Så mycket får du låna till en bostad

Vill du veta hur mycket du har möjlighet att låna till att köpa en bostad? Beloppet du får låna beror bland annat på din inkomst och vilka kostnader du har. Men även övriga lån och dina möjligheter att betala kontantinsatsen på ett lån är avgörande för hur mycket du får låna.

Visste du att du kan använda kreditkort för att samla bonusar och få maximalt för dina pengar?

Ett smart användande av kreditkort har gjort att jag kunnat spara pengar på att resa, fått tillbaka pengar på köp jag gjort och till och med kunnat boka flygbiljetter till mig och min sambo i stort sett helt gratis. Låter det intressant? Läs vidare för att få de bästa tipsen på hur du kan göra samma sak.

Bästa kreditkorten 2019

Nedan har tre favoritkort valts ut som de mest intressanta för 2019. Urvalet har gjorts efter vilka kort som bedöms ge mest värde till dig som kortinnehavare. Om något av korten verkar passa dig kan du läsa mer och ansöka om ett kort direkt genom att använda knappen under.

Tänk på att dubbelkolla att informationen överensstämmer med de villkor du får från kortutgivaren (som kan vara mer nyligen uppdaterade). 

Shell Mastercard – något för alla

Bra allroundkort för dig med eller utan bil. Generös cashback som ger bonus på alla köp. Dessutom väldigt generös sparränta! Förmånligt och praktiskt utan krusiduller.

Årsavgift: 0 kronor
Maxkredit: 100 000 kronor
Räntefritt: Upp till 54 dagar
Ränta: 18,00 %

+ Ingen årsavgift
+ Erbjuder sparränta på 2 %
+ 0,5 % kontant bonus (cashback) på allt du köper med kortet 
+ Rabatt på drivmedel

Köp av drivmedel ger inte bonus

Bank Norwegian – bästa kreditkortet på resa

Bland de mest populära kreditkorten hos vana resenärer. Kortet har ingen årsavgift och inga avgifter vid kontantuttag i Sverige eller utomlands. Ingår gör även reseförsäkring och avbeställningsskydd.  Dessutom samlar du bonus på alla köp.

Årsavgift: 0 kronor
Maxkredit: 100 000 kronor
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Ränta: 19,99 %

+ Ingen årsavgift
+ Avgiftfria kontantuttag
+ Avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår
+ Bonusprogram

Bonuspoängen kan endast användas hos Norwegian

Ikano Bank – för rabattjägaren

Praktiskt och enelt kreditkort med potential att spara stora pengar. Kul upplägg med rabattkalender för den som har möjlighet att planera sina inköp.

Årsavgift: 0 kronor
Maxkredit: 60 000 kronor
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Ränta: 14,25 %

+ Ingen årsavgift
+ Unika rabatter i en utvald bransch varje månad
+ 1 % rabatt på alla drivmedel

Aviavgift 25 kr vid använd kredit

Skillnaden på kreditkort och kontokort

Innan vi djupdyker i hur kreditkort fungerar vill jag klargöra skillnaden mellan kreditkort och kontokort. Ett kreditkort är kopplat till en kredit som du fått av kreditgivaren (det kan vara American Express, Ica-banken, Coop etc.) och där du i slutet av månaden får en räkning på alla dina köp. Du får handla upp till en viss kreditgräns och kan sen välja att betala av allt i månadsslutet eller betala av det över tid. Med ett kontokort betalar du direkt från ditt bankkonto och pengarna dras för varje transaktion. Med kontokortet kan du bara betala om du har tillräckligt med pengar på kontot, annars blir köpet nekat.

Kontokort ingår oftast utan extra kostnad i ditt bankavtal men ger normalt inga fördelar eller bonusar. Ett kreditkort kan vara med eller utan årsavgift och ger i de flesta fall någon typ av bonus till dig, antingen att du samlar poäng eller får pengar tillbaka på dina köp.

Förmåner och bonusar du kan få

När olika kreditkort marknadsförs brukar de oftast locka med olika typer av bonusar. Det kan till exempel vara så att du får någon procent av dina köp tillbaka i form av en cashback. Eller att du samlar poäng som kan användas i kortutgivarens poängshop. Det exakta upplägget varierar från kort till kort. Jag skulle säga att bonusen är en av de viktigaste sakerna att titta på om du ska välja ett kreditkort. Har du nytta av det som kortet ger?

Jag äger själv just nu ingen bil och väljer därför bort korten som är inriktade mot att sänka kostnaderna för bensin och likna ned. Är du bilägare kanske dessa istället är de mest intressanta alternativen. Likaså finns det kort som är fantastiska om du gillar att resa, men alla har inte lust eller möjlighet att resa mycket och kanske hellre föredrar att få cashback på sina köp. Längre ner tipsar jag om hur du kan se vilka alternativ som finns, men jag råder dig att fundera kring vilka bonusar som verkligen skapar ett värde för dig. Bara då kommer du att kunna göra det bästa valet för dig.

Avgifter – vad kostar det?

Det finns två typer av kostnader kopplade till kreditkort. Dels har du räntan som läggs på dina köp om du väljer att inte betala allt i slutet av månaden. Jag nämnde tidigare att du kan handla upp till en viss kreditgräns, när du får räkningen kan du välja att betala allt eller en del av den summan. Det som eventuellt blir kvar får du betala en ränta för som ofta är ganska hög. Jag betalar alltid hela räkningen eftersom det då blir helt räntefritt. Om du har möjlighet att göra det så rekommenderar jag dig att göra likadant, du kan då bortse från räntekostnaden som isåfall aldrig debiteras.

Utöver räntekostnader kan en del kreditkort ha avgifter som ska betalas årsvis. Främst gäller det när korten ger särskilda förmåner som är oberoende av ditt spenderande, till exempel tillträde till flyglounger när du reser och liknande. Jag tycker det är helt okej att vissa kort har den här typen av avgifter och jag har själv haft kort med upp till ett par tusen i årsavgift. Det som spelar roll är naturligtvis om du får valuta för pengarna, vilket beror på vad du gillar och hur ditt liv ser ut. Om du till exempel reser mycket i jobbet är kanske ett lite mer exklusivt kort med generösa lounge-tillträden både kul och praktiskt för dig, vilket motiverar en högre avgift..