Sälja nyproduktion på ritning: Sälja bostad innan inflytt

Sidan innehåller reklamlänkar

Bostadsköp

Att sälja på ritning, innan en bostad är färdig, har blivit alltmer vanligt. Men hur går det egentligen till, och finns det någon begränsning på när man får sälja en bostad under produktion?

I den här artikeln går vi igenom vad det betyder att sälja på ritning, när man får sälja en nyproduktion, varför man kan vilja sälja en bostad innan inflytt, vad man bör tänka på när man anlitar mäklare och hur det fungerar med skatt på försäljningen.

Vad betyder det att sälja på ritning?

Nyproducerade bostäder brukar börja säljas av byggföretaget långt innan dess att fastigheten står färdig att flytta in. Man säger att bostaden ”säljs på ritning” för att det vid försäljningen endast finns ritningar, planer och konceptbilder att utgå från.

Att sälja på ritning betyder alltså att bostaden säljs innan den är färdig att flyttas in i.

När får man sälja en nyproduktion?

Grundregeln är att så fort du skrivit på ett överlåtelseavtal för att köpa bostaden så är bostaden din och fritt fram att sälja vidare om du vill.

Vissa byggföretag har särskilda regler som säger att den första köparen ska vara den som tillträder bostaden. Då måste man vänta med att sälja till dess att bostaden är färdigställd och redo för inflytt, men så fort tillträde skett går det bra att sälja.

Det finns andra faktorer som kan spela roll. En nyproducerad bostadsrätt har en tillhörande bostadsrättsförening som ska godkänna nya medlemmar, och som kan vara mer eller mindre villiga att godkänna försäljningar innan bostaden står färdig.

Varför sälja sin bostad innan man flyttat in?

Ibland kan det ha hänt något som gör att säljaren ångrar sig och inte längre vill bo i bostaden. Nyproducerade bostäder säljs ofta lång tid innan de är färdiga, och på den tiden kan mycket hända i livet. Det är inte konstigt om vissa får ändrade planer och inte längre vill ha bostaden de köpt.

Det finns också de som köper och säljer nyproduktioner som ett sätt att spekulera i att bostadspriserna ska gå upp. Idén är att köpa en bostad i tidigt stadie för att kunna sälja den när inflytt börjar närma sig, förhoppningsvis med en vinst. Detta har periodvis varit en lönsam strategi, men innebär också en stor risk.

Anlita mäklare för att sälja din nyproduktion

Att anlita mäklare för att sälja på ritning skiljer sig från att sälja en färdig bostad.

Eftersom bostaden inte är färdig går det inte att hålla visningar och det finns inte heller möjlighet att ta foton till en bostadsannons.

Normalt innebär det att mäklaren behöver göra mindre arbete, och därför är det en bra idé att förhandla om ett lägre mäklararvode.

Alla mäklare är inte intresserade av att sälja bostäder som inte står färdiga. Därför kan du behöva vända dig till flera mäklare innan du hittar en som både känns bra och som är beredd att ta på sig uppdraget. Vi rekommenderar gratistjänsten HittaMäklare för att söka bland lokala mäklare.

Så blir skatten när du säljer en nyproduktion på ritning

När du säljer en bostad på ritning fungerar beskattning precis likadant som när du säljer en färdig bostad. Skatten på vinster i bostadsförsäljningar är 22%. Använd gärna vår kalkylator för att räkna ut din vinst efter skatt.