Allt om ränteavdrag

Om du har tagit ett lån, till exempel ett bolån, betalar du en ränta. Men visste du att kostnaden för räntan är avdragsgill och att du får tillbaka en del av kostnaderna för ränta när du deklarerar? I det här inlägget presenterar jag vilka regler som gäller för ränteavdrag, hur du kan räkna ut din faktiska kostnad efter avdrag och hur du kan göra för att använda avdraget på bästa sätt.

Ränteavdrag i korthet

Ränteavdraget sker i de flesta fall automatiskt genom att din bank rapporterar in hur mycket ränta du betalt under året. Totalsumman kvittas mot eventuell ränta du tjänat in exempelvis på sparkonto. Alla räntekostnader upp till 100 000 är avdragsgilla med 30 %. Har du betalat mer än 100 000 i ränta är alla överstigande räntekostnader avdragsgilla med 21 %.

Det betyder i praktiken att du kan få tillbaka mellan 21-30 % av det du betalar i räntekostnader. Pengarna får du tillbaka efter att du deklarerat.  

Räkna på räntekostnader före och efter avdrag

Jag har en enkel räknare som kan användas för att uppskatta dina kostnader före och efter ränteavdrag. Räknaren tar hänsyn till de olika avdragsnivåerna över och under 100 000 (mer om det längre ner). Tänk på att Skatteverket buntar ihop alla dina ränteintäkter och räntekostnader och det kan vara svårt att uppskatta på förhand. Därför ska du inte räkna med att det du får ut från räknaren stämmer exakt överens med din slutliga kostnad. Däremot ger den en väldigt bra fingervisning.

Skriv bara in summan du har lånat och vilken ränta lånet har, så sköter räknaren resten.

Ränteavdraget görs i din deklaration

Ränteavdraget sker i efterhand i samband med att du deklarerar. När du betalar räntan till banken betalar du alltså den fullständiga summan innan avdrag. Först när du deklarerar får du en sammanställning över all intjänad och betald ränta och ett slutgiltigt besked om avdrag ges. Då får du tillbaka pengarna i form av skatteåterbäring, så vida du inte har andra poster i deklarationen som tar ut avdraget för ränta.

I de allra flesta fall behöver du inte göra något alls för att ränteavdraget ska göras, det sköter bankerna och Skatteverket automatiskt. Däremot är det en bra idé att spara dina avier för lånet och kontrollera att de inrapporterade summorna stämmer. Om all betald ränta inte rapporterats in går du miste om möjligheten att göra avdrag.

Ränteavdrag får göras för alla typer av lån som du betalar lån för, med ett undantag. Studielån från CSN är inte berättigade till ränteavdrag.

Räntekostnader under 100 000

Så länge dina totala räntekostnader understiger 100 000 på ett år har du rätt till ett avdrag på 30 %. Det betyder i praktiken att du ska få tillbaka 30 % av alla dina räntekostnader upp till 30 000.

Ex. Du har ett lån på 3 000 000 med en ränta på 1,5 %. Räntekostnaden är 45 000 kronor för det lånet per år.

Du får då göra ett avdrag på 30 %: 45 000 * 0,7 = 31 500

Detta ger att din faktiska kostnad per år är 31 500 och du kan räkna med att få tillbaka cirka 13 500 kronor på skatten, givet att du inte har andra ränteintäkter eller kostnader.

Räntekostnader över 100 000

Om ditt räntenetto (räntekostnader – ränteintäkter) överstiger 100 000 på ett år har du rätt till avdrag på hela beloppet. Upp till 100 000 har du fortsatt rätt till att göra ett avdrag på 30 %. På beloppet som överstiger 100 000 får du göra ett avdrag på 21 %.

Ex. Du har ett lån på 6 000 000 med en ränta på 2 %. Räntekostnaden är 120 000 kronor för det lånet per år. Du får då göra avdrag på följande sätt:

Del 1: 100 000 * 0,7 = 70 000

Del 2: 20 000 * 0,79 = 15 800

Totalt, efter ränteavdrag: 85 800

Detta ger att din faktiska kostnad per år är 85 800 och du kan räkna med att få tillbaka cirka 34 200 kronor på skatten, givet att du inte har andra ränteintäkter eller kostnader.

Undvik att betala för mycket

Dra nytta av möjligheterna som finns för att sänka dina kostnader för bolån. Tänk på att du kan fördela ränteavdraget på flera personer om du är nära gränsbeloppet 100 000 kronor. Och glöm inte att se till att du inte betalar för mycket i ränta från första början.

 

Fördela ränteavdraget på flera personer

Det kan hända att ni är två som delar på ett lån men där den ena av er har en större del av lånet, till exempel om ni äger olika stor andel av en bostad. Om så är fallet och någon av er närmar er den övre gränsen på 100 000 kronor i räntenetto kan det vara värt att fördela om era räntekostnader. Det ni då kan göra är att kontakta er bank och be om att fördela om de gemensamma räntekostnaderna för lånet så att det blir en mer jämn och fördelaktig fördelning. Banken hjälper er med det, allt ni behöver göra är att ta kontakt med dem och förklara läget.

Sänk dina räntekostnader

Med eller utan ränteavdrag är det alltid trevligt att hålla sina kostnader så låga som möjligt. Det mest effektiva sättet att få ner dina räntekostnader är genom att förhandla om dina lån och sänka räntan du betalar till banken. Det gäller både bolån och andra typer av privatlån. Jag har tidigare skrivit en bra guide som går igenom den bästa taktiken för att förhandla om räntan med banken. Jag rekommenderar att konkurrensutsätta banken ofta, själv gör jag en genomgång varje år för att säkerställa att jag inte betalar för mycket.

Om du inte vill förhandla själv kan jag tipsa om en bra gratistjänst som jämför olika banker och tar fram det bästa erbjudandet, helt efter dina personliga förutsättningar och lånebild. Det finns flera företag som erbjuder den sortens tjänster men den som jag själv har mest förtroende för är Consector. Du kan själv testa dem och se om de kan sänka dina kostnader. Det fina i kråksången är att det är kostnadsfritt och du binder inte upp dig för något. Lyckas de inte sänka dina lånekostnader åt dig är det alltså bara att stå över!

Enklaste sättet att sänka din ränta

Om du inte har lust att själv förhandla med alla olika banker kan du utnyttja någon av de jämförelsetjänster som finns för bolån. 

Den som just nu utmärker sig som bäst på att förhandla är jämförelsesidan Consector. De hjälper dig med att förhandla den bästa räntan utan att du behöver lyfta ett finger. Superskönt och supersmart!