Hemnet för köpare: Leta bostad som ett proffs

Hemnet

När du ska köpa bostad är Hemnet ett viktigt verktyg. Där samlas bostadsannonserna på ett ställe, utan att du behöver ha koll på varje mäklares hemsida. Men hur får du som köpare ut maximalt från Hemnet?

I den här artikeln går vi igenom varför Hemnet är bra för dig som köpare, och hur du använder Hemnet (inklusive hur sortering, filtrering och sökord kan hjälpa dig). Vi går även igenom hur du bevakar marknaden med Hemnet samt vilka alternativ som finns förutom Hemnet.

Varför är Hemnet bra för bostadsköpare?

Hemnet är sedan många år en av de allra mest populära tjänsterna för att bevaka bostadsmarknaden när du letar hus eller bostadsrätt. Anledningarna är många, men viktigast är att det är lätt att hitta och söka bland alla tillgängliga objekt som finns ute på marknaden.

Som köpare kan du använda den smarta sökfunktionen för att filtrera ut bostäder som passar just dig. Du kan söka på område, bostadsform, antal rum, storlek, pris och avgift, och även själv lägga till nyckelord efter dina specifika önskemål. Om du vill kan din sökning sparas som en bevakning, så får du mail så fort nya bostäder dyker upp som matchar din sökning.

En annan bra funktion är att Hemnet visar slutpriser från tidigare bostadsaffärer. På så vis blir det lätt att bilda sig en uppfattning om hur många bostäder som sålts i ett område, och till vilka priser. Som köpare är det ett bra sätt att få en känsla för om priset på en bostad du tittar på är marknadsmässigt, eller om det sticker ut från snittet.

Använda appen eller hemsidan?

Hemnet kan användas antingen i app eller via hemsidan

Hemnet kan användas antingen genom deras app eller genom hemsidan. Genom att skapa ett konto kan du spara sökningar däremellan, och på så vis fritt använda både app och hemsida som du vill.

Använd den lösning som passar dig. Det kan vara en stor fördel att ha tillgång till en stor skärm för att bekvämt kunna titta på dokument och bilder, men i de flesta fall går det precis lika bra att göra via telefonen.

Appen

Kartsök bostäder med Hemnets app för mobilen

Med appen är det enkelt att söka och titta på bostäder genom telefonen. Alla sökfunktioner du behöver finns tillgängliga. Särskilt bra fungerar kartsökningen där du med fingret kan rita in ett område du vill söka inom.

Appen finns till både iOS och Android och är helt gratis att använda.

Hur sorteras annonser på Hemnet?

90 % av Hemnets användare använder ”Nyast först” för att sortera bland resultaten. Som namnet antyder får du då se de senast upplagda bostäderna, men med en liten twist.

Säljare som betalat extra (”Premium” respektive ”Plus”) för att presenterats högst upp dyker upp först i listan. Därefter presenteras annonserna som inte betalat extra för att exponeras. Därför är det som köpare bra att hålla koll på alla annonser som läggs upp. Det är lätt att missa en annons om du bara tittar på de allra senaste.

Den här principen gäller för all sortering, där de som betalar kommer högre upp. Du kan sortera resultaten i en sökning på dessa sätt:

 • Nyast först
 • Äldst först
 • Billigast först
 • Dyrast först
 • Visning – tidigast först
 • Adress A-Ö
 • Adress Ö-A
 • Störst först (m2)
 • Minst först (m2)
 • Tomt – störst först (m2)
 • Tomt – minst först (m2)
 • Lägst kvadratmeterpris (kr/m2)
 • Högst kvadratmeterpris (kr/m2)
 • Lägst avgift (kr/mån)
 • Högst avgift (kr/mån)
 • Avstånd till vatten

Sök smart

Om du är ovan vid att söka efter bostäder och inte vant dig vid Hemnet så finns det några viktiga tips som kan hjälpa dig få maximalt ut av tjänsten.

Filtrera mera

Använd filter för att begränsa resultaten i Hemnet-sökningen

Möjligheterna att filtrera din sökning är avancerade. De enklaste och vanligaste kriterierna att filtrera på är relaterade till bostadstyp, område, storlek och pris.

