Värdera bostad: Uppskatta priset på ditt hus eller bostadsrätt

Är du nyfiken på vad ditt hus eller din bostadsrätt är värt? Funderar du på att värdera bostaden för att lägga ut den till försäljning, eller kanske för att lägga om lån?

Det slutliga priset i en bostadsförsäljning beror på en massa saker. Det kan vara svårt att veta exakt vad som gör att en bostad säljs för si och en annan för så mycket.

Ändå finns det metoder att få en ganska bra uppfattning. I den här artikeln kommer vi tipsa om hur du kan få din bostad värderar: ett snabbt sätt som du kan göra på några minuter och ett som kräver lite mer, men som ger en mer pålitlig värdering. Vi går också igenom de faktorer som påverkar värderingen.

Värdera din bostad: Snabba sättet

Värdera din bostad gratis med Boolis tjänst
Booli har en bra tjänst för att värdera din bostad helt gratis

Det enklaste och snabbaste sättet att få en värdering på din bostad är att använda gratistjänsten på Booli.se. Du skriver helt enkelt in adressen du vill värdera, svarar på några frågor om bostaden och skriver in din e-post. Strax därefter får du en värdering, helt gratis!

Boolis tjänst är enkel och baserar sig på statistik som gör att värderingen ofta är förvånansvärt pricksäker. Däremot ska man vara medveten om att tjänsten kan ha svårt att ta hänsyn till det som är unikt för just din bostad. Värderingen kan därför vara fel, både för hög eller för låg.

Observera att den här typen av värdering inte accepteras av banken om du har tänkt utnyttja en värdeökning för att förhandla om eller utöka bolånet. Då krävs en skriftlig värdering (se ”noggranna sättet”).

Värdera din bostad: Noggranna sättet

Ett sätt att få en mer anpassad värdering som tar hänsyn till just din bostads egenheter är att begära en värdering av en mäklare. Mäklare är alltid intresserade av att erbjuda värderingar, eftersom det är ett bra sätt för dem att hitta potentiella kunder.

Välj en mäklare som du vill ska hjälpa dig med en värdering. Mäklaren kommer då att göra en mer noggrann värdering som du kan få muntligt. Det här är vad mäklaren tror att du kan räkna med att få om du skulle lägga ut bostaden till försäljning.

Om du vill ha en skriftlig värdering att använda för att förhandla med banken så går det att få. De flesta mäklare vill dock ha betalt för att värderingen ska bli skriftlig, så räkna med att behöva betala ett par tusenlappar för det.

9 faktorer som höjer eller sänker värdet på bostaden

I stora drag kan du utvärdera din egen eller någon annans bostad för att avgöra vad som bidrar till dess värde. Specifikt finns det nio huvudsakliga faktorer som avgör vad en bostad säljs för på bostadsmarknaden.

Läge på din bostad

Läge 

Den kanske viktigaste faktorn för hur mycket en viss bostad är värd beror på dess läge. Läget, alltså var bostaden är belägen, är i stort sett det enda som är näst intill omöjligt att förändra.

Just därför kan läget vara helt avgörande för en bostads värde. Tänk bara på vad en centralt belägen lägenhet i Stockholm kostar. En i övrigt identisk bostad i en småstad kommer vara många gånger billigare. 

Det är inte bara närhet till stan som avgör om ett visst område är attraktivt. Närhet till naturområden, populära skolor eller knutpunkter för kollektivtrafik är några ytterligare exempel på saker som kan göra en bostad extra attraktiv.

Även inom ett område kan saker som utsikt göra att läget är extra attraktivt och därmed ger en högre värdering.

Storlek

Självklart är storleken på bostaden väldigt viktig för hur mycket den är värd. Du kan räkna med att varje extra kvadratmeter har ett värde.

Däremot är kvadratmeterpriset oftast högst på riktigt små bostäder. Ett par extra kvadratmeter gör som störst skillnad när boytan är liten. Den enkla tumregeln är ändå att ju större en bostad är desto mer bör den vara värd.

Planlösning

Även om det går att säga att större bostäder generellt är dyrare finns det helt klart undantag. Det kan till exempel bero på hur planlösningen ser ut och om kvadratmetrarna är mer eller mindre effektiva.

En bostads planlösning går ofta att ändra på, åtminstone till en viss gräns. Generellt kan man säga att ju mer av bostaden som kan användas på ett effektivt sätt, desto mer värd kommer den att vara. 

Du har säkert själv stött på vissa bostäder eller enstaka rum som helt enkelt har en lite konstig planlösning. Det kan handla om sluttande tak, vinklade eller till och med rundade väggar eller vad som helst som gör det svårare att möblera och utnyttja till max. 

Det kan ibland finnas dolda värden i planlösningen. Om du till exempel bor i en trea där ett rum kan delas av för att göra den till en fyra kan det göra att värdet stiger.

Vissa väljer därför att göra mer eller mindre omfattande förändringar för att öppna upp eller dela av bostaden. Det finns inga absoluta rätt eller fel i det, men allt annat lika brukar en fyra ge mer pengar än en trea när den säljs.

Renoveringsbehov

Standarden och skicket är naturligtvis superviktigt för hur mycket du kan få betalt om du ska sälja din bostad. En nyrenoverad bostad med hög standard kan såklart väntas vara väldigt attraktiv.

Det är väldigt populärt att renovera för att få det finare och förhoppnings göra en bra affär senare. Det mest populära är att bygga nytt kök, men det är också vanligt att renovera badrum.

Vid försäljning är det oftast dessa saker som också ger mest tillbaka och du kan för det mesta räkna med att få pengarna tillbaka och lite till om du säljer en bostad med nyrenoverat kök eller badrum.

