Köpa eller sälja bostad först?

För de flesta är bostadsaffärer de största ekonomiska beslutet man tar i livet. Men de flesta som ska göra en ny bostadsaffär vet inte om de borde köpa eller sälja bostaden först.

Om du idag bor i ett hus eller lägenhet du äger och står inför att köpa och flytta till nytt, bör du då börja med att köpa eller sälja? Det är en av de vanligaste och första frågorna som brukar ställas när det är dags att byta boende.

Vill du ha det korta svaret? Börja med att sälja. 

Att sälja först är oftast det klart säkraste alternativet, och det som skulle rekommenderas av de flesta. 

Samtidigt kanske det inte passar just dig och din situation. Det finns massor av tänkbara skäl till att köpa den nya bostaden utan att ha gjort klart din egen försäljning.

I den här artikeln går vi igenom vad det innebär att antingen köpa eller sälja först, för- och nackdelar samt tips för hur du kan göra det på ett bra sätt (oavsett i vilken ordning du väljer).

Köpa eller sälja bostad först

Sälja först

Att börja med att sälja är det säkra, lite tryggare alternativet. Varför då?

Jo, genom att sälja först och köpa sen får du svart på vitt veta hur din nuvarande bostad till slut värderas. Du vet exakt vad priset blir och hur mycket pengar du har att röra dig med för den nya bostaden.

Det påverkar din möjlighet att buda på din nya bostad och genom att sälja först tar du bort en stor osäkerhetsfaktor.

Skulle det visa sig att din nuvarande bostad är svårsåld och att det drar ut på tiden att få den såld så kan du också vara säker på att inte bli sittande med dubbla boenden (och dubbla kostnader). Den tryggheten kan kännas väldigt skön om det till exempel är lite oroligt på bostadsmarknaden. 

Den främsta nackdelen med att sälja först är att du kommer vara tvungen att lämna tillträde till den nye ägaren oavsett om du hittat en bostad att köpa själv eller ej. 

I vissa fall kan man avtala om att få häva en försäljning om det skulle ske, men det är inte alltid så uppskattat och kan göra att du får sämre betalt. 

Det är bra att sälja först om: 

 • Du har en potentiellt svårsåld bostad och vill undvika risken med att behöva äga och betala för dubbla bostäder under en tid
 • Du är osäker på hur mycket du kan få för din nuvarande bostad och budgeten för att köpa nästa bostad är beroende av att få en viss summa för din nuvarande

Tips för dig som säljer bostaden först

 • Försök att planera frånträdet så att du får lagom god tid på dig att hitta en ny bostad, 3-6 månader är kanske lagom
 • Leta gärna upp en plan B som du kan utnyttja om det skulle bli ett mellanrum mellan frånträdet av den gamla bostaden och tillträde till den nya. Kanske känner du någon som kan hyra ut i andra hand en månad?
 • Tänk på att om du har bundna lån kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken (gäller endast om det uppstår ett mellanrum mellan bostäder, eftersom det räknas som att förtidslösa det bundna lånet)

Köpa först och sälja sen

Att köpa först och sälja sen är förknippat med lite mer våghalsighet, men är ändå väldigt vanligt.

Många som väljer att köpa först och sälja sedan gör det på grund av att de hittar ett särskilt objekt de inte vill missa. Det kan vara så att du hittar en unik bostad och affären sker mer eller mindre spontant. 

En annan vanlig orsak är att du vill köpa ett hus eller en lägenhet som inte är byggd ännu. Det händer att bostäder säljs flera år innan de står färdiga, och då sker i regel köpet långt före försäljningen. 

Det är inget konstigt men innebär en risk i och med att du inte på förhand vet hur marknaden kommer värdera din bostad när det är dags att sälja.

Fördelarna är tydliga på så vis att det ofta tar tid att hitta en bostad som verkligen passar. När du väl gör det så vill du slå till, och inte riskera att missa chansen genom att först invänta din egen försäljning.

Som jag nämnde tidigare vill banken helst se att du säljer din bostad innan du köper en ny. Det beror på att du kan ha svårt att under en längre tid betala för två boenden, medan du jobbar på att få till en försäljning. 

(I själva verket räcker det oftast att du har ett påskrivet försäljningskontrakt för din gamla bostad i tid till att du tillträder den nya. På så vis blir banken tryggad om att du kommer att återgå till att ha en bostad inom kort igen.)

