12 spännande aktier för barn

jan 6, 2020 | Sparande och investeringar | 0 Kommentarer

Letar du inspiration på aktier att inkludera i ditt barnsparande? Vi har samlat våra bästa förslag på aktier som passar in i en portfölj för barn, med starka varumärken som känns igen och håller över tid. 

Alla aktier i listan kan handlas via Avanza, som är den nätmäklare vi rekommenderar och gillar bäst. 

Hoppas du hittar något som passar!

Activision Blizzard

Amerikanska Activison Blizzard är ett av världens största spelföretag. Företaget består i huvudsak av tre ben: Activision (Call of Duty, Crash Bandicoot med mera), Blizzard (World of Warcraft, Diablo, Starcraft, Overwatch och Hearthstone) samt King (Candy Crush). Tillsammans bildar de ett väldigt brett spelföretag med spel för dator, konsoler och mobil som passar de flesta.

För spelintresserad barn är Activision Blizzard ett väldigt intressant bolag eftersom de äger många spelvarumärken som hör till de mest populära och älskade. Varje årlig utgåva av Call of Duty är till exempel det bäst säljande per år i över tio år. De har även en stark position inom e-sport, inte minst med ligor dedikerade till spelen Overwatch och Hearthstone.

Här kan du handla aktier i Activision Blizzard via Avanza 

Apple

En storfavorit på amerikanska börsen är Apple, som numer hör till de absolut största bolagen i hela världen. Det är inte oförtjänt, då företaget under många år skapat produkter som älskas av barn och vuxna världen över. Många barn har en starkt positiv relation till smartphones och plattor, där iPhone och iPad hör till de absolut bästa produkterna som finns på marknaden.

Apple är ett framtidsbolag även bortom sina fysiska produkter. De som bevakar bolaget närmst är eniga om att services-delen, det vill säga intäkterna från exempelvis appförsäljning, kommer att fortsätta öka. Marginalerna på den sortens affärer är väldigt bra, vilket talar för att Apple kommer vara fortsatt lönsamma och kunna växa så länge kunderna finns kvar. Eftersom Apple även är erkänt duktiga på att få produkter att passa ihop och göra varandra bättre är det också en trolig bedömning att kunder kommer att stanna kvar, om inget annat väsentligt bättre dyker upp.

Här kan du handla aktier i Apple via Avanza 

Coca-Cola

Läsktillverkaren Coca-Cola är en storfavorit hos många barn, men företaget gör numer mycket mer än bara cola. Förutom att äga läskvarumärken som Fanta och Sprite har de även en stark postion inom juice (Minute Maid), vitaminvatten (Vitaminwater) och sportdryck (Powerade). Detta är några av världens starkaste varumärken och mycket talar för att Coca-Cola kommer vara fortsatt populära under lång tid framöver.

Här kan du handla aktier i Coca-Cola via Avanza 

Cloetta

Fler alternativ för gottegrisen finns även på hemmaplan, inte minst i form av den svenska godistillverkaren Cloetta. Cloetta äger och tillverkar godis med namn som Ahlgrens bilar, Polly, Gott & blandat, Malaco och Läkerol. De äger även lösgodisleverantörern Candy King som finns i de flesta mataffärer.

För godisälskaren är alltså Cloetta en bra aktie. Sannolikheten är dessutom god att vi även i framtiden kommer äta godis, och att de klassiska sorterna fortsätter vara populära. Detta borgar för att godiset kan hjälpa till att göda barnportföljens avkastning under många år framöver.

Här kan du handla aktier i Cloetta via Avanza 

Walt Disney Co

En annan barnfavorit är Disney, företaget bakom klassiker som Musse Pigg och Kalle Anka. Disney har under många år varit det främsta företaget inom barnfilm och underhållning som passar både stora och små. Det innefattar förutom att producera film och tv även att driva populära nöjesfält som Disney World och Disney Land. De tjänar stora pengar på egna varumärken som Frozen, Lejonkungen, Aladdin med flera (listan kan göras lång).

Sedan ett par år äger även Disney en mängd andra stora varumärken som gör det till en säkrare placering för framtiden. Exempel på det är Marvel (Avengers, Spider-Man, Iron Man med flera), Lucasfilm (Star Wars), men även den amerikanska sportkanalen ESPN.

