Innan du väljer att låna pengar online är det viktigt att jämföra erbjudanden från olika banker. Det kan göra enormt stor skillnad på hur mycket lånet kostar dig. Nuförtiden är det både enkelt och snabbt att ta ett lån online, men genom att jämföra olika kreditgivare kan du också få det bästa erbjudandet. Det bästa erbjudandet ska ha så låg ränta som möjligt, så låga avgifter som möjligt och en återbetalningstid som passar dig.

Lendo

Lånebelopp
10 000 - 600 000 kr 

Åldergräns
18 år

Ränta
2,95 - 29,95 % 

Avbetalningsperiod
12 - 180 månader

Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr

Åldergräns
18 år

Ränta
2,95 - 29,95 % 

Avbetalningsperiod
12 - 216 månader

Lendo

Lånebelopp
10 000 - 600 000 kr 

Åldergräns
18 år

Ränta
2,95 - 29,95 % 

Avbetalningsperiod
12 - 180 månader

Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr

Åldergräns
18 år

Ränta
2,95 - 29,95 % 

Avbetalningsperiod
12 - 216 månader

Låna pengar online enkelt – det behöver du veta

Idag går det att låna pengar snabbt och enkelt via datorn eller mobilen. Du slipper alltså vända dig till familj och vänner eller besöka ett bankkontor för att få tillgång till ett lån. Sidorna du hittar på Hemkunskapen ger dig svar inom några minuter och du kan ha pengarna på kontot lika fort.

I takt med att det blivit mer och mer populärt att låna pengar via nätet har det också kommit många fler företag som erbjuder lån. En del av dessa är mindre nogräknade med att lånet ska passa dig och att du faktiskt får ett lån som du har råd med. Det kan i vissa fall vara en kortsiktig lösning när du behöver snabba pengar, men för lite mer långsiktiga lån är det viktigt att välja en seriös aktör som erbjuder dig schyssta villkor.

När du söker lån bör du räkna med att banken gör en kreditupplysning på dig. Det gör de bland annat för att se om du har några betalningsanmärkningar och för att bilda sig en uppfattning om hur stark förmåga du har att betala tillbaka ett lån. Dessa uppgifter använder banken för att ta beslut om din kreditvärdighet och huruvida de ska erbjuda dig ett lån eller inte.

Vad ska du låna pengar till

När du ansöker om ett lån vill de flesta kreditgivarna veta vad pengarna ska användas till. Du vet säkert redan vad du behöver pengarna till, kanske för att finansiera en renovering, ett köp eller för att samla ihop spridda krediter till ett mer fördelaktigt lån. Det är lätt att glömma att när du lånar pengar förväntas du vid något tillfälle betala tillbaka lånesumman. Att låna pengar kan vara en bra lösning, men tänk en extra gång om du verkligen behöver ta ett lån eller om du kan klara dig utan det. På så vis gör du ett medvetet val och kan spara dig själv pengar över tid. Det är alltid billigare att betala med sparade pengar än med lånade, hur bra ränta du än får.

Hur mycket pengar får jag låna?

En förutsättning för att ta ett lån bör vara att du faktiskt har råd att betala av lånet. Eftersom du binder dig till ett avtal och skuldsätter dig är det viktigt att ta låntagandet på allvar. Därför bör du helst tänka igenom hur din ekonomi ser ut och vad du själv anser att du har råd med, vilka möjligheter du har att amortera av lånet och hur länge du faktiskt tänkt låna pengarna. Det är i första hand ditt eget ansvar att göra den bedömningen och sätta gränsen för hur mycket du får låna.

Om du bedömer att du kan och vill ta ett lån är det självklart så att kreditgivaren är del av att bedöma hur mycket du får låna. När du ansöker om ett lån gör kreditföretaget en kreditupplysning på dig och bedömer om du anses kunna ha råd med lånet. Olika bolag kommer ge dig olika maxbelopp, men räkna med att de som ger bäst villkor är lite mer stränga med vad de vill låna ut. De som erbjuder de högsta lånen tar en större risk och kommer därför kräva bättre betalt i form av högre ränta eller andra avgifter.

Hur görs en kreditupplysning när du ska låna pengar

När du ansöker om ett lån gör banken alltid en kreditupplysning på dig för att få information om din ekonomi och kreditvärdighet. Kreditupplysningen utförs av Upplysningscentralen (UC). Varje gång du söker ett lån tas en ny kreditupplysning och alla banker kan se vilka tidigare banker som begärt information via UC. Med många kreditupplysningar kan bankerna uppfatta din ekonomi som känsligare och det kan ha en negativ effekt på hur bankerna bedömer din kreditvärdighet. Därför är det bra att vara selektiv med att ansöka om lån. Det gäller främst korta och små krediter, exempelvis SMS-lån eller andra typer av privatlån. Oroa dig till exempel inte för att göra fler upplysningar om du söker bolån, eftersom det anses vara normalt att vända sig till flera banker vid exempelvis ett bostadsköp.