Du kan även använda något mer avancerade filter, till exempel egna sökord (där du kan skriva in vad du vill). För att se alla filter du har tillgång till ska du klicka på knappen som heter ”Fler sökalternativ”, så dyker hela listan upp. Nu kan du bland annat filtrera på publiceringsdatum, visningstid eller till exempel välja att bara se annonser där säljaren sänkt priset.

Särskilt kraftfullt blir det att kombinera flera filter. Antalet resultat sjunker snabbt ju fler filter du lägger på. Genom att spara din sökning som bevakning kan du bli meddelad när en ny bostad som matchar alla kriterier dyker upp, även om det just nu kanske inte finns en enda annons som gör det.

Tips! Tänk på att filtren kan vara lite väl hårda ibland. Om du till exempel valt att endast se bostäder på 50 m2 och uppåt så kommer även den fina lägenheten på 49 m2 att filtreras bort, som kanske hade varit en intressant bostad för dig.

Var därför försiktig med vilka filter du väljer, och använd gärna stora spann för att inte filtrera för hårt och riskera att missa något intressant.

Sök på karta

Du kan välja att filtrera på område på två olika sätt: område för område eller genom att rita på kartan.

Med område för område menas att du kan lägga in de områden du vill söka på i filterlistan. Genom att till exempel skriva in ”Södermalm” så filtreras alla bostäder i området Södermalm fram. Om du vill lägga till fler områden kan du göra det, och på så vis täcka in ett större område.

Detta fungerar bäst om du filtrerar på ett eller ett par områden och är väl medveten om vad olika områden heter och var de börjar och slutar. Till din hjälp har du såklart ett grafiskt stöd i att Hemnet visar på kartan vilka delar som valts.

Använd appen för att rita ut ett område manuellt

Ett annat alternativ är att rita på kartan. Det gör du enklast genom att använda appen. När du öppnar sökfunktionen i appen finns det en knapp med rit-symbol som aktiverar möjligheten att rita in ett område manuellt.

Med den här funktionen kan du rita in exakt vad du vill. Det går bra att kombinera flera områden eller zooma in på en väldigt liten del för en mer precis filtrering. Det här är lika användbart om du vet exakt vad du söker eller om du är osäker på vilka områden som finns där du skulle vilja bo.

Populära sökord

Du har möjlighet att skriva in egna nyckelord för att ytterligare förfina sökningen bortom de förprogrammerade filtren som finns. Några populära sökord du kan prova att använda är:

 • Arkitektritad
 • Eldstad
 • Garage
 • Hiss
 • Kakelugn
 • Köksö
 • Pool
 • Sjö
 • Sjötomt
 • Sovloft
 • Stall
 • Takvåning
 • Uteplats
 • Utsikt

Det går utmärkt att använda dig av flera sökord om du vill. Då använder du bara ett kommatecken för att särskilja mellan olika nyckelord. Ex: ”Garage, pool, utsikt”

Håll koll på marknaden med bevakningar

Om du är nöjd med en sökning och skulle vilja bli meddelad om när nya matchningar dyker upp så är det bästa att bevaka din sökning. Det kan du göra genom att klicka på ”Bevaka sökning”.

Om du är inloggad kan du enkelt ge sökningen ett namn och bekräfta att du vill få mail när nya objekt dyker upp. Har du inget kontor så behöver du inte skapa ett för att aktivera en bevakning, men du behöver skriva in din e-post.

När du bekräftat kommer du få e-post varje gång det tillkommer nya matchningar, men aldrig mer än ett mail per dag och bevakning.

Alternativ till Hemnet

Hemnet har länge varit i toppen när det kommer till att samla bostäder till salu på Internet. På senare tid har det däremot blivit mer och mer populärt med andra plattformar, som också är värda att ha koll på när du är ute efter en nya bostad.

Störst konkurrent är Booli, som säger sig ha Sveriges största utbud av bostäder till salu. För dig som letar bostad är det väl värt att nyttja bägge tjänster, för att på så vis minska risken att missa ett intressant objekt som endast dyker upp på en av plattformarna.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.