Pantbrev & lagfart: Kostnader för husköpare

Bostadsköp

Pantbrev och lagfart är vanliga kostnader som tillkommer för dig som köper hus eller fastighet. Beloppen beräknas som en andel av bostadens pris, och kan ibland bli ganska stora utgifter.

I den här artikeln får du veta vad pantbrev är och vad det kostar. Vi går därefter igenom vad lagfart är och vad det kostar. För både pantbrev och lagfart har vi enkla räknare du kan använda för att beräkna kostnaden just för dig.

Obs! Pantbrev och lagfart är bara aktuellt för dig som köper ett hus eller en fastighet. För köp av bostadsrätt krävs varken pantbrev eller lagfart för dig som privatperson.

Vad är ett pantbrev?

När du köper ett hus eller en fastighet kräver banken att du har ett pantbrev som utfärdats av Lantmäteriet. Pantbrevet är ett juridiskt dokument som fungerar som säkerhet för bolånet.

Pantbrev måste finnas på hela köpeskillingen. Vid försäljning av ett hus är det vanligt att det finns en mellanskillnad mellan befintliga pantbrev och köpeskillingen i den nya bostadsaffären. I sådana fall måste köparen ansöka och betala för ett nytt pantbrev som täcker mellanskillnaden.

Med Lantmäteriets tjänst Min Fastighet kan du se alla pantbrev som utfärdats för ditt hus.

Vad kostar pantbrev? 

Att ta ut ett nytt pantbrev kostar 2 % av beloppet på pantbrevet, plus en administrativ avgift på 375 kr.

Exempel: Du köper ett hus för 2 000 000 kr, och pantbrev finns på fastigheten på 1 200 000 kr. Du behöver då ansöka om pantbrev på mellanskillnaden, 800 000 kr.

2% av 800 000 är 16 000. Till det tillkommer 375 kr. Totalt kostar det dig alltså 16 375 kr att ansöka om pantbrevet.

Räkna ut kostnaden för pantbrev med vår räknare

Det är viktigt att räkna med kostnaden för pantbrev, eftersom det kan utgöra en stor utgift i samband med köpet. Använd vår enkla räknare för att snabbt beräkna avgiften för att ta ut ett pantbrev till den fastighet du räknar på.


Vad är lagfart och lagfartskostnad?

Enligt lag måste du registrera överlåtelsen av en fastighet inom tre månader från att du köpt ett hus eller fastighet. Det är först när registreringen gått igenom som fastigheten i juridisk mening anses ha bytt ägare fullt ut. Registreringen gör du till Lantmäteriets fastighetsregister

Registreringen sker genom att ansöka om lagfart. Lagfarten visar vem som äger fastigheten (och detsamma gäller om du köpt en tomt utan fastighet).

Vad kostar en lagfart?

Att registrera lagfarten kostar 1,5 % av köpeskillingen, plus en administrativ avgift på 825 kr.

Exempel: Du köper ett hus för 2 000 000 kr. Du behöver då registrera lagfart och avgiften beräknas på hela köpeskillingen.

1,5% av 2 000 000 är 30 000. Till det tillkommer 825 kr. Totalt kostar det dig alltså 30 825 kr att registrera lagfarten.

Räkna ut kostnaden för lagfart med vår räknare

Det är viktigt att räkna med kostnaden för lagfart, eftersom det kan utgöra en stor utgift i samband med köpet. Använd vår enkla räknare för att snabbt beräkna avgiften för lagfart till den fastighet du räknar på.


Pantbrev och lagfart är avdragsgilla

Det är bra att känna till att kostnaderna för pantbrev och lagfart är avdragsgilla. När du deklarerar en bostadsförsäljning får du räkna med dina utgifter för att minska skatten vid en eventuellt vinstaffär.