Recension av Opti fondrobot – ett bättre sparande?

Recension av Opti fondrobot – ett bättre sparande?

aug 25, 2019 | Sparande och investeringar | 0 Kommentarer

Opti fondrobot – i korthet

Opti är en fondrobot som via en enkel och smidig app försöker hjälpa dig att få ett bättre sparande. Du kommer snabbt igång med appen och det krävs ingen förkunskap om sparande för att använda Opti. 

Opti erbjuder dels en genomgång av dina nuvarande fonder och kan rekommendera bättre alternativ. De kan också skapa en helt ny portfölj åt dig, baserat på dina svar i Optis enkät. Så långt är allt gratis. Om du vill kan Opti också sköta dina investeringar löpande och varje månad göra förändringar som de tycker att du borde göra. För det betalar du en förvaltningsavgift som inte direkt är billig, men heller inte orimlig. 

Slutsatsen kring Opti är att det är en smidig och smart fondrobot. Fondrobotar riktar sig främst till sparare som helst vill slippa tänka på det och inte själva är så intresserade. För den gruppen menar vi att Opti är ett bra alternativ. För den insatte och intresserade är det billigare (och roligare) att sätta ihop sin portfölj helt själv.

 • Användarvänlighet 90% 90%
 • Förväntad avkastning 70% 70%
 • Pris 70% 70%
 • Säkerhet 80% 80%
 • Totalt 80% 80%

Bygg din egen pengamaskin

Låt pengarna jobba åt dig, dygnet runt och året om. Bäst avkastning kan du få genom att bygga din egen pengamaskin med fonder och aktier. Vill du veta mer – läs vår stora guide om hur du också kan bli rik på börsen.

Opti – ett bättre sparande?

Opti är en tjänst som lovar ett bättre sparande för alla dess användare. Tjänsten, som du främst kommer pt via deras app, fungerar som en oberoende rådgivare för ditt sparande. Tanken är att du med Omni ska kunna få en ärlig och högklassig rådgivning, och om du vill få hjälp med att bevaka marknaden och löpande justera fondportföljen.

Delar av Optis erbjudande är kostnadsfritt, andra delar betalar du för. Allt sker via deras app som finns både i Googles Play Store och i App Store. Men hur bra funkar det egentligen? Och vad kan du förvänta dig som användare av Opti?

 

Opti – ett bättre sparande?

Appen – hur funkar den?

Vilken avkastning kan jag förvänta mig?

Vad kostar Opti?

Hur säkert är det satt spara med Opti?

Är Opti ett bra alternativ för ditt sparande?

 

”Vi vill helt enkelt hjälpa dig förstå och förbättra ditt sparande. För att kunna göra det är vi en oberoende rådgivare, med tillstånd från Finansinspektionen. Det betyder att vi inte tar emot några pengar från bankerna eller fondbolagen. Vi jobbar för dig, enbart.”

Från Optis hemsida

Vill du ha lägre ränta på dina lån?

Med några enkla steg kan du också få marknadens bästa ränta på bostadslån och privatlån, få maximal avkastning på dina sparpengar och till och med sänka dina månadskostnader för ex. el och telefoni. Vi har samlat alla våra bästa tips på ett ställe, så att du enkelt kan få mer pengar över.

Appen – hur funkar den?

Opti-appen hämtar du hem via din vanliga App Store, antingen för iOS eller Android. Appen är gratis men för att få max ut av den behöver du också ha ett mobilt bank-id på din telefon. 

Efter att du startat appen får du en kort genomgång av Optis funktioner. Du kan dels få hjälp med en ”hälsokontroll” av dina befintliga fonder hos andra banker. Med bank-id kan du ge Opti fullmakt att hämta info om dina innehav hos bland annat Avanza, Nordnet samt alla de större svenska bankerna. Opti ger dig sen en utvärdering av dina fonder och tipsar vid behov om alternativ med lägre avgift eller bättre historisk avkastning. Du väljer själv om du vill ta rådet och byta till den fond som Opti rekommenderar.

Opti kan även sätta samman en portfölj åt dig, helt från scratch. Du får då svara på några enkla frågor om din ekonomi, din inställning till risk samt när du behöver dina pengar. Sen presenterar Opti en sammansatt portfölj baserad på dina svar som de anser är den optimala utifrån din situation. Även här kan du såklart själv välja om du vill ta rådet och skapa en portfölj enligt deras upplägg.

