Investera studielånet i aktier och fonder: En bra idé?

Sidan innehåller reklamlänkar

Investeringar

Har du funderat på att använda hela eller delar av studielånet till att investera? Studielånets låga ränta gör att det är rekordbilligt att låna. Men är det en bra idé att utnyttja det för att kickstarta ditt sparande?

I den här artikeln får du veta mer om hur studielånet kan användas som startkapital för investeringar, vilka risker som finns och hur du går till väga om du vill komma igång med investeringar.

Tänk på! Den här artikeln är framtagen i informationssyfte och är inte avsett att vara rådgivande. Hemkunskapen frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt förlust eller skada som grundar sig på användandet av informationen.

Studielån via CSN – ett förmånligt lån med låg ränta

Lånet som erbjuds av CSN hör till de allra mest förmånliga som överhuvudtaget går att få, speciellt med tanke på att lånet är helt utan säkerhet.

Återbetalningar sker över lång tid, till väldigt låg ränta och om du blir av med din inkomst kan du ha möjlighet att få uppskov på lånet. Kort sagt är lånet från CSN ovanligt förmånligt.

Även om studielån ju är lånade pengar, så kan det finnas en möjlighet i att använda en del av pengarna för att investera.

Låga kostnader kan ge utrymme att investera

För den som börjar studera i sin hemstad och inte behöver flytta hemifrån öppnar det upp för vissa möjligheter. Många i den situationen klarar sig utan att ta ut fullt studielån, kanske till och med helt och hållet på det lånefria studiemedlet.

En del har då valt att utnyttja möjligheten till att få ett förmånligt lån för att skapa en aktieportfölj eller spara till en kontantinsats för en lägenhet.

Det finns extrema fall där studenter som bor hemma med låga kostnader väljer att investera i stort sett hela studiemedlet. Vi rekommenderar att du försöker hitta en mer måttfull nivå och endast investera de pengar du känner att du kan avvara.

Hur du kan använda studielånet för att investera

Principen bakom detta bygger på att du får låna pengar från CSN till en låg ränta. Om du inte är beroende av studielånet för att klara dina omkostnader kan du välja att låta bli att låna pengar helt eller ta ut hela lånet för att använda till att investera.

Vissa väljer att ta chansen att använda pengarna till en kontantinsats på en bostadsrätt, medan andra väljer att investera i aktier och fonder.

Viktigt att påpeka är att du självklart kan välja att investera en mindre del av ditt studiemedel, till exempel 10%. Det är alltid en bra idé att spara, och även som student kan det vara en bra vana att ha.

Starta ett sparande hos Avanza

Skapa ett konto hos Avanza för att komma igång med att investera
Kom igång och investera genom att skaffa ett gratis konto på Avanza

Ett bra första steg är att skapa ett konto hos Avanza. Där kan du snabbt och enkelt komma igång med att investera i fonder och aktier, och det finns dessutom mycket bra information att läsa om du är nybörjare inom investeringar.

Ett konto på Avanza är helt gratis och det krävs ingen minimum-insättning för att komma igång. Du kan utan problem börja med 100 kronor och göra nya insättningar när du har möjlighet.

Risker med att investera studielånet

Det kan låta som att studielånet erbjuder nästintill gratis pengar är det viktigt att du är medveten om att det finns stora risker förknippat med att investera lånade pengar.

Som alltid när du investerar pengar finns det en risk att värdet på en aktie eller fond kan minska. Om du investerar för lånade pengar får du en dubbel smäll om du gör en förlust på investeringen. Dels förlorar du pengarna som investeras, men skulden finns kvar i sin helhet. 

Borde du ta studielån för att investera i aktier och fonder?

Det är omöjligt att ge ett konkret svar på den frågan utan att känna till detaljerna kring din ekonomi och förmåga att investera.

Däremot är det tydligt att studielånet är en väldigt förmånlig möjlighet att låna pengar. Studenter som inte är beroende av pengarna har en unik möjlighet till att skapa ett startkapital för resten av livet.

Samtidigt finns det risker och det är oerhört viktigt att vara försiktig när man investerar med lånade pengar. Likaväl som det kan ge dig medvind i din ekonomin kan du också råka ut för en rejäl näsbränna. 

Om du ger dig på att utnyttja CSN-lånet för att investera: se till att göra det i investeringar du anser är trygga och relativt säkra.