Anlita mäklare

Mäklare

Funderar du på att sälja din bostad och behöver anlita en mäklare? Då har du hamnat rätt! Det finns en hel del olika faktorer som påverkar vilken mäklare du bör välja, och valet av mäklare kan göra stor skillnad på hur bra din bostadsaffär kan bli.

Vad gör en mäklare?

Mäklaren fungerar dels som ett stöd för dig som säljare, kan svara på frågor och ge dig värdefulla råd om hur du ska förbereda bostaden inför försäljning.

Det är ibland svårt att själv se vilka de största för- och nackdelarna i ens eget boende är, och det kan mäklaren hjälpa till med.

  • Mäklaren är också en säljare och företräder dig på marknaden av köpare. En bra mäklare ser till att bostaden visas från sin bästa sida i foton, objektsbeskrivning med mera.
  • Din bostad ska synas i rätt kanaler, vilket kan vara allt ifrån den lokala dagstidningen till Instagram. På visningen och i alla andra sammanhang är det mäklaren som tar emot och besvarar frågor från köpare, samt sköter allt som rör budgivningen.
  • Till sist har mäklaren en viktig roll i att sköta transaktionen mellan köpare och säljare. Det är en nödvändig trygghet att ha en tredje part som ser till att pappersarbetet sköts och alla banktransaktioner sker på ett tryggt och säkert sätt och att ingen riskerar att bli lurad.
  • I vissa fall sker affären med särskilda villkor eller tilläggsavtal och då brukar mäklaren se till att det blir löst på bästa sätt.

Det är en hel del arbete och kan ske under dygnets alla timmar.

Sammantaget kan man säga att mäklaren helt enkelt sköter hela processen åt säljaren. Det är egentligen främst inför fotografering och visningar som säljaren behöver anstränga sig genom att se till bostaden är ren och fin för att ge bästa möjliga intryck. I övrigt löser mäklaren nästan allt.

Vanliga frågor om mäklare

Varför har vi mäklare?

Mäklare fungerar som en representant för säljaren och ser till att allt sköts på ett korrekt sätt, både gentemot köpare och andra (till exempel bostadsrättsföreningen).

Dessutom är mäklaren viktig för att presentationen av bostaden ska vara så attraktiv och säljande som möjligt. Mäklaren bidrar med sin expertkunskap kring hur annonsen ska se ut, och även hur visningarna ska genomföras för att locka så mycket köpintresse som möjligt.

Varför vill mäklare sälja innan visning?

Att sälja innan visning har blivit populärt och det kan ibland vara frustrerande att märka att en bostad sålts innan köparna ens fått chans att titta på den. 

När en bostad säljs innan visning beror det oftast på att det kommit in ett intressant bud där budgivaren krävt att få avsluta affären innan visningen. Köparen vill på så vis undvika konkurrens.

För mäklaren är det kanske extra intressant att få till en sådan affär eftersom det då inte blir några visningar, och jobbet som krävs för att tjäna in mäklararvodet blir på så vis betydligt mindre.

Samtidigt är det nästan alltid i mäklarens intresse att få ut ett högt slutpris. När mäklaren rekommenderar att acceptera ett bud innan visning är det alltså god chans att det är ett bra bud.

Hur hittar jag en bra mäklare?

Det finns jättebra tjänster för att hitta och jämföra mäklare i ditt område (vi rekommenderar HittaMäklare). Läs gärna artikeln om att välja mäklare för ett utförligt svar på hur du ska göra.

Läs mer om mäklare