Mäklararvode: vad är rimligt att betala mäklaren?

När du tar hjälp av mäklare för att sälja en bostad så betalar du ett mäklararvode, vilket är en form av provision till mäklaren. 

Det kan verka lite krångligt att sätta sig in i olika sätt att beräkna arvodet, och mäklare brukar ha sina egna förslag som kan skilja sig åt ganska rejält. För att inte känna dig lurad är det därför bra att bilda dig en uppfattning om vad som är en rimlig nivå att betala mäklaren.

I den här artikeln går vi igenom vad som är ett normalt pris för mäklarens tjänster. Vi förklarar de vanligaste uppläggen för mäklarens ersättning (och deras för- och nackdelar). Vi ger även tips på hur du kan minska kostnaden för mäklaren.

Vad kostar en mäklare?

Varje mäklare sätter sina egna priser (även inom en och samma mäklarfirma). Därför är det nära nog omöjligt att ge ett exakt svar på vad en mäklare kostar, och det brukar vara svårt att googla sig till. 

Det finns några saker som brukar påverka priset: 

  • Vilken typ av bostad du ska sälja (bostadsrätt, villa, fritidshus osv)
  • Hur erfaren och välkänd mäklaren är i branschen
  • Bostadens uppskattade värde
  • Bostadens storlek
  • Området bostaden ligger i

Mest avgörande är trots allt bostadens uppskattade värde, eftersom det är det som provisionen ska dras från. Generellt gäller att du betalar en mindre andel ju högre det uppskattade värdet är, men att det i kronor räknat fortfarande blir en större summa.

Bostadens värdeUppskattat arvode i kronorUppskattat arvode i %
1 000 000 kr25 000 – 35 000 kr3 %
2 000 000 kr35 000 – 50 000 kr2,5 %
3 000 000 kr50 000 – 60 000 kr2 %
4 000 000 kr60 000 – 70 000 kr 1,75 %
5 000 000 kr70 000 – 85 000 kr1,5%
6 000 000 kr85 000 – 90 000 kr1,5 %
Över 7 000 000 kr90 000 – 110 000 kr1,25 %
Källa: HittaMäklare

Vad gör en mäklare för sitt arvode?

I mäklarens arvode ingår normalt alla kostnader som hör till försäljningen (med undantag för kostnaden för Hemnet-annonsering, som faktureras separat):

  • Insamling av information om bostaden, inklusive kontakt med eventuell bostadsrättsförening
  • Konsultation kring inredning, även kallat homestyling (ingår inte alltid)
  • Fotografering
  • Produktion och publicering av bostadsannons, exempelvis på Hemnet och Booli
  • Marknadsföring, till exempel i sociala medier
  • Planering och genomförande av visningar, inklusive all kontakt med potentiella köpare
  • Hantering av budgivningsprocessen
  • Upprättande av kontrakt och alla dokument som behövs
  • Påskrift och hantering med bankerna i samband med att affären stängs
  • Deklaration av affären

Vad ingår inte i mäklarens arvode?

Kostnaden för annonsering på Hemnet faktureras direkt till dig (ca 600 – 6 000 kr beroende på bostadens utgångspris). 

I övrigt är dessa kostnader som kan tillkomma, och som inte ingår i mäklarens arvode:

  • Besiktning av besiktningsman
  • Styling och hyra av möbler (däremot är det vanligt att konsultation ingår)
  • Flyttfirma
  • Flyttstädning

Vanliga upplägg för provisionen

Det finns tre vanliga sätt som mäklarens arvode brukar kunna struktureras: 

  • Fast arvode i kronor
  • Fast arvode i procent baserat på slutpris 
  • Fast grundarvode (antingen i kronor eller procent) med ett rörligt tillägg

Fast arvode i kronor

Med det här upplägget så betalar du ett fast pris oavsett hur mycket bostaden säljs för (värt att komma ihåg att mäklaren aldrig kan tvinga dig att sälja).

Ex. Mäklaren får 25 000 kr, oavsett slutpris.

Detta är bra om du vill veta exakt hur mycket mäklaren kommer att kosta och är kanske vanligast när det gäller bostäder med relativt låga utgångspriser.

Nackdelen är att mäklaren inte tjänar något extra på att få till ett högre slutpris åt dig. Inbillning eller inte, men det finns en risk att det kan göra att du upplever att mäklaren inte visar samma “hunger”.

