Sälja bostad: Komplett steg-för-steg-guide

Guide till att sälja bostad

Att sälja sin bostad kan kännas invecklat och lite jobbigt. Det finns många ämnen och ord att hålla ordning på. Men det behöver verkligen inte vara särskilt krångligt.

Med vår guide (du har redan börjat läsa, snyggt jobbat!) har du allt samlat på ett ställe. Här finns information, tips och råd kring allt du kan tänka dig inför din bostadsförsäljning.

Börja med det viktigaste först!

Det finns några saker som alltid är bra att börja med, för att se till att du får de bästa möjliga förutsättningarna för att sälja din bostad.

Anlita mäklare

Mäklaren fungerar dels som ett stöd för dig som säljare, kan svara på frågor och ge dig värdefulla råd om hur du ska förbereda bostaden inför försäljning.

Har du inte kontaktat och valt mäklare än? Börja med att läsa våra tips om att anlita mäklare.

Förbered inför försäljning

Trygga bostadsaffärer kräver att köparen får tillgång till viktig information, som du som säljare är delvis ansvarig för att ta fram.

Du vill också förbereda bostaden så att den framstår som så bra som möjligt. 

Besiktning

En besiktning är ett viktigt steg för både köpare och säljare att känna sig trygga i en bostadsaffär. Genom besiktningen får du en oberoende bedömning av bostaden skick.

Visning

Visningen är det tillfälle när potentiella köpare får chans att besöka bostaden för att få känna och klämma på hur den är i verkligheten. Om du är ovan vid visningar kan det vara svårt att veta vad du ska förvänta dig.

Budgivning

Som säljare behöver du ta ställning till de bud som lämnas in. Det är bra att ta reda på vilka regler som gäller och vanliga strategier som budgivarna kan ta till.

Kontrakt med köpare

I slutskedet av processen med att köpa eller sälja en bostad ska ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal skrivas på. För allas skull är det viktigt att avtalet är rätt formulerat, och innehåller rätt saker.

Tillträde

Tillträdet är när det är dags för köparen att ta över bostaden och få nycklarna. För säljaren är det vid tillträdet som de sista pengarna betalas ut.

Efter affären

Nu är det nära, men även efter att bostaden sålts finns det saker du bör ha koll på. Viktigast är att känna till hur du deklarerar smart, och hur du gör om köparen skulle vara missnöjd med affären.

CJ

CJ

Jag grundade Hemkunskapen.se för att jag saknade en trygg och hjälpsam sida om bostadsaffärer och privatekonomi, för vanligt folk. Efter många år på bostadsmarknaden har jag lärt mig massor, som jag är tacksam att få dela med av till dig. Här skriver jag om boende och ekonomi, som är mina största intressen.