Budgivning: Vilka regler gÀller?

NÀr det gÀller budgivning och vilka regler som gÀller saknas det nÄgon enskild lag att stödja sig pÄ. DÀremot finns det en rad regler som definierats genom praxis, och som Àr viktiga för alla köpare och sÀljare att kÀnna till.

Eftersom lagen inte tydligt definierat vad som gÀller under budgivning sÄ finns det stort utrymme för tolkning, och sÀljaren har ett stort utrymme att bestÀmma spelreglerna.

SÀljaren har dessutom rÀtt att Àndra sig lÀngs med vÀgen, vilket bidrar ytterligare till att det kan kÀnnas svÄrt att veta vad som gÀller.

I en hÀr artikeln gÄr vi igenom vilka regler som faktiskt finns, men Àven de omrÄden som inte reglerats och dÀr olika sÀljare kan ha olika synsÀtt. Med detta blir du förberedd pÄ hur olika budgivningar kan gÄ till, och vet vad du kan och inte kan rÀkna med.

Regler vid budgivning pÄ hus eller bostadsrÀtt

SÀljaren bestÀmmer över budgivningen

Det Àr alltid sÀljaren, i samrÄd med mÀklaren, som bestÀmmer.

SÀljaren har rÀtt att bestÀmma vilka bud som ska accepteras och kommuniceras till andra, vilka bud som ignoreras och till slut vilket bud som ska vara det vinnande. Om inget bud Àr tillrÀckligt intressant för sÀljaren fÄr hen ocksÄ helt backa ur affÀren och lÄta bli att sÀlja.

SÀljaren bestÀmmer vilket bud som ska vinna, och det Àr alltsÄ inte sÀkert att det alltid Àr det högsta budet som vinner.

Ibland kan ett lÀgre bud ha nÄgot annat attraktivt villkor som gör att sÀljaren kan tÀnka sig att acceptera ett lÀgre pris. Det hÀnder ocksÄ att det finns tvÄ budgivare med samma bud, och dÄ vÀljer alltsÄ sÀljaren fritt vem som ska fÄ köpa bostaden.

Bud Àr inte bindande

Bud Àr inte bindande, oavsett om de lÀmnats muntligen eller skriftligt. BÄde köparen och sÀljaren har rÀtt att ta tillbaka eller bortse frÄn ett bud, Ànda fram till dess att köpekontraktet skrivits pÄ.

Det innebÀr att ingen affÀr kan ses som stÀngd förrÀn kontraktet Àr pÄskrivet. Om du Àr med i en budgivning och nÄgon bjuder högre kan det hÀnda att det budet dras tillbaka och du Äterigen har det högsta budet.

Det ska sÀgas att det inte Àr sÀrskilt uppskattat att lÀgga bud som sedan dras tillbaka, och i de allra flesta fall accepteras alla bud som Àr i nÀrheten av sÀljarens tÀnkta pris.

Redovisning av bud: öppen eller sluten budgivning

Budgivningen Àr oftast antingen öppen eller sluten.

I en öppen budgivning lÀmnas budet till mÀklaren som löpande kommunicerar de inkomna buden till alla potentiella köpare. Det ger alla spekulanter möjlighet att ta stÀllning till lagda bud och eventuellt lÀgga ett nytt, högre bud.

Även om budgivningen Ă€r öppen Ă€r det inte sĂ€kert att alla bud redovisas. Skambud kan till exempel ignoreras och sĂ€ljaren och mĂ€klaren fĂ„r dĂ„ vĂ€lja att lĂ„ta bli att kommunicera det.

Slutna budgivningar Àr mer ovanliga och innebÀr att budgivare fÄr en tidsbegrÀnsad möjlighet att lÀmna ett bud, utan att kÀnna till övriga bud. NÀr tiden gÄr ut tar sÀljaren hÀnsyn till alla inkomna bud och vÀljer att antingen acceptera nÄgot av dem eller avstÄ frÄn att sÀlja.

MÀklaren Àr skyldig att föra lista pÄ bud

MÀklaren Àr skyldig att dokumentera de bud som kommer in, Àven om de inte kommunicerats till alla potentiella köpare. Den sammanstÀllda listan ska lÀmnas till köparen och sÀljaren i samband med att köpekontraktet skrivs pÄ.

Budlistan ska innehÄlla:

  • Budgivarens namn
  • Budgivarens kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer)
  • Budets belopp och eventuella villkor för budet
  • Tidpunkten nĂ€r budet lĂ€mnades till mĂ€klaren

LĂ€gga bud med villkor

Vissa budgivare kan vÀlja att lÀgga ett bud med ett villkor, till exempel att budet bara gÀller under en viss tidsperiod. Ett annat vanligt villkor Àr att budet gÀller under förutsÀttning att alla planerade visningar stÀlls in.

Som köpare Àr det frÀmst fantasin som sÀtter grÀnser för hur du kan vÀlja att göra tillÀgg i form av villkor. Villkoren kan antingen ge sÀljaren en fördel (ex. köparen erbjuder sÀljaren att slippa flyttstÀda) eller en nackdel (ex. att inga fler visningar fÄr göras).

Vanliga frÄgor

FÄr man lÀgga bud som Àr lÀgre Àn utgÄngspriset?

Ja, budgivaren fĂ„r lĂ€gga ett bud pĂ„ vilken nivĂ„ som helst. Om budet Ă€r sĂ„ lĂ„gt att det betraktas som ett ”skambud” kan sĂ€ljaren vĂ€lja att ignorera det. DĂ„ ser ingen annan att budet lagts.

FÄr man hoppa av budgivningen nÀr man vill?

Ja, bÄde budgivare och sÀljare Àr fria att dra sig ur nÀr som helst fram till dess att det finns ett pÄskrivet köpekontrakt.

FÄr jag dra tillbaka ett bud Àven om det Àr det högsta budet?

Ja, sÄ lÀnge du inte skrivit pÄ ett köpekontrakt.

FÄr den högsta budgivaren alltid köpa bostaden?

Oftast, men inte alltid. Det kan finnas skÀl som gör att sÀljaren hellre sÀljer till nÄgon annan, Àven om det Àr till ett lÀgre pris Àn det högsta budet.