Kom igång och spara - dina första 100 000 kronor

Att spara är smart, nyttigt och, faktiskt, kul. Kom igång med ditt sparande och skapa ett bättre liv för dig. Steg för steg tar du dig mot dina drömmar. 

Skulle du vilja ha ett sparkapital? Kanske vill du spara ihop pengar till en resa eller kontantinsats? Eller bara ha lite pengar på banken. Oavsett vad finns det några viktiga lärdomar som kan hjälpa dig att nå ditt mål snabbare och enklare. Läs vidare för att få mina bästa tips för dig som vill spara ihop hundra tusen kronor eller mer.

Hantera dina sparpengar

För att kunna spara pengar och bygga ett kapital krävs två saker:

  1. Pengar måste komma in. Du behöver ett kassaflöde från jobb, studiebidrag eller genom att sälja saker som ger dig pengar.
  2. Du behöver ha lägre kostnader än dina inkomster. Det finns mycket att säga om hur du kan sänka dina kostnader för att få mer pengar över men det här inlägget är ägnat åt hur du ska få överskottet att växa och bli stort.

När du väl har ett litet överskott varje månad, oavsett hur stort eller litet, kan du börja resan mot ett sparkapital på hundra tusen kronor (eller mer!). Det finns två huvudsakliga alternativ för att nå ditt mål.

Pengar på sparkonto

Det första och troligen vanligaste alternativet är att spara pengarna på ett vanligt sparkonto. Du sätter in det som blir över och får som mest någon procent i ränta, förmodligen ingen ränta alls. Pengarna du sätts in är skyddade av insättningsgaranti och kan inte förlora i värde, men heller inte växa. Sätter du in tusen kronor på sparkontot kan du vara säker på att kunna ta ut samma summa, varken mer eller mindre.

Många väljer att spara pengar på det sättet, dels av rädsla att förlora pengar och dels på grund av att de inte vet hur de ska göra annars. Men nu ska du få ett hett tips om hur du också kan göra.

Investera dina pengar på börsen

Genom att investera dina pengar på börsen utsätter du pengarna för en viss risk. Det finns alltid en chans att förlora delar eller hela beloppet du sätter in. Men om du håller dig till stora, stabila bolag och väljer fonder istället för aktier har du oddsen på din sida. Börsen går upp och ner men tittar vi på ett snitt över de senaste hundra åren har börsen faktiskt ökat i värde med cirka 8 % per år. Vissa år mer, vissa mindre.

Genom att sätta dina pengar på börsen istället för att ha dem på ett sparkonto kan du ta del av den tillväxt som hela tiden sker i vår omvärld. Det finns risker, javisst, och om du vet att du kommer behöva pengarna snart är det nog klokt att spara en del av dina pengar på ett vanligt sparkonto. Men allt du inte kommer att behöva spendera inom 1-2 år kan vara en väldigt mycket bättre affär att ha på börsen i form av aktier eller fonder (fonder klart enklast).

Efter ett par år drar avkastningen på börsen ifrån och gör att pengarna växer betydligt snabbare än på sparkontot.

Så kan du spara ihop 100 000 kronor

Hur lång tid tar det om du vill spara ihop ett större sparkapital? Ja, det beror såklart på hur mycket du kan avvara per månad och hur du väljer att placera pengarna. Skulle du spara undan en tusenlapp i månaden och sätta på ett vanligt sparkonto kan du räkna med att ha 100 000 kronor på kontot på 8-9 år. Har du möjlighet att avvara två tusen per månad kan du kapa tiden med hälften.

Som du kan se i grafen ovan finns det även en möjlighet att nå dina sparmål snabbare genom att dra nytta av avkastningen du kan få från börsen. Om vi antar att den genomsnittliga avkastningen på 8 % fortsätter även kommande år kan du med en avässtning på tusen kronor i månaden få ihop 100 000 kronor på en bit under 7 år. Dubblar du insättningen skulle du mer än halvera tiden tills nu når dina mål. Här vill jag påminna om att jag pratar om en genomsnittlig avkastning, börsen rör sig inte i en rak linje som diagrammet kan få det att se ut som. Det kan gå kraftigt upp och ner om vart annat, men med regelbundet sparande har du oddsen på din sida och till slut kommer du att få din avkastning.