Den främsta nackdelen med att köpa först är att det alltid finns en risk att din egen bostadsförsäljning går trögt eller att du inte får det pris du hoppats på. Det är viktigt att ha marginal att kunna klara en tid av dubbla kostnader, eftersom det annars kan bli väldigt jobbigt med den ekonomiska stressen.

Det är bra att köpa först om: 

 • Du har god ekonomi och marginal att eventuellt betala dubbla boendekostnader under en tid
 • Du idag bor i en bostad som är attraktiv och lättsåld
 • Bostaden du planerar att köpa är billigare än vad du räknar med att kunna sälja din nuvarande för

Tips för dig som köper ny bostad först

 • Försök att planera tillträdet så att du får lagom god tid på dig att sälja din bostad, 3-6 månader är kanske lagom
 • Se till att ha förberett eller påbörjat processen med att sälja din bostad, till exempel genom att ha valt mäklare och fotograferat bostaden så att den är redo att snabbt komma ut på marknaden
 • Om du har bundna lån kan du få ta med dig samma villkor in i det nya lånet, men det kräver att du behåller samma bank och att lånet blir lika stort eller större, samt att det inte blir något “glapp” mellan frånträde och tillträde
 • Om du tillträder den nya bostaden innan frånträdet på den nuvarande så kan banken erbjuda ett överbryggnadslån som gäller under den korta tid du har dubbelt boende

Rätt val för dig

Som sagt, det enkla och säkra svaret är att du ska sälja din nuvarande innan du köper en ny bostad. Det finns många tillfällen när det är en bättre affär eller bara känns viktigt att veta var du ska ta vägen innan du gör dig av med det gamla. 

Här är det viktigt att vara ärlig mot sig själv och fundera kring vad som kommer att få en att sova gott om natten samt om din ekonomi kan klara ett par månaders dubbla hyror. 

Ta hjälp av mäklare

Det är också en bra idé att ta upp detta med din bankkontakt eller mäklare, som med all sannolikhet kan de dig bra råd utifrån din exakta situation.

En mäklare kan till exempel hjälpa till med att beskriva hur marknaden ser ut för stunden och hur lätt du kan förvänta dig att kunna sälja din bostad. 

Tips! Vissa väljer även att köpa och sälja bostad genom samma mäklare. Tanken är då att mäklaren har intresse i att se till att båda dina affärer kommer i hamn, vilket kan vara skönt om du vill ha lite extra guidning i både köp och sälj.

Vanliga frågor

Måste man sälja innan man köper ny bostad?

Nej, det måste man inte. Däremot kan det vara skönt att ha sålt din bostad först eftersom du då vet exakt hur mycket pengar som finns kvar för den nya bostaden. Det kan annars bli ekonomiskt jobbigt om försäljningen tar lång tid eller om du får mindre för bostaden än du hoppats.

Vilken tid på året är det bäst att köpa eller sälja bostad?

De flesta tiderna på året är bra för att köpa eller sälja bostad, men oftast brukar det vara lugnare (och färre lägenheter och hus till salu) under december och sommarmånaderna, framförallt under juli.

Hur lång tid tar en bostadsaffär?

Hur lång tid det tar beror ofta på vilken typ av bostad det är och hur attraktiv den är på marknaden. Det kan också påverkas av andra saker, som till exempel det allmänna ekonomiska läget.

Ibland har säljaren förberett sig länge på försäljningen innan bostaden väl ska säljas. Själva tiden från att bostaden kommer ut på marknaden till dess att köpare och säljare kommit överens kan gå väldigt fort, kanske bara någon dag. Därefter kan det ta flera månader innan dess att den nya ägaren får nycklarna och kan flytta in.

Slutsats

 • Om du är osäker på om du ska köpa eller sälja bostad är det säkrast att börja med att sälja
 • Genom att sälja först får du svart på vitt hur mycket din nuvarande bostad säljs för, och vilken budget det lämnar för den nya bostaden
 • Att köpa först är helt okej om du har tillräckligt god ekonomisk marginal och inte är beroende av att snabbt sälja din nuvarande bostad för att ha råd att flytta

Sugen på mer? Här hittar du fler bostadsrelaterade artiklar om som hjälper dig göra en trygg affär.