Köpeskilling: Priset i en bostadsaffär

Bostadsköp

Köpeskillingen är ett annat ord för priset som något säljs för. Särskilt i stora affärer kommer du stöta på det här begreppet, till exempel när du köper eller säljer en bostad. Men vad behöver du ha koll på när det gäller köpeskillingen?

I den här artikeln får du veta allt du behöver om köpeskillingen, som vilken skillnaden är på köpeskilling och marknadsvärde, vad som gäller kring pantbrev och hur köpeskilling hänger ihop med bolån och lånelöfte. Till sist även hur du kan ta reda på vilken köpeskilling en bostad sålts för tidigare.

Vad är köpeskilling?

Köpeskilling är detsamma som pris, och oftast används begreppet i stora affärer som till exempel när man säljer eller köper en bostad. Köpeskillingen måste tydligt framgå i köpekontraktet för att en bostadsaffär ska vara juridiskt bindande.

Skillnaden på marknadsvärdet och köpeskillingen

Det är skillnad på marknadsvärde och köpeskillingen i en bostadsaffär.

Marknadsvärdet är marknadens uppfattning om vad bostaden är värd. Det är alltså vad man kan förvänta sig att en annan köpare skulle vara villig att betala just nu. Marknadsvärdet kan variera kraftigt, beroende på en mängd olika faktorer.

Köpeskillingen är det faktiska priset som affären görs för. Köpeskillingen kan vara både högre eller lägre än marknadsvärdet, även om de oftast brukar vara ungefär i samma nivå. När du väl kommit överens om en köpeskilling så är det i regel den som gäller, oavsett om beloppet är högre eller lägre än marknadsvärdet.

Pantbrev och köpeskilling

När du köper ett hus eller en fastighet kräver banken att du har ett pantbrev som utfärdats av Lantmäteriet. Pantbrevet är ett juridiskt dokument som fungerar som säkerhet för bolånet.

Om köpeskillingen är högre än de sammanlagda pantbreven så måste köparen betala en avgift för att få ut ett pantbrev på mellanskillnaden, så att pantbrev finns för hela det upplånade beloppet.

När pantbrevet är högre än köpeskillingen

Om det finns pantbrev som överstiger köpeskillingen är det ett tecken på att huset säljs till en förlust. Eftersom alla fastigheter alltid ska lämnar över obelånad är det viktigt att banken går med på att släppa panten. Detta är upp till säljaren att kontrollera med banken.

Hur hänger köpeskilling, lånelöfte och bolån ihop?

Lånelöftet är en sorts förhandsbesked från banken som ger en uppfattning om hur mycket en köpare får låna inför ett bostadsköp. Lånelöftet hjälper köparen att veta hur mycket man kan buda på en bostad, och när priset helt enkelt blir för högt.

Köpeskillingen är det faktiska priset som bostadsaffären sker till, och av köpeskillingen får köparen ta ett bolån på upp till 85 %. För att få ta ut ett bolån måste köparen kunna betala en kontantinsats på minst 15 % av köpeskillingen.

Ta reda på köpeskilling för en bostadsaffär

Om du vill veta vilken köpeskilling ett hus eller fastighet har sålts för så kan du använda dig av Lantmäteriets fastighetsregisterutdrag. Du kan (helt gratis) beställa ett utdrag som bland annat ger dig information om pantbrev som finns på fastigheten, vilket du kan använda för att räkna ut vilken köpeskilling den sålts för.