Hur lång tid tar det att sälja sin bostad?

Guide till att sälja bostad

När man är på väg att sälja sin bostad är det vanligt att fundera på hur lång tid det kommer ta tills huset eller lägenheten blir såld. Exakt hur lång tid det tar varierar, men det finns bra statistik som kan ge en fingervisning om hur lång tid du ska räkna med.

I den här artikeln går vi igenom hur lång tid du kan räkna med att det tar att sälja din bostad i genomsnitt. Vi visar även en sammanställning av statistik från Booli som visar hur snittet skiljer sig mellan boendeform och län. Till sist bryter vi ner de olika momenten som ingår i att sälja sin bostad, och ungefär hur lång tid du kan räkna med att de tar.

Räkna med minst en månad för att sälja din bostad

I snitt tar det 2-3 veckor att få sitt hus eller lägenhet sålt på bostadsmarknaden (baserat på data från augusti 2021). Utöver det bör du räkna med tid för att välja mäklare, förbereda och genomföra fotografering och färdigställa bostadsannonsen.

Totalt är det rimligt att räkna med cirka en månad för att sälja sin bostad, men det kan både gå fortare och betydligt långsammare.

Genomsnittlig tid det tar att sälja i olika län

Booli har tagit fram statistik från August 2021 som visar att det i snitt tar 14 dagar från att en lägenhet läggs ut på Booli till dess att den tas bort från marknaden. För hus är tar det i snitt lite längre tid, 16 dagar.

För lägenheter går det fortast att sälja i Västerbottens län, medan Kronobergs län är det där det tar längst tid.

För hus går det fortast att sälja i Stockholms och Västmanlands län, medan Jämtlands, Norrbottens och Värmlands län är de där det tar längst tid.

LänDagar att sälja lägenhetDagar att sälja hus
Blekinge län1918
Dalarnas län2121
Gävleborgs län1821
Gotlands län1520
Hallands län1515
Jämtlands län1922
Jönköpings län1518
Kalmar län1821
Kronobergs län2919
Norrbottens län1822
Örebro län2018
Östergötlands län1817
Skåne län1314
Södermanlands län1717
Stockholms län1313
Uppsala län1415
Värmlands län1822
Västerbottens län1215
Västernorrlands län2021
Västmanlands län1313
Västra Götalands län1416
Sverige1416
Källa: Booli

Statistiken är insamlad av Booli och bygger på data från augusti 2021. Nyproduktion har plockats bort för att inte störa jämförelsen. Uträkningen är gjort baserat på tiden det tar från att bostaden läggs ut till salu via Booli och till dess att den tas bort på från marknaden.

Vad är det som tar tid i försäljningsprocessen?

Vägen till att sälja sin bostad består av flera steg, som alla kan gå olika snabbt att ta sig igenom:

Välja mäklare

Att välja mäklare kan gå fort, men det är klokt att ta sin tid till att jämföra olika mäklare och se till att du känner dig trygg med den som ska sälja bostaden åt dig. Vill du läsa mer om att välja mäklare har vi en artikel som går på djupet i det ämnet.

Vi rekommenderar att ta kontakt med minst tre mäklare för att jämföra deras erbjudanden, och det kan utan problem ta 3-4 dagar innan du hunnit träffa alla och gå igenom deras förslag.

HittaMäklare.se är en tjänst för att hitta och jämföra mäklare i ditt område. Där kan du läsa omdömen från andra säljare och filtrera ut de mäklare som känns bäst för dig att ta vidare kontakt med. Det är helt gratis och du kan börja söka efter mäklare genom att klicka här.

Homestyling och fotografering

Att göra i ordning sin bostad så att den lockar till köp kan göra stor skillnad. För att göra det enklare har vi en checklista att använda inför fotograferingen, som gör det lättare att snabbt få bostaden i ett säljande skick.

Både homestyling och fotografering kan göras snabbt med rätt förberedelse, räkna med totalt 1-2 dagar. Sedan brukar det ta någon ytterligare dag för fotona att redigeras och bli klara för annonsen.

Annonsering

Parallelt med att fotografering förbereder mäklaren annonsen och objektsbeskrivningen som ska ingå. Det går oftast snabbt att få fram ett första utkast, men du som säljare måste ge dig tid att läsa igenom och påpeka de fel eller ändringar du vill få åtgärdade.

Det är rimligt att räkna med att det här tar 2-3 dagar.

Besiktning och energideklaration

Ibland, framförallt för hus, behöver du göra en energideklaration och överlåtelsebesiktning av bostaden för att vara redo för en försäljning. Båda momenten är snabbt gjorda när du väl har en besiktningsman på plats för att utföra uppdraget, men det kan vara väntetid om du säljer under en intensiv period på året.

Visningar och budgivning

När bostaden väl kommit ut på marknaden kan det gå både snabbt och långsamt. Hur lång tid det tar beror på hur het bostadsmarknaden är för stunden och hur mycket intresse just din bostad genererar.

I genomsnitt tar det cirka 2 veckor till dess att bostaden sålts, men det kan både gå fortare och betydligt långsammare.

Kontraktskrivning och efterarbete

När det väl finns en köpare vars bud du vill acceptera så kan mäklaren jobba snabbt för att avsluta affären. Det brukar inte vara några problem att det sker samma dag, eller nästföljande dag.

Efter påskrivet köpekontrakt brukar det dröja ett par månader innan det är dags för köparen att få tillträde till bostaden.