Hyra ut stuga? Så här gör du via förmedling!

Hyra ut stuga? Så här gör du via förmedling! illustration

Att hyra ut sin stuga kan vara en lukrativ affär, särskilt med de nya skatteregler som gör det möjligt att tjäna upp till 50 000 kronor skattefritt per år. Många stugägare funderar på om de ska hyra ut sin stuga via en förmedling eller om de ska göra det på egen hand. I denna artikel kommer vi att gå igenom vikten av att hyra ut stuga via förmedling, samt de fördelar och nackdelar som det innebär. Vi kommer även att ge tips på hemsidor och praktiska råd för en smidig uthyrning. Så, låt oss dyka ner i ämnet!

Skatt vid uthyrning

När det kommer till uthyrning av stuga finns det vissa skatteregler att ta hänsyn till. För uthyrningsintäkter får du dra av ett schablonbelopp på 40 000 kronor. Dessutom kan du dra av 20% av den totala hyresintäkten. Efter avdragen är det belopp som överstiger 50 000 kronor som är skattepliktigt.

Även om det kan verka komplicerat så kan det sammanfattas enkelt:

Exempel:

Hyresintäkt Schablonavdrag 20 % av hyresintäkten Skatt att betala
70 000 kr – 40 000 kr – 14 000 kr 4 800 kr

Källa: Skatteverket

Hyra ut stuga via förmedling

Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling. Visserligen behöver du dela med dig av vinsten till förmedlaren, men denna kostnad kan ofta outweighas av de många fördelar som en förmedling erbjuder. En förmedling kan hjälpa dig med hela processen, från marknadsföring till kundtjänst och betalningar, vilket gör uthyrningen enklare för dig.

Fördelar med en förmedling

En av de största fördelarna med att använda en förmedling är att du snabbt kan komma igång med uthyrningen utan att behöva hantera alla detaljer själv. Förmedlingar erbjuder ofta:

  • Inventarieförsäkring och avbeställningsförsäkring
  • Högre möjlig hyresintäkter än vid privat uthyrning
  • Flerspråkig personal för att hjälpa internationella gäster
  • Effektiv marknadsföring av din stuga
  • Smidiga processer så att du slipper mycket av jobbet

En förmedlare kan också hjälpa dig att nå en bredare publik. Många som hyr stugor i Sverige kommer från utlandet, vilket innebär att du kan få fler bokningar om du väljer att gå via en förmedling.

Tips på hemsidor om du ska hyra ut stugan själv

Om du väljer att hyra ut stugan själv finns det flera hemsidor där du kan annonsera din stuga:

  • Samtrygg – Förmedling för långtidsuthyrning
  • Blocket.se – Uthyrning privat
  • Airbnb – Förmedling för korttidsuthyrning

Övriga tips för att underlätta uthyrningen

Kolla upp ditt försäkringsskydd

Innan du går vidare med uthyrningen bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att diskutera vilket skydd du har vid uthyrning. Det kan hända att din nuvarande försäkring inte täcker skador som uppstår under uthyrning, särskilt om du hyr ut i större utsträckning. Fråga om det finns möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring för att försäkra dig om att du är skyddad i händelse av en incident.

Hantering av betalningar

Att ta betalt på rätt sätt är avgörande. För att minimera risken för avbokningar, rekommenderas att begära betalning i förskott och eventuellt en handpenning. Betalningen bör senast ske vid överlämning av nyckeln, och att ta en deposition kan skydda dig mot eventuella skador.

Kontrakt och inventarielista

Det är viktigt att skapa ett kontrakt mellan dig och hyresgästen. Se även till att ha en inventarielista som kan hjälpa dig att skydda dina tillgångar vid eventuell tvist. Att dokumentera allt genom fotografier kan också vara till stor hjälp.

Checklista vid uthyrning av stuga & fritidshus

Innan du hyr ut, prata med grannarna för att informera dem om att du kommer att hyra ut din stuga. Här är en lista med saker att tänka på:

  • Informera om hur man hittar säkringsskåpet och hur man byter säkring.
  • Beskriv hur värmesystemet fungerar.
  • Ge information om avfallshantering.
  • Se över stugans temperatur och komfort.
  • Ange kontaktpersoner vid problem.
  • Ge rekommendationer om lokala sevärdheter.

Att ha en gästbok för feedback kan vara värdefullt för framtida förbättringar och att göra hyresgästerna nöjdare.

Läs även våra artiklar: