Är det en bra idé att investera studielånet i aktier och fonder?

Har du funderat på att använda hela eller delar av studielånet till att investera? Låga räntor gör att det är rekordbilligt att låna. Är det en bra idé att utnyttja det för att kickstarta ditt sparande?

Studielån via CSN – ett förmånligt lån med låg ränta

Lånets om erbjuds av CSN hör till de allra mest förmånliga som överhuvudtaget få, speciellt med tanke på att lånet är helt utan säkerhet. Återbetalningar sker över lång tid, till väldigt låg ränta och om du blir av med din inkomst kan du ha möjlighet att få uppskov på lånet. Kort sagt är lånet från CSN vansinnigt förmånligt. För 2019 är räntan 0,19 %, att jämföra med andra lån utan säkerhet där räntan utan problem överstiger 5 %. 

Det är på det viset för att så många som möjligt ska ha råd och möjlighet att ta ett lån för att studera. För den som börjar studera i sin hemstad och inte behöver flytta hemifrån öppnar det upp för vissa möjligheter. Många i den situationen klarar sig gott och väl utan att ta ut fullt studielån, kanske till och med helt och hållet på det lånefria studiemedlet. En del har då valt att utnyttja möjligheten till att få ett förmånligt lån för att skapa en aktieportfölj eller spara till en kontantinsats för en lägenhet.

Hur du kan utnyttja studielånet för att investera

Principen bakom detta bygger på att du får låna pengar från CSN till en ovanligt låg ränta. Om du inte är beroende av studielånet för att klara dina omkostnader kan du välja att låta bli att låna pengar helt ’, eller ta ut hela lånet för att använda till att investera. Vissa väljer att ta chansen att använda pengarna till en kontantinsats på en bostadsrätt, medan andra väljer att investera i aktier och fonder.

Förutsättningen för att kunna utnyttja lånet på det här viset är alltså att pengarna är ett överskott, det vill säga att du skulle klara dig utan dem. Frågan är då om det är lönsamt att ändå ta lånet? Och om det är lönsamt, vad bör du tänka på för att göra det på ett klokt och ansvarsfullt sätt?

Fördelar och möjligheter med att investera studielånet

Fördelarna med att använda lånade pengar för att investera är flera. Det krävs till att börja med väldigt liten eller ingen uppoffring i form av sparande eller att du behöver jobba ihop kapitalet som ska investeras. Att låna pengar just via CSN är också extremt förmånligt. Den låga räntan gör att kostnaden för att investera med belåning bli nära noll, åtminstone i jämförelse med mer traditionella lånetyper.

Bästa tillgängliga villkoren

Villkoren på studielånet är väldigt förmånliga. Dels är räntan låg, dessutom är amorteringstakten relativt låg. Effekten av det blir att du kan ta ett lån under studieåren för att ha möjlighet att skapa grunden till en ekonomisk trygghet. Återbetalningen sker till så pass låg kostnad och över så lång tid att din ekonomi knappt påverkas av det. Totalt sett kan det alltså vara en otrolig chans för den som har möjlighet att ta den.

Belåning ger extra skjuts till avkastningen

Avkastning mäts i förhållande till dina insättningar. Om du investerar 100 kronor av dina egna pengar och får 15 % i avkastning så har du 115 kronor i handen. Om du kan ta lån och på så vis investera ytterligare 100 kronor kan du med samma avkastning och samma investering få ut 130 kronor i handen. Ta samma princip och applicera på ett kapital på ett eller två hundra tusen så blir effekten dramatisk.

Nackdelar och risker med att investera studielånet

Även om det kan låta som att studielånet är en chans till nästan gratis pengar ska du vara medveten om att det finns stora risker förknippat med att investera lånade pengar. Precis som avkastningen kan bli större kan också eventuella förluster bli värre om du lånat till en investering.

Du kan bränna dig ordentligt

Som alltid när du investerar pengar finns det en risk att värdet på en aktie, fond eller till och med bostad kan gå ner. Om du investerar för lånade pengar får du en dubbel smäll om du gör en förlust på investeringen. Dels förlorar du pengarna som investeras, men skulden finns kvar i sin helhet. 

Eftersom effekten av detta kan svida ganska ordentligt är det viktigt att vara medveten om riskerna. Dessutom bör du vara extra noga med att investera på ett ansvarsfullt och riskmedvetet sätt. Om du är osäker på hur ett bra upplägg för sparande kan se ut vill jag rekommendera den här grundläggande guiden i att investera och bygga din egen pengamaskin.

Borde du ta studielån för att investera i aktier och fonder?

Jag kan tyvärr inte ge dig ett tydligt råd i den här frågan. Det är tydligt att studielånet är en väldigt förmånlig möjlighet att låna pengar. Studenter som inte är beroende av pengarna har en unik möjlighet till att skapa ett startkapital för resten av livet. Samtidigt är riskerna stora och det är oerhört viktigt att vara försiktig med belåningen. Likaväl som det kan ge dig en medvind i ekonomin kan du råka ut för en rejäl näsbränna. 

Om du ger dig på att utnyttja CSN-lånet för att investera: se till att göra det i värdepapper du anser är trygga och relativt säkra. Det finns en chans att göra bra affärer, men var försiktig.