Vad är en ägarlägenhet?

Ägarlägenhet

Ägarlägenhet är en boendeform som kommit till Sverige relativt nyligen, och som ännu inte riktigt slagit på bred front. Men trots det är det en typ av boende som kan vara väldigt intressant för dig som vill ha maximal frihet, men ändå bo i lägenhet.

I den här artikeln går vi igenom vad en ägarlägenhet är, vilka för- och nackdelarna är med att bo i ägarlägenhet, vilka rättigheter och skyldigheter du har, skillnaden mot att vara medlem i en bostadsrättsförening och vad du ska göra om du är på väg att köpa en ägarlägenhet.

Vad är en ägarlägenhet?

En ägarlägenhet är en boendeform som innebär att du äger din lägenhet. Varje lägenhet i huset ses som en egen fastighet, och du har därför mycket större frihet att bestämma över boendet jämfört med en bostadsrätt.

Skillnad mot bostadsrätt

I en bostadsrätt äger man rätten att använda sin bostad, men själva lägenheten ägs av den gemensamma bostadsrättsföreningen. Föreningen äger och är ansvariga för sådant som element, fönster och elinstallation. De bestämmer också kring sådant som andrahandsuthyrning.

I en ägarlägenhet äger man hela bostaden och har därför full bestämmanderätt kring hur bostaden ska se ut och användas. Du behöver inte förhålla dig till en förenings regler och stadgar. I praktiken hanteras ägarlägenheter mer som att äga ett hus, till exempel genom att reglerna kring lagfart och pantsättning gäller.

Fördelar med att bo i en ägarlägenhet

Att äga och bo i ägarlägenhet har många fördelar, till exempel:

  • Fri att göra om i bostaden som du vill
  • Fri att sälja till vem du vill, utan att köparen ska bli godkänd av en förening
  • Enkelt att hyra ut i andra hand, utan att behöva be om lov eller få hyresgästen godkänd

Nackdelar med att bo i en ägarlägenhet

Det finns också baksidor med att äga och bo i ägarlägenhet, till exempel:

  • Kan vara svårare att få såld eftersom bostadsrätter är en vanligare boendeform som fler är bekanta och bekväma med
  • Risk för att gemensamma utrymmen (t.ex. trapphus) inte underhålls korrekt genom samfällighetsföreningen
  • Relativt höga kostnader för att köpa bostaden, eftersom avgift för lagfart och eventuellt pantbrev tillkommer

Kostnader för dig som köper och äger en ägarlägenhet

När du köper en ägarlägenhet betalar du först en handpenning och sedan resten av köpeskillingen. Därefter tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart. Detta är de kostnader som du bör räkna med när du köper en ägarlägenhet.

De gemensamma delarna av fastigheten (t.ex. fasad, tak, trapphus, hiss) ägs gemensamt av alla boende genom en samfällighetsförening.

Samfälligheten sköter drift, skötsel och underhåll, och kostnaderna täcks genom att alla boende betalar en avgift varje månad. Avgiften är normalt betydligt lägre än en normal bostadsrättsavgift.

Att köpa en ägarlägenhet

På väg på att köpa en ägarlägenhet? Vad kul, grattis! Ett bra nästa steg är att klicka dig vidare till vår köpa bostad-guide. Där hittar du allt du behöver för att göra en bra och trygg affär.