett personligt prisförslag är det bara ett klick bort.

Hedvig rekommenderas av Hemkunskapen.se 

Jämför hemförsäkringar

Funderar du på att byta hemförsäkring? Prova vår kostnadsfria jämförelsetjänst som jämför olika försäkringsbolag och hjälper dig hitta de bästa villkoren till det bästa priset.