Lägga bud utan lånelöfte?

Budgivning

Kan man lägga bud utan att ha ett lånelöfte? När man börjar leta ny bostad är det lätt att bli ivrig, och kanske har du redan hittat en bostad du är intresserad av. Hur fungerar det då om du inte har ett lånelöfte?

I den här artikeln besvarar vi frågan om vad som gäller kring att lägga bud på en bostad när man inte har ett lånelöfte. Vi går även igenom varför du behöver ha ett lånelöfte, och tipsar om hur du kan ta nästa steg för att skaffa ett lånelöfte.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett besked från en bank om hur stort bolån de är villiga att erbjuda dig, det vills säga hur dyr bostad du skulle kunna få köpa. Lånelöftet baserar sig på din ekonomi, inte en specifik bostad.

Konkret innebär det att du får en skriftlig bekräftelse på att banken anser att du kan lägga bud på upp till en viss summa, som baserats på din inkomst och andra faktorer.

Kan man lägga bud utan att ha ett lånelöfte?

Nej, oftast frågar mäklaren om du har ett lånelöfte. Svarar du nej på den frågan så kommer budet ignoreras, eftersom mäklaren inte kan räkna med att banken låter dig genomföra köpet.

Skulle du svara ja ändå, trots att du inte har ett lånelöfte, så brukar mäklaren lita på dig. Då finns risken att du faktiskt inte får ta det lån du hoppats på, och du kan bli tvungen att betala skadestånd för avtalsbrott.

Det kan bli dyrt att behöva backa ur ett köp om du inte får ett godkänt lån. Svara därför alltid ärligt på om du har ett lånelöfte, och buda aldrig högre än vad du fått lånelöfte till.

Tips! Du behöver aldrig avslöja hur stort lånelöfte du har. Det är bäst att hålla för dig själv, så att du inte råkar hamna i en sämre förhandlingsposition.

Varför du behöver ha ett lånelöfte

Lånelöftet ger en trygghet till dig när du deltar i budgivningar. Om du håller dig inom ramen för lånelöftet är det nästan aldrig några problem att sedan få låna pengar och genomföra köpet.

Dessutom fungerar lånelöftet som en bra vägledning kring hur mycket du har råd att lägga på en ny bostad. Det är lätt att ryckas med i heta budgivningar, men genom att luta dig mot ditt lånelöfte kommer du veta när det är dags att dra dig ur.

Tänk på! Lånelöftet är ingen garanti för att få låna pengar. Banken gör alltid en noggrann prövning innan de slutgiltigt godkänner ett lån.

Hur du skaffar ett lånelöfte

Att skaffa ett lånelöfte är enkelt! Ett bra tips är att använda sig av till exempel Lånekoll eller Compricer. Då kan du söka lånelöfte hos flera långivare på samma gång, men med bara en kreditkontroll.

Vill du läsa mer om hur banken kommer fram till hur mycket du kan få låna så rekommenderar vi att du läser vidare om lånelöften.

Strategier för att vinna en budgivning

Alla som deltagit i en budgivning vet att det kan vara både spännande och frustrerande. För att hjälpa dig känna kontroll över situation är rekommenderar vi att läsa på om praktiska knep och strategier du kan använda dig av för att vinna en budgivning.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.