Användarupplevelsen är smidig och enkel, du får hela vägen små hintar som gör det lätt att komma vidare. Tilltalet är professionellt men avslappnat och om du är ny till att spara får du bra hjälp på traven. De flesta kommer nog känna att appen är enkel att använda. 

På minussidan kan nämnas att appen känns lite tunn i jämförelse med exempelvis Avanzas mobilapp. Jag tycker framförallt att det vore trevligt med lite mer visuella hjälpmedel för att få överblick, till exempel grafer som visar vilka innehav du äger via fonderna. Det finns alltså en del att jobba på för att göra Opti lite roligare och mer engagerande, tycker jag.

Vilka råd ger Opti och hur ser portföljerna ut?

När du gör en hälskokoll av din befintliga portfölj kan du förvänta dig att Opti letar upp och föreslår andra fonder med liknande innehåll men med lägre avgifter. Den här delen av Opti uppfattar jag som den mer simpla, fokuset ligger på att sänka dina avgifter.

Jag gjorde till exempel en hälsokoll på en fondportfölj för barnspar och fick en insikt tillbaka: TIN Fonder Core Ny Teknik är en dyr fond. Jag håller i det fallet med om att det är en hög avgift men då tar de inte hänsyn till att det är en aktivt förvaltad fonde med ett par grymma förvaltare.

Optis egna portföljer

I grafen ovan ser du Optis egna sammanställning av sin portföljmodell i jämförelse med deras konkurrenter. Det de vill säga med den är att Opti har ett bredare innehåll i sina portföljer och att de på så vis ska ge bättre avkastning til lägre risk.

Den exakta fördelningen och innehållet i portföljen de rekommenderar dig är beroende på dina svar till appens frågor. På ett par minuter knappar du in dina svar och får sen en portfölj presenterad åt dig. Sen kan du välja att kopiera upplägget manuellt via din fondmäklare, eller låta Opti sköta allt åt dig mot en extra avgift.

Portföljen jag rekommenderades är baserad på min riskprofil som anges på en skala 1-9. Mina svar i deras frågeformulär gav resultatet att jag bör investera med den högsta risken (9). Opti är då tydliga med att jag som investerare bör kunna förvänta mig den högsta avkastningen, men också behöver kunna tolerera de största nedgångarna när börsen är sur.

Min optimala portfölj enligt Opti

Detta är innehållet som föreslogs för mig efter att ha besvarat Optis enköt. Detta ska motsvara den högsta risknivån Opti beblandar sig med. 

 • Swedbank Robur Access Global 43% 43%
 • SPP Emerging Markets SRI 16% 16%
 • Handelsbanken Sverige OMXSB Index 13% 13%
 • Handelsbanken Global Småbolag Index 4% 4%
 • Öhman Obligationsfond 5% 5%
 • JPMorgan Funds – Global Corporate Bond Fund 4% 4%
 • Danske Invest Globala Realräntor SEK 5% 5%
 • Goldman Sachs Global High Yield 1% 1%
 • Handelsbanken Råvarufond 10% 10%

Exempel hämtat i augusti 2019.

 

Vilken avkastning kan jag förvänta mig?

Opti ger personaliserade råd baserade på det de får veta om din ekonomi och inställning till risk. Deras beräknade avkastning hänger samman med din riskprofil. Dessutom är det omöjligt att veta hur börsen och andra marknader kommer att röra sig exakt.

Eftersom Opti fungerar på det här viset med olika portföljupplägg blir det ännu svårare att nämna någon exakt siffra du kan förvänta dig i avkastning. Med min riskprofil kan jag se att Opti ger en prognos på mellan 17 % och 296 % (med ett snitt på 120 %) över de kommande tio åren. Rätt stort spann alltså, inte direkt så man känner att de sticker ut hakan och lovar något. 

Det som faktiskt kan sägas är att Opti hävdar att deras sätt att konstruera portföljer är sannolikt att ge dig överavkastning över tid. Självklart är det omöjligt att veta på förhand men efter att ha läst igenom deras råd får jag åtminstone en hyfsad känsla för vad man kan förvänta sig. Det handlar helt enkelt om att du enligt Opti bör kunna få en lite bättre avkastning i förhållande till den risk du tar. Deras oberoende gör att de inte har någon anledning att råda dig att välja en viss fond. Det enda de har att tjäna på är att du blir nöjd med deras rådgivning.

