Hur stor bostad behöver du?

Hur stor bostad behöver man?

När du letar bostad är det bra att ha en aning om hur stor den ska vara. Men hur stort är lagom och hur mycket utrymme behöver du egentligen?

Till viss del kokar det ner till tycke och smak, och såklart vad du har ekonomi till. Statistiken pekar också på att arean per person skiljer sig ganska kraftigt mellan olika kommuner.

I den här artikeln får du först veta vad som betraktas som en genomsnittlig storlek på bostad i Sverige. Vi går också igenom flera exempel på hur olika livssituationer påverkar vad som är en lagom storlek.

Vanligast med 2 rum och kök på 57 kvadratmeter

Enligt Statistiska Centralbyrån är det vanligast att bo i lägenhet i våra största städer. Den vanligaste storleken på lägenhet är 2 rum och kök med en total yta på 57 kvadratmeter.

Kvadratmeter per person?

SCB har även räknat ut att en ensamstående person utan barn i genomsnitt bor på ca 70 kvadratmeter. För en familj bestående av 2 vuxna och 3 barn är siffran 23 kvadratmeter per person (115 km2 totalt).

Även om det är en grov uträkning så ger det en fingervisning om hur stort vi svenskar bor, i genomsnitt.

Hur mycket utrymme behöver du?

Många hus och flerbostadshus byggdes för länge sedan, när tankarna om hur mycket utrymme som behövdes var väldigt annorlunda mot hur vi tänker idag. En liten tvåa var avsedd för en hel, stor, familj. Idag vill vi helst ha mer utrymme, även om det i storstäderna fortfarande är mer trångbott än på mindre orter.

När du ska bestämma dig för hur stort du behöver bo så får du utgå från hur många som ska bo där. Bor du själv så klarar du dig på mindre yta än om du bor med en partner, barn eller en hel familj.

Större yta kostar mer, så din budget kommer också sätta gränser för hur stort du kan bo. Behöver du ett större boende så kanske du får prioritera ner läget och leta bostad i områden där det är billigare att bo.

Tänk på! Det går att vara smart med kvadratmetrarna. Ex. om du behöver få ut mycket från en liten boyta så kan du kanske prova att bygga ett sovloft, Då kan utrymmet under sängen användas till annat också.

Olika storlek för olika hushåll

Beroende på livssituation och om man bor själv eller ihop med andra så ställs det olika krav på hur stor bostaden behöver vara för att bo bekvämt.

Ensamstående

Statistiken säger att den genomsnittliga bostadsytan för ensamstående personer utan barn är 70 kvadratmeter. Det är en siffra som i själva verket är ganska missvisande (troligen på grund av grupper som bor själva i mycket stora bostäder).

Det är väldigt vanligt att som ensamstående person bo i lägenhet med en boyta från cirka 30 kvadratmeter och uppåt. Särskilt som ung person som flyttar till sitt första boende.

Om du har behoven och ekonomin att bo större så är det trevligt att ha flera rum, rymligt badrum och kök, balkong, etc.

Bo tillsammans med en partner

Att bo två personer i en bostad är platseffektivt. Ni behöver troligen inte mer än ett badrum att dela på och ni sover förmodligen i samma säng. Därför går det i många fall att bo på nästan samma yta som en ensamstående, utan att det måste kännas trångt.

Många upplever ändå att det är skönt med mer utrymme och att kunna gå undan lite. Behovet av förvaring ökar också med flera vuxna i hushållet, som var och en behöver få plats med sina saker.

Bo med barn

Med bara ett litet barn kan i många fall bo i samma bostad som man hade gjort utan barn. Med fler barn ökar behovet av fler rum och kvadratmeter.

Med tiden behövs utrymme för egen säng och egen förvaring. Vid behov går det ofta bra att dela sovrum, men ju äldre man blir desto mer kommer man vilja ha utrymme för sig själv.

Bo med familj (eller i andra grupperingar)

Lägger man ihop behoven som flera vuxna har tillsammans med ett eller flera barn så är det naturligt att behöva lite mer yta.

Vissa bor också i andra grupperingar, till exempel med ett flertal vuxna. Det är svårt att säga hur mycket utrymme som är lagom, men behovet borde öka i linje med antalet personer som bor i hushållet.

Tänk på att när det blir många som delar på samma yta så är det inte bara de egna sovrummen som man bör räkna med för att bo bekvämt. Med ett större hushåll kan det också vara skönt med flera badrum och större umgängesytor.