Överbryggningslån/brygglån: Tillfälligt lån när du byter boende

Bolån

Ett överbryggningslån (även brygglån) är ett tillfälligt lån som du kan ta under den tid mellan det att du köpt en ny bostad till dess att du fått pengarna för försäljning av en tidigare bostad.

Att ta ett brygglån lån gör att du kan betala för din nya bostad trots att du ännu inte fått ut pengar från en försäljning, som oftast behövs för att finansiera det nya köpet. Lånet betalas tillbaka så fort du fått betalt för din egen bostad.

Det skiljer sig mot ett vanligt bolån på så sätt att du inte har någon säkerhet kopplad till lånet (bolån använder bostaden som säkerhet), och därför är också räntan högre. Oftast blir det bara en liten merkostnad eftersom lånet tas under kort tid, oftast bara några månader.

Nu vet du vad ett överbryggningslån är och varför det är bra. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur överbryggningslånet fungerar i praktiken, exempel på när det behövs, vad du kan räkna med att det kostar, vad som krävs för att kunna få ett sånt lån, och så klart även hur du gör för att få ett brygglån.

Hur fungerar överbryggningslån?

Det enklaste sättet att förklara hur ett överbryggningslån fungerar är med ett exempel. Låt oss anta att du äger en bostadsrätt idag och att du tänkt sälja den för att köpa en lite större bostad.

Vi utgår från att du sålt din bostad och kommit överens om ett datum för tillträde för köparen, 1 april. Tillträdet är den tidpunkt då du får alla pengar för försäljningen och kan lösa dina bolån.

Du har även skrivit köpekontrakt om att köpa en bostad. Ni har kommit överens om att tillträde ska ske en vecka senare, 8 april. Det ger tid att i lugn och ro kan flytta och flyttstäda innan du lämnar ifrån dig din bostad. Det betyder samtidigt att du måste betala för den nya bostaden innan du fått betalt för den gamla, och under en vecka i praktiken ha dubbla lån.

Brygglånet tas ut i samband med att du tillträder den nya bostaden, och betalas tillbaka så fort du gett tillträde till köparen av din tidigare bostad. Du betalar ränta på ditt bolån och på brygglånet, men bara för den tiden som går mellan de två tillträdena.

Så fort brygglånet är återbetalt återgår du till att endast ha ett bolån som du betalar en normallåg ränta för.

När behöver man ett överbryggningslån?

Som vi just beskrivit är brygglån något du kan använda dig av när du har två pågående bostadsaffärer. Att ta ett tillfälligt extralån gör att du får hjälp med att betala för den nya bostaden till dess att du själv fått fullt betalt.

Vad kostar ett överbryggningslån?

Räntan för överbryggningslån sätts alltid enligt det dagsaktuella ränteläget. Dessutom skulle det kunna bli olika ränta för olika personer, beroende på vilken relation du har med banken.

Generellt får du räkna med att räntan är något högre än ett vanligt bolån. Det beror på att brygglånet inte är kopplat till en bostad som säkerhet, vilket gör att banken ser det som ett lite mer riskabelt lån.

Eftersom du har lånet under kort tid brukar det ändå inte bli särskilt höga extrakostnader.

Krav för att kunna få ett överbryggningslån

För att få ett överbryggningslån krävs det normalt att :

  • Du har ett undertecknat köpekontrakt både för bostaden du köper och för den du säljer
  • Eventuella villkor i något av köpekontrakten som tillåter att affären avbryts ska vara uppfyllda så att affären bekräftats som avslutad
  • Du ska vara kund hos banken och ha ditt bolån genom dem
  • Du anses ha tillräckligt god ekonomi
  • Båda bostadsaffärerna ska vara förmedlade av en mäklare

Så skaffar du ett överbryggningslån

Att skaffa ett överbryggningslån är enklast gjort genom att kontakta den bank du tänkt ta ditt bolån hos. Banken hjälper dig gärna med att lägga till ett tillfälligt överbryggningslån för att underlätta affären.

Om du inte redan gjort det, se till att jämföra mellan olika banker för att se vem som har det bästa bolånet. Du kan läsa mer om det i vår artikel om att förhandla ner räntan på ditt bolån.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.