Vad betyder det att en aktie ger utdelning?

Många bolag på börsen betalar en utdelning till sina ägare. Bland aktieägare är det en populär strategi att endast äga aktier som ger en hög och stadig utdelning, år efter år. Men vad innebär det att ett boalg ger utdelning? Är det en bra idé att investera i ett bolag som ger utdelning? Vilka är de och hur kan du göra om du vill investera i dem?

Utdelningar är pengar som betalas ut av ett företag till dess ägare. Pengarna kommer från årets vinst eller den kassa som företaget byggt upp över tid eller vid försäljningar. Dessa pengar betalas ut till aktieägarnas konto som kan använda dem för att köpa fler aktier eller ta ut dem och göra vad de vill med dem. En hög utdelning kan tyda på att bolaget är moget och att det inte behöver behålla så mycket pengar för att investera i sin tillväxt.

Utdelning och direktavkastning

När ett bolag tjänar pengar och går med vinst kan pengarna generellt användas genom att investera i verksamheten på olika sätt. Syftet är då att få företaget att växa så att det kan tjäna ännu mer pengar. Pengarna kan också behövas för att betala av lån eller för att bygga upp en kassa som kan används till att köpa andra bolag i framtiden. Om företaget redan har vuxit sig stort och har ett kassaflöde som täcker de största behoven är det vanligt att bolaget börjar dela ut pengar till sina ägare. Det kallas utdelning. Utdelning är ett av de främsta sättet som investerare får betalt för sin investering. Tanken är att alla bolag till slut ska betala utdelning till sina ägare, men så ser verkligheten såklart inte alltid ut.

Vi kan ta ett exempel som förklarar hur utdelning funkar och några viktiga begrepp. Banken SEB tjänar ett visst år 10,7 kronor per aktie. De har inte så stort behov av att använda pengarna för att expandera och meddelar att de kommer att betala en utdelning på 6,50 kronor. Det motsvarar en utdelningsandel på 60,7 % (utdelningen delat på årets vinst). Det är ganska högt men för en bank helt normalt. Samtidigt står SEB-aktien i cirka 100 kronor styck. Det ger att direktavkastningen, den avkastning du fåt genom utdelning, blir cirka 6,5 % (utdelningen delat på aktiens pris). Även detta är högt men normalt för en bank. Jämför med ett index som OMXS30 (börsens trettio mest omsatta bolag) ger de en direktavkastning på cirka 3 %. Det är bra att ha koll på dessa nyckeltal eftersom det blir lättare att jämföra utdelningen mellan olika bolag.

Är det bra att ett bolag betalar utdelning?

I grund och botten är det meningen att alla bolag till slut ska ge någon form av utdelning till sina ägare, annars får investerarna aldrig tillbaka några pengar. På så sätt är det definitivt positivt att ge utdelning. Många investerare älskar utdelningar och bygger större delen av sin investeringsstrategi kring att få höga och stabila intäkter från sina utdelningsbolag.

Ändå är det inte alltid så enkelt. Det finns många exempel där företag delar ut pengar som vore bättre att använda för att utveckla verksamheten och satsa på nya idéer. Ett exempel på det från senare år är HM som fått ta lån för att bibehålla sin utdelningsnivå. Där tycker jag och många andra att det vore bättre att sänka eller dra in utdelningen under en tid, så att de kan satsa helhjärtat på att förbättra kundupplevelsen och tjäna mer i framtiden.

Hur tar jag emot utdelningar till mitt konto?

Om du har en aktie i ett bolag som ger utdelning sätts det in automatiskt på samma konto som aktierna. Har du till exempel ett ISK-konto på Avanza så hamnar utdelningen där som ett kontant saldo på ditt konto.

Bra att veta är att det tar ett par dagar att få sin utdelning. När bolaget meddelar att de ska ge en viss utdelning anger de också det datum då utdelningen registreras, kallat avskiljningsdatum. Om avskiljningsdatumet är femte maj betyder det att alla som äger aktier i bolaget efter börsens stängning den femte maj kommer att få utdelningen. Det spelar ingen roll om du säljer alla dina aktier morgonen den sjätte maj, alla pengar betalas ändå ut till dig. Däremot tar det lite tid innan pengarna kommer in, ofta cirka en vecka. Du kan se alla dessa datum genom din mäklare (ex Avanza eller Nordnet).

Ska jag betala skatt på utdelningen?

Om du har aktierna på ett Aktie- och Fondkonto ska du betala 30 % skatt på alla utdelningar, och det gör du i samband med din deklaration. För dig som har aktier i ett ISK (Investeringssparkonto) eller KF (Kapitalförsäkring) är utdelningen skattefri.

Utdelningar från utländska bolag brukar beskattas, de pengarna kan du dock få tillbaka. Det sköter din nätmäklare automatiskt åt dig, men det tar tyvärr lång tid (räkna med ett par år) innan pengarna kommer.

 

Aktielistan på Avanza

 

Aktielistan på Avanza är ett bra gratisverktyg för att screena fram potentiella aktier att investera i

Vilka bolag ger utdelning?

Bolag som betalar utdelning är ganska lätta att hitta. Jag använder tjänsten Börsdata för att söka fram intressanta bolag, där kan man snabbt och enkelt rangordna börsens alla bolag efter till exempel direktavkastning.

Den tjänsten kostar en slant i månaden men det finns också gratis alternativ som du kan använda dig av. Avanza har en gratistjänst som heter Aktielistan där du bland annat kan sortera fram bolag efter hur hög direktavkastning de har. Den är väldigt bra att börja med!

Aktier med lång utdelningshistorik

En populär kategori utdelningsbolag är de så kallade Dividend Kings och Dividend Artistocrats (dividend = utdelning på engelska). En Dividend Aristocrat är ett bolag som inte bara gett utdelning utan dessutom höjt sin utdelning varje år i minst tjugofem år i rad. Att tillhöra den skaran är ett kraftprov som visar på stabil intjäning och att bolaget stadigt växer. Några stora exempel är Pepsi och McDonalds. Dividend Kings är strået vassare, det kallar man bolag som höjt sin utdelning i hela femtio raka år eller mer. De är inte många, listan innehåller ett fåtal jättar som 3M och Coca-Cola.

Nicklas Andersson på Avanza har sammanställt en lista som har ett par år på nacken men ändå ger en bra överblick över bolag du kan titta närmare på. Listan hittar du längre ner i det här inlägget på Avanza-bloggen.

Investera i utdelningsbolag

Med bolag som ger utdelning i portföljen har du en extra krockkudde som ger en viss försäkran om att bolaget kommer ge dig avkastning. Det finns inga garantier för att aktiens pris inte kommer att gå ner, men du får i varje fall utdelningen. Den kan du använda för att köpa fler aktier och låta ränta-på-ränta-effekten arbeta till din fördel.

Jag rekommenderar inga specifika bolag men kan nämna några populära bolag bland utdelningsinvesterare. Där är storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB vanliga. Den stora favoriten är förmodligen fastighetsbolaget Castellum, som år efter år höjt sin utdelning och berikat sina ägare. Mindre bolag som bussbolaget Nobina har gett en fin direktavkastning. Inte minst har investmentbolagen Investor och Kinnevik med flera gett en hygglig och stadigt ökande utdelning.

Vill du investera i utdelningsbolag rekommenderar jag dig att studera Aktielistan på Avanza, alternativt testa ett konto på Börsdata. Se dig om och läs på om bolagen, gör din egen analys över om de kommer att fortsätta tjäna bra med pengar kommande år.

Om du har frågor som rör utdelningar och utdelningsaktier ses vi i kommentarsfältet!