Skicket på andra ytskikt som väggar och tak är inte lika avgörande. Många vill ändå göra sin egen grej med sitt hem och ser det nästan som en fördel om det inte är för fint där de ändå vill göra om.

Däremot är det bra att ta hand om sådant som kan uppfattas som skavanker och fult slitage. Annars kan det dra ner intrycket lite hos köparna.

Avgift och förening

Du som bor i bostadsrätt är faktiskt delägare i en förening. Bostadsrättsföreningar kan ha olika god ekonomi och vara mer eller mindre välskötta. Det kan dels påverka hur väl fastigheten sköts, vilket många köpare är intresserade av.

En duktig och engagerad förening är oftast bra och gör rätt prioriteringar för sina medlemmar, vilket åtminstone på sikt gynnar värdet på alla bostäder i föreningen.

En väldigt tydlig faktor är vilken avgift som tas ut av föreningen för att bo i din bostad. Generellt gäller att ju större lån en förening har desto högre blir avgiften. Därför är det vanligt med extra höga avgifter hos nyproducerade fastigheter, och lite lägre i riktigt gamla och välskötta föreningar.

Avgiften har ofta stor påverkan på den totala månadskostnaden, så en lägre avgift är ofta att föredra för att locka köpare.

Balkong, uteplats och väderstreck

Om bostaden har balkong eller uteplats är det ett stort plus! Även en liten balkong gör mycket för värdet på en bostad, inte minst eftersom många helt väljer bort bostäder som saknar balkong eller uteplats. Bor du i bottenplan kan en uteplats vara i stort sett lika attraktiv som en fin balkong, men isåfall helst att det finns insynsskydd.

Även med balkong eller uteplats kan det spela roll i vilket väderstreck det ligger:

  • En balkong i söderläge får maximalt med soltimmar under årets alla dagar, vilket är attraktivt.
  • Om balkongen ligger i väster riktning kan du räkna med sol på morgon och förmiddag, medan en som ligger i öster får mer kvällssol.
  • I norrläge är det tyvärr högst begränsat med direkt sol, vilket gör det klart mindre attraktivt att ha balkong i den riktningen.

Våningsplan och hiss

Det spelar även ganska stor roll vilket våningsplan du bor på. Om huset du bor i är normalhögt kan man säga att det framförallt är skillnad mellan bottenplan och övriga plan.

Många vill slippa insyn från gatan samt den något förhöjda inbrottsrisken som en bostad i markplan innebär. Allt annat lika är det alltså vanligt att en bostad någon våning upp ger bättre betalt. 

Bor du i ett hus där utsikten är en del av det som gör fastigheten attraktiv? Isåfall kan våningsplanet också ha stor påverkan på bostadens värde. Ofta gäller då att ju högre upp desto mer är bostaden värd. 

Något som kan sänka värdet är om du bor högt upp i ett hus utan hiss. Dels är det många som vill ha hiss av tillgänglighetsskäl så att en barnvagn eller rullstol ska kunna komma in i bostaden. Sen är det definitivt en bekvämlighetsfråga där det helt enkelt känns lite jobbigt att behöva gå i trappor varje dag.

Mäklare, styling och tid på året

Något man kanske inte alltid tänker så noga på är att det spelar ganska stor roll hur man säljer in en bostad till potentiella köpare. Slutpriset kan skilja sig rejält mellan en duktig mäklare och en som är lite sämre. Var därför noga med att välja en mäklare som du får förtroende för, som är duktig på att sälja och som levererar goda säljresultat. 

Tänk också på att försöka visa bostaden från sin bästa sida. En del har det redan fint hemma och behöver knappt göra något speciellt inför en försäljning.

Andra behöver kanske komplettera med lite extra piff, alternativt städa undan en del överflödiga saker för att ge mer plats för bostaden att visa upp sig. Om du är osäker kan du ta hjälp av en stylist, din mäklare kan hjälpa dig med det praktiska kring det. Mäklaren bör också kunna ge dig sin ärliga åsikt om ifall det är värt att anlita en stylist.

Tiden på året spelar också viss roll. Större delen av året är bostadsmarknaden igång, då behöver du inte tänka på något speciellt. Kring jul och sommarmånaderna stannar det dock av lite, vilket kan vara bra att planera för.

Om du vill veta mer om hur tidpunkten påverkar bostadsmarknaden kan du spana in denna artikel som går igenom bostadsmarknaden under årets alla månader

Ekonomi och politik på bostadsmarknaden

Sist men verkligen inte minst är det allmänna tillståndet på bostadsmarknaden. Marknaden reagerar hela tiden på omvärlden och på förväntningarna på framtiden.

Inte minst är det ränteläget och tron på hur räntan kommer att utvecklas som får störst slagkraft på priserna på bostäder. De senaste åren har räntan sjunkit till historiskt låga nivåer, vilket gjort det billigare att låna och mer pengar har kunnat komma in på marknaden och tryckt upp priserna. Skulle räntorna vända uppåt kan du räkna med att värdet på bostaden går ner som en reaktion på det.

Ovanpå det finns det flera andra politiskt grundade saker som påverkar priserna. I nuläget har vi ett ränteavdrag som gör att 30% av dina räntekostnader kan dras av på skatten. Skulle ett politiskt beslut tas att minska eller helt ta bort ränteavdraget kan du räkna med att även det får effekt på priserna.

Det kan svänga åt vilket håll som helst och är inget att ligga sömnlös om nätterna över, men det är definitivt något som kan påverka värdet på din bostad när det är dags att sälja.