Rut- och rot-avdrag - så funkar dem

Du får göra avdrag på skatten när du anlitar någon för hushållsnära tjänster eller utföra reparationer och ombyggnationer åt dig. Dessa avdrag kallas för Rut och Rot och gör att du kan få upp till halva kostnaden betald som en kvittning på skatten. Men hur fungerar det och vad exakt får du göra avdrag för?

Rut och Rot brukar nämnas tillsammans eftersom de på många punkter är liknande och ger dig samma typ av möjlighet till att göra skatteavdrag. Ändå är de separata och har var sin “pott”. Därför kommer jag i det här inlägget gå igenom dem separat.

Vad innebär rut-avdraget?

Rut-avdraget avser hushållsnära tjänster. Det kan till exempel gälla flyttjänster, städhjälp eller reparation av vitvaror. Avdraget innebär att du får dra av 50 % av kostnaden för arbetet, upp till 50 000 kronor per vuxen person och år. Efter att avdrag gjorts för 50 000 kronor så får du inte längre göra avdrag för det som överstiger den summan. Alla över 18 år har rätt till att göra rut-avdrag och fler än en person i ett hushåll kan göra avdrag.

Avdraget får göras på arbetet men däremot inte på eventuellt material. Om du anlitar en reparatör för tvättmaskiner får du med andra ord göra avdrag för arbetstiden men inte för reservdelarna. Anlitar du en seriös leverantör brukar de ha koll på detta och ge dig ett prisförslag som har rut-avdraget inräknat.

En förutsättning för att få göra avdrag är att du har betalat tillräckligt mycket skatt för att avdraget ska göras. Om du ska göra ett avdrag på 50 000 kronor måste du alltså ha betalat minst 50 000 kronor i skatt, annars finns det inget att göra avdraget mot. Du måste också helt eller delvis bo i den bostad där arbetet du begär avdrag för har gjorts. Det går alltså inte att göra avdrag för arbete som gjorts hos en vän eller släkting. Däremot går det bra att göra avdrag för arbete som utförts i ett fritidsboende eller övernattningslägenhet.

Räkna på kostnaden efter rut-avdrag

Om du själv vill räkna ut din faktiska kostnad efter avdrag kan du göra det med den här räknaren. Mata bara in den totala summan du vill göra avdrag för (ex. 5 000 kronor) samt den totala summan du redan gjort rut-avdrag för i år. Summan du ser längst ner i räknaren talar om för dig hur mycket du kan räkna med att betala efter att avdraget gjorts.

Hur går det till när jag ska göra rut-avdrag?

Rut-avdraget hanteras nästan alltid helt och hållet av leverantören utan att du behöver göra särskilt mycket själv. Du kan behöva signera en arbetsorder som bevisar att du beställt tjänsten, men när fakturan kommer är avdraget redan gjort och du betalar bara summan efter avdrag. Leverantören rapporterar in att de utfört arbete åt dig och vilken summa det gäller. Du får sen besked från Skatteverket om det godkänts eller ej, och de betalar sen ut mellanskillnaden till leverantören. Så länge du inte överskrider 50 000 kronor per år krävs alltså minimal ansträngning från din sida.

Du kan kontrollera hur mycket rut- och rot-avdrag du gjort via en enkel tjänst på Skattverkets hemsida.

Vad innebär rot-avdraget?

Rot-avdraget får du göra på arbetskostnaden när du anlitar hantverkare för att reparera och underhålla, bygga om eller till på din bostad. Precis som med rut har alla i hushållet som är över arton och som betalar tillräckligt mycket skatt rätt till att göra ett avdrag. Avdraget gäller endast arbetskostnaden och inte materialet. Summan du som mest kan få avdrag för är 50 000 kronor per person och år.

Rot-avdraget ger en väldigt bra möjlighet att förbättra din bostad, till exempel inför en försäljning. Möjligheten att dra av delar av kostnaderna är väldigt förmånliga. Extra förmånligt blir det om du väljer att sälja din bostad inom fem år från att du gjort förbättringsarbete eller reparationer i bostaden. Då har du nämligen möjlighet att dra av den kvarvarande summan mot en eventuell vinst. I praktiken skull du i det läget alltså kunna få större delen av det här arbetet helt avdraget på skatten.

Räkna på kostnaden efter rot-avdrag

Om du själv vill räkna ut din faktiska kostnad efter avdrag kan du göra det med den här räknaren. Mata bara in den totala summan du vill göra avdrag för (ex. 5 000 kronor), kostnaden för material samt den totala summan du redan gjort rot-avdrag för i år. Summan du ser längst ner i räknaren talar om för dig hur mycket du kan räkna med att betala efter att avdraget gjorts.

Hur går det till när jag ska göra rot-avdrag?

Rot-avdraget fungerar på samma sätt som rut på så sätt att du får offert och faktura med avdraget redan inräknat. Hantverkarens firma sköter hela processen med att kräva in mellanskillnaden från Skatteverket. Det är bara om du beställer tjänster för ett totalt värde över 100 000 kronor under samma år som du kan behöva göra något på egen hand. Om du befinner dig i det läget och är osäker på hur du ska göra är det bäst att kontakta Skatteverkets utmärkta servicetjänst. De kan hjälpa dig med personlig service och svara på detaljerade frågor om exakt hur du ska gå till väga. Jag kan inte nog rekommendera dem när det gäller lite mer komplicerade frågor om skatt och avdrag.