Fast arvode i kronor

Med det här upplägget betalar du ett fast pris i procent räknat, som alltså kan bli olika summor beroende på vad bostadens slutpris blir.

Ex. Mäklaren får 2 % av slutpriset. Om bostaden säljs för 2 MSEK så får mäklaren 40 000 kr. 

Detta är bra eftersom du och mäklaren har samma intresse, nämligen att få ett så högt slutpris som möjligt. Samtidigt har du kontroll över hur stor provisionen till slut kommer att bli till mäklaren, och kan känna dig trygg med att du inte kommer få betala en orimligt stor summa.

Det finns inga tydliga nackdelar med det här upplägget, mer än att det kan vara opassande för bostäder med relativt låga utgångspriser (där procentsatsen kan variera kraftigt även med små slutprisvariationer i kronor).

Fast grundarvode (antingen i kronor eller procent) med ett rörligt tillägg

Det här upplägget bygger på att du har ett fast grundpris upp till ett visst pris, till exempel upp till 2 000 000 kr. Grundpriset kan vara satt i kronor eller procent. 

För att ge mäklaren extra motivation att arbeta för ett ännu högre pris kan du erbjuda en högre provision på det överskjutande beloppet. Det skulle till exempel kunna vara 10 % provision på allt över 2 000 000 kr.

Ex. Mäklaren får 2 % av slutpriset + 10 % av allt över 2 MSEK. Om bostaden säljs för 2,3 MSEK får mäklaren 70 000 kr.

Fördelen är att mäklaren får en tydlig morot för att försöka få till ett så högt slutpris som möjligt. Det kan motivera mäklaren och det gynnar er båda att eventuellt kunna få till ett högre pris.

Nackdelen är att den här bonusprovisionen oftast är betydligt högre än grundarvodet. Om mäklaren verkligen lyckas med försäljningen och kraftigt slår målet så kan du tvingas betala ett mäklararvode som långt överstiger vad du ursrpungligen tänkt. Å andra sidan kommer du ha fått ännu bättre betalt.

När ska kostnaden för mäklaren betalas?

Mäklaren drar av sina kostnader på den första betalningen från en köpare, det vill säga först när du skrivit på med en köpare och affären håller på att avslutas.

Om du skulle dra dig ur affären innan den säljs eller om mäklaren inte lyckas hitta en köpare så betalar du ingenting för mäklarens tjänst. Endast om affären går igenom är du skyldig att betala.

Pruta på mäklararvodet

Det går ofta bra att pruta på mäklarens arvode. Ett bra sätt är att jämföra mellan olika mäklare och få offerter från dem. Om den mäklare du vill sälja med är lite dyr kan du prova att hänvisa till de andra priser du fått och be att få det matchat. 

Mäklararvode är avdragsgillt

Tänk på att mäklarens arvode är avdragsgillt när du deklarerar bostadsförsäljningen. Det betyder att du kan få minskning på eventuell vinstskatt (om du gjort en vinst när du säljer).

Det betyder att du genom avdraget kan få tillbaka cirka 22 % av det du betalat till mäklaren. I praktiken får du inte tillbaka pengarna, utan får behålla pengar som du annars skulle ha betalat in som skatt.

Vanliga frågor

Hur kan jag jämföra mäklarna och deras arvoden?

Vi rekommenderar Hittamäklare.se som har en bra tjänst för att jämföra mäklare nära dig.

Borde jag välja mäklare baserat på det lägsta arvodet?

Arvodet är viktigt, men det finns mycket annat som spelar stor roll. Läs gärna artikeln om att välja mäklare.

Måste man anlita en mäklare?

Nej, det måste du inte göra. Däremot är kraven höga på dig om du vill sälja en bostad utan hjälp från mäklare, och i de flesta fall är det väl värt att betala för den hjälpen.

Slutsats

Det exakta priset du betalar för mäklarens tjänster varierar beroende på en mängd faktorer. Ett normalt spann är cirka 25 000 – 100 000 kr, där de flesta mäklararvoden kommer att hamna någonstans i mitten.

Du kan strukturera ersättningen på olika sätt för att försöka ge extra motivation till mäklaren. Det är inte säkert att ett visst sätt är bättre än andra, och många mäklare är öppna för alla möjliga alternativ. 

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.