Jag ser inte att Opti gör något magiskt hokus pokus som jag inte sett på annat håll. Jag är helt övertygad om att en hyfsat intresserad investerare kan komma fram till ungefär samma slutsatser. För de som däremot inte är så värst intresserade tror jag att Opti kan vara ett bra alternativ. Du får en hyfsat billig portfölj med lagom riskspridning och där du i princip kan sätta allt på auto och räkna med att få en helt okej avkastning. Det är inte fy skam, speciellt för de som tycker fonder och sparande känns lite för trist för att engagera sig i. 

%

Min förväntade avkastning på 10 år, enligt Opti

Vad kostar det?

En stor del av Opti är helt gratis. Du kan till exempel söka bland fonder och få info om dem, databasen täcker tusentals fonder så chanserna är goda att du hittar vad du söker. Hälsokollen av din befintliga portfölj är också gratis. Även sammansättningen av en ny portfölj erbjuds till dig helt utan kostnad.

Det Opti tjänar pengar på är att förvalta portföljen åt dig. Om du vill kan du få Optis hjälp att sköta pengarna och göra förändringar när deras system signalerar att det behövs. Du slipper då allt manuellt arbete och kan låta Opti sköta rubbet. För det tar de en avgift som läggs på utöver fondernas grundavgifter. Den avgiften ligger på ca 0,4 % per år. 

Opti själva menar att de har så pass bra rabatter på fonderna de erbjuder att det ändå är förmånligt. Jämfört med exempelvis Avanza tror jag inte att det stämmer, men det kan nog göra dét om du jämför med rekommendationerna från en av storbankernas så kallade ”rådgivare” (säljare).

Du kan alltså utan problem kopiera Optis rekommendationer och själv komponera din portfölj. Det kräver en del bevakning men blir helt klart billigare för dig. Samtidigt tycker jag att fondrobotar som Opti är suveräna för att hjälpa nya sparare att komma igång. Det är värt en slant att få hjälp med att sköta det, så om du inte orkar sköta det själv är det inte helt fel. 

%

Fondernas avgifter (kan variera)

%

Optis förvaltningsavgift

%

Totala avgifter (kan variera)

Hur säkert är det att spara med Opti?

Det viktigaste att nämna är att Opti täcks av den statliga insättningsgarantin. Skulle något hända Opti kan du alltså känna dig säker på att kunna ta ut dina pengar ändå, upp till 950 000 kronor. Att ha insättningsgaranti är en helt grundläggande förutsättning för att jag skulle våga investera hos en tjänst som Opti, så det är bra. 

Det finns inga garantier vad gäller avkastning och jag tycker Opti är tydliga med att de inte ger några löften om snabba pengar. Det är svårt att bedöma hur mycket kompetens och erfarenhet som ligger bakom deras rådgivning, men de råd jag fått känns rimliga och går i linje med hur jag själv brukar tänka kring en portfölj.

Av allt att döma är Opti en trygg och säker tjänst som du kan lita på. 

Är Opti ett bra alternativ för ditt sparande?

Att spara med en fondrobot är främst relevant för de som är nya till att spara och investera, eller som helt enkelt inte tycker det är kul nog att lägga tid på. Det är rimligt och där är fondrobotarna en stor förbättring mot klassisk rådgivning där kunder ofta mer eller mindre lurats att köpa dyra och rätt dåliga fonder. Banken har tjänat stora pengar medan kunderna fått sämre avkastning än de borde.

Opti är smidig att komma igång och använda och deras rådgivning känns seriös. Priserna på deras förvaltningshjälp är lite höga men långt ifrån orimliga. 

Totalt sett rekommenderar jag att prova Opti om du känner att du vill få en reality-tv check kring dina fondval. Du kan ha tur och upptäcka att en annan fond erbjuder liknande innehav till lägre kostnad.

Den del av Opti som kostar pengar rekommenderar jag bara till sparare som vill ha ett helautomatiskt sparande. För alla andra rekommenderar jag att investera ett par timmar för att sätta sig in i hur du kan göra en egen portfölj. Det är roligare, mer lärorikt och kan med stor sannolikhet vara mer lönsamt.

Här kan du läsa mer om Opti och skaffa ett konto.

Bygg din egen pengamaskin och bli rik!

Sugen på att komma igång och spara? Med lite grundläggande arbete kan du snabbt och enkelt komma igång med ett långsiktigt sparande som gör dig rik och fri att göra vad du vill. 

Läs Hemkunskapens guide för att få allt du behöver för att komma igång – helt gratis!