Vad kostar homestyling av bostad?

Ett vanligt sätt att höja chansen att få bra betalt för din bostad är genom homestyling. Men vad kostar det egentligen att ta hjälp med homestyling? Och är det värt det?

I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på om du överväger att ta hjälp med homestyling, det vill säga att någon hjälper dig inreda och göra fint inför en försäljning.

Det går såklart att göra själv (vilket sparar pengar), men om du känner dig osäker på inredning kan det vara en bra investering att ta professionell hjälp av en stylist.

Homestyling

Vad ingår i homestyling?

Det finns olika nivåer av homestyling, där olika mycket hjälp ingår. De fyra vanlig nivåerna är: Konsultation, Ministyling, Normal styling och Full styling.

  • Konsultation innebär att du får hembesök av en stylist som går igenom ditt hem och ger sedan tips och råd kring hur du själv kan förbättra inredningen (till exempel genom att plocka bort något, ställa fram blommor, etc.). Det är vanligt att mäklare bjuder på den här tjänsten, men inte alltid.
  • Ministyling innebär att du får hjälp av en stylist som tar med sig egna inredningsdetaljer för att förhöja intrycken i din bostad. I den här nivån är det mindre detaljer som kuddar, filtar, uppläggningsfat och liknande småsaker som ingår.
  • Normal styling innebär att du får hjälp av en stylist som tar med sig egna inredningsdetaljer, men även möbler. Vid behov byter stylisten ut delar av din inredning, allt för att skapa en helhetskänsla som lockar köpare så mycket som möjligt.
  • Full styling innebär att stylisten inreder hela bostaden från golv till tak, alltså med utgångspunkt från ett tomt hem. Här får du en komplett inredning där stylisten lånar ut allt som behövs.

De olika nivåerna passar olika personer och bostäder. Många klarar sig bra med endast en konsultation medan andra tycker att det är skönt att få hjälp med att få ordning på både detaljerna och de lite större möblerna.

Pris för styling av hus och lägenhet

De olika nivåerna har också olika priser. I tabellerna nedan kan du se de cirkapriser som gäller för att få hjälp av en stylist med en lägenhet eller ett hus. Tänk på att de här priserna inte är exakta och att de kan skilja sig åt beroende på vilken stylist du väljer, och såklart även hur stor bostaden är.

Pris för att homestyla en lägenhet

Homestyling-nivåUngefärligt pris
Konsultation0 – 1 500 kr
Ministyling5 000 – 15 000 kr
Normal styling15 000 – 25 000 kr
Full styling25 000 – 35 000 kr

Som du ser så är det möjligt att få hjälp gratis. Men även om du vill ha ganska mycket hjälp och inlånade produkter så rör det sig om en prislapp på runt 5 – 25 000 kronor.

Pris för att homestyla ett hus

Homestyling-nivåUngefärligt pris
Konsultation0 – 2 000 kr
Ministyling10 000 – 20 000 kr
Normal styling30 000 – 40 000 kr
Full styling40 000 – 60 000 kr

Även för dig som ska sälja hus är det möjligt att få hjälp med en gratis konsultation. Vill du ha mer hjälp så bör du räkna med 10 – 40 000 kronor, eller ännu mer om ditt hus är helt omöblerat.

Varför ska man göra homestyling?

Det är svårt att veta exakt vilken effekt homestyling har på försäljningen av en bostad. Ändå vittnar mäklare om att det är en investering som nästan alltid ger minst pengarna tillbaka.

Angelica Hermansson, mäklare och kontorschef på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen i Stockholm berättar:

– Man kan tycka att det är dyrt med de 10 000-25 000 kronor som en homestyling ofta kostar, men det gör så otroligt mycket för känslan. Min erfarenhet är att säljaren i princip alltid får tillbaka pengarna och mer därtill. De 2-4 extra spekulanter som dyker upp gör stor skillnad (källa)

Alltså finns det goda skäl att lägga lite extra krut på inredning och homestyling, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en professionell stylist.

För vem är det en bra idé att ta hjälp med inredningen?

Först och främst är det nästan alltid värt att ta hjälp med styling om du helt enkelt inte tycker att det är så roligt. Känner du inte på dig att du är duktig på inredning så är det klokt att ta hjälp med det istället.

Om du har en inredningssmak som skiljer sig från normen (till exempel om du gillar mycket färg) så kan det vara bra att ta hjälp av en stylist för att se till att bostaden tilltalar så många som möjligt. Det betyder absolut inte att det är något fel på din smak, men att sälja en bostad handlar om att få potentiella köpare att se sig själva i ditt hem. Då kan det faktiskt vara bra att tona ned sånt som sticker ut lite från det vanliga (även om du älskar det).

För vem är det inte en bra idé att ta hjälp med inredningen?

För bostäder som är mindre eller där utgångspriset är lågt (1 MSEK eller lägre) kan det vara svårt att motivera att betala för en stylist.

Skulle du ha inredning som ett intresse och känner dig trygg i att du klarar det mesta själv, då klarar du dig kanske bra på egen hand eller med en enklare konsultation. Konsultationen brukar vara väldigt trevlig, så om det ingår är det alltid en bra idé att ta emot den hjälpen.

Vad är viktigast vid homestyling?

En lyckad homestyling handlar om att få bostaden att kännas inbjudande, hemtrevlig och att de potentiella köparna kan leva sig in i känslan av att bo där.

Det handlar också om att lyfta fram de bästa egenskaperna i huset eller lägenheten, och gärna tona ner eventuella skavanker. Mycket handlar om att använda små detaljer för att få blicken att fokusera på rätt saker och skapa en härlig och balanserad känsla.

Är homestyling avdragsgillt?

Jajemen! Utgifter som är avdragsgilla inkluderar konsultation, ommöblering, hyra av möbler under visningen och eventuell tillfällig magasinering.

Det betyder att du kan göra avdrag för summan du lagt ut när du deklarerar din bostadsförsäljning hos Skatteverket. Du kommer att få betala mindre skatt till ett motsvarande värde av 22% av vad homestylingen kostat. På så vis får du tillbaka nästan en fjärdedel av kostnaden.

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.