Faktorer som påverkar hur lång tid det tar att nå ditt mål

Väljer du att spara pengarna på ett sparkonto finns det egentligen bara en faktor att tala om. Tiden tills du når ditt mål beror helt på hur mycket du kan avvara av din inkomst. Så länge sparkontot har nollränta är det du sätter in på kontot exakt samma belopp som du kan vänta dig att ta ut.

Om du väljer att sätta av hela eller delar av ditt sparande till börsen finns det otroligt många faktorer som kan avgöra hur snabbt du når ditt mål. Även här spelar det såklart roll hur mycket du har möjlighet att sätta in, ju mer desto snabbare når du målet. Men börsen rör sig också upp och ner och det är svårt att hitta rätt timing för att köpa när börsen är som billigast. Det man brukar säga om att köpa billigt och sälja dyrt är i praktiken väldigt svårt.

Så kan du nå ditt mål snabbare

Skulle du vilja ha chansen till att bygga ett kapital som arbetar åt dig och växer sig större utan att du måste jobba för varje krona? Då bör du investera på börsen. Den förväntade årliga avkastningen förkortar kraftigt tiden det tar att nå ditt ekonomiska mål. Det fina är att den effekten fortsätter, om du lämnar pengarna utan att sätta in en krona till kan pengarna fördubblas var nionde år. Anledningen till det har att göra med så kallad ränta-på-ränta, som gör att du varje år får mer och mer avkastning. Under tiden pengarna jobbar åt dig kan du ägna dig åt något roligare om du vill.

Ta första steget

Det är helt okej att kombinera ett sparande i fonder eller aktier med ett vanligt sparkonto. Men jag tycker du ska göra dig själv en tjänst och prova att investera. Det är lätt att komma igång och du kommer att bli överraskad över hur lätt och roligt det faktiskt kan vara. Även om du inte skulle tycka att det är kul med själva sparandet kan jag lova dig att det är roligt att se kontot växa.

Starta ett månadssparande på börsen

Skaffa ett konto hos en bra nätmäklare. Nordnet är bra men min favorit är Avanza som har en överlägsen användarupplevelse och en grym app. Du kan registrera ett konto gratis på Avanza på mindre än fem minuter, tryggt och säkert med mobilt bank-id. Klicka här så kommer du direkt till sidan för att bli kund.

Mitt viktigaste råd till dig som är ny till aktier och fonder är att bestämma dig för en summa som du ska sätta in direkt när du får din lön, studiebidrag etc. Det räcker med hundra kronor för att komma igång. Se till att göra det till en vana att spara en slant varje månad som sätts in på Avanza och som du köper aktier eller fonder för. Genom att sätta in månad efter månad jämnar du ut svängningarna på börsen och köper både när börsen är billig och när den är dyr. Totalt sett blir det balans och du undviker att gå på några stora minor.

Om du är ny till att spara på börsen rekommenderar jag dig att börja med fonder eftersom det är enklare och mindre riskabelt. Dessutom kräver det inte mycket av dig, fonderna fungerar så att de sprider riskerna åt dig. När släkt och vänner frågar om vilka fonder de ska välja brukar jag föreslå att börja med en eller ett par indexfonder. Den mest populära är Avanza Zero som är helt gratis. Köper du andelar i den fonden blir du delägare i stora och fina bolag som Ericsson, HM, Volvo och Investor.

När jag nått mitt mål då?

Till slut kommer du att nå ditt mål. Vad ska du göra då? Det är helt upp till dig, du kanske behöver pengarna till att betala för en drömupplevelse eller till att köpa en bostad. Det är upp till dig och helt olika från person till person. När jag själv nått en milstolpe i mitt sparande har jag firat det på olika sätt. Längs med vägen har jag utvecklat ett intresse för att spara och investera, och nu sätter jag hela tiden mer och mer ambitiösa mål. För mig är det resan som är målet. Hur det är för dig kan bara du svara på.

Lycka till!