Under 2019 lanserades även Disneys egen streamingtjänst som beräknas växa kraftigt under kommande år. Än finns den inte i Sverige, men mycket talar för att det kommer vara en motor för tillväxt (och stigande aktiekurs) under flera år.

Här kan du handla aktier i Disney via Avanza 

Electronic Arts

Ytterligare ett spelföretag som passar in i barnportföljen är EA (Electronic Arts). EA är framförallt kända för sina sportspel, exemplevis FIFA och NHL som år efter år säljer som smör. Förutom att göra roliga och populära sportspel står EA även bakom andra storspel som Battlefield, Star Wars Battlefield och Apex: Legends.

EA hör till top tre största spelutgivare i världen, och med sitt starka varumärke och goda kassa är förutsättningarna goda för att de ska kunna behålla ett stakt grepp om spelvärlden. Med stark inriktning mot spel som många gillar, även de som annars inte är så spelintresserade, kommer de troligen kunna fortsätta växa lång tid framöver.

Här kan du handla aktier i EA via Avanza 

Facebook

Bolaget bakom det stora social mediet Facebook är en klockren kandidat till barnportföljen. Facebook är enormt och tjänar numer stora pengar på att leverera skräddarsydd reklam till sina användare världen över. Även om plattformen Facebook skulle minska i popularitet har företaget visat att de kan förnya sig och hänga med, vilket till exempel visat sig i deras köp av Instagram (en vansinnigt god affär för dem).

Här kan du handla aktier i Facebook via Avanza 

McDonalds

Snabbmatens okrönte konung är tveklöst McDonalds. Med outtröttlig energi serverar hamburgarkedjan frukost, lunch och middag till över 68 miljoner hungriga kunder varje dag.

McDonalds är inte längre bara hamburgare, i takt med att efterfrågan förändrats har de utvecklat sortimentet för att servera en bredare och mer modern meny. Idag finns det förutom de klassiska burgarna också en mängd olika vegetariska och mer hälsosamma meny. Storheten i bolaget ligger i pålitligheten och effektiviteten, vilket knappast ungår även de små. McDonalds är ett genuint kvalitetsbolag och passar utmärkt i en barnportfölj.

Här kan du handla aktier i McDonalds via Avanza 

Netflix

Streamingjätten Netflix har under de senaste åren tagit oss alla med storm och idag har de flesta ett konto. Faktum är att Netflix med flera slagit ut större delen av traditionell tablå-tv. På Netflix finns en otrolig mängd program och filmer att titta på, och inte minst för barn. Barnavdelningen är väl tilltagen och lockar många tittare.

Under flera år har Netflix satsat på att utveckla egna program, helt exklusiva för den egna streamingtjänsten. Satsningen på eget material har redan lett till ett antal högt älskade hittar, exempelvis The Crown och Stranger Things. Även långfilmer som Birdbox och The Irishman har haft stora framgångar och lockar nya tittare. Med sitt växande utbud och fenomenala app tror vi att Netflix har goda förutsättningar att behålla tronen som den bästa och mest populära streamingtjänsten.

Här kan du handla aktier i Netflix via Avanza 

Nintendo

Nintendo är det tredje spelföretaget på listan, och kanske det som väcker de starkaste känslorna av nostalgi. Sedan 80-talet har Nintendo tillverkat och sålt spelkonsoler som älskats av generation efter generation. Men Nintendo är inte bara nostalgi – den nuvarande genereationen konsoler toppas av Nintendos Switch. Tillsammans med Wii är Switch den bäst säljande konsolen i företagets historia, och spelen är genuint roliga och passar hela familjen.

Nintendo har bevisat starka varumärken med långlivade favoriter som Super Mario, Zelda och Pokemon. De fortsätter att förnya sina spelserier och får konsekvent fina betyg från spelkritiker, men även starka säljsiffror. Vi tror att Nintendo kommer att kunna fortsätta innovera och glädja familjer världen över även i framtiden, och skulle gärna ha dem i en barnportfölj.

 Spotify

Svenska streamingtjänsten Spotify har under det senaste årtiondet vuxit från en lokal tjänst till att bli världens största streamingtjänst för musik. De konkurrerar och vinner mot giganter som Amazon och Apple. Mycket pekar dessutom på att deras satsningar på podcasts (och kanske ljudböcker) kommer ge frukt under åren som kommer.

Spotify har en fantastisk tjänst för alla musikälskare, med gott om utrymme att växa och expandera. Ett perfekt inslag till en långsiktig barnportfölj.