Samboavtal: Så skriver du ett avtal själv

Avtal

Lever du i hus eller bostadsrätt tillsammans med din partner, utan ha ett samboavtal? Om ni inte är gifta kan det vara hög tid att teckna ett gemensamt samboavtal.

I den här artikeln går vi igenom vad som gäller om du inte har ett samboavtal, vad samboavtalet innebär och hur du gör för att skriva ett samboavtal.

Varför behövs ett samboavtal?

Ett samboavtal finns till för att klargöra vad som gäller vid en eventuell separation. Om du idag bor med din sambo utan att vara gift och utan samboavtal – då menar lagen att ni helt enkelt delar lika.

Skulle ni välja att gå skilda vägar innebär det alltså att bostadens värde kan komma att delas like mellan er. Det gäller även om en av er betalat för hela bostaden.

Att skriva ett samboavtal är ett sätt att i förväg göra det tydligt vad som ska gälla vid en bodelning.

Sambolagen gäller om du inte har ett samboavtal

Om ni bor och lever tillsammans som sambos utan ett samboavtal så gäller den så kallade sambolagen. Sambolagen gäller alla som lever i ett parförhållande i gemensamt hushåll så länge de inte är gifta eller registrerade partners.

Om du eller din partner skulle gå bort, eller om ni väljer att separera, gäller särskilda regler baserade på sambolagen. En del av dessa regler kan vara bra att komma överens om hur ni vill göra, om standardreglerna inte känns helt rätt för er.

Samboegendom – vad är det?

Huvudregeln i sambolagen säger att när ett samboförhållande blir upplöst ska samborna dela lika på all samboegendom. Det gäller oavsett vem av er som betalat.

Med samboegendom menas själva bostaden som införskaffats för er att bo i, men också sådant som möbler och annan hemutrustning. Allt som köpts till det gemensamma hushållet helt enkelt.

Det spelar ingen roll vem som betalat, allt som är köpt för gemensam användning i hemmet betraktas som samboegendom. Däremot innefattas inte sådant som någon av er ägde innan ni flyttade ihop. Om ni just flyttat ihop i en bostad som den ene av er ägde sedan innan är den alltså inte del av er samboegendom.

  • Finns det saker du köpt till ert gemensamma hem som du betalat allt eller större delen av?
  • Skulle det kännas bra att vid en separation behöva lämna de sakerna till din sambo, alternativt behöva ge ekonomisk kompensation motsvarande dess halva värde?

Om svaret är nej är det förmodligen en bra idé att ni tecknar ett samboavtal.

Exempel på samboegendom

Samboegendom

  • Bostad som köpts för att bo i gemensamt
  • Maskiner som köpts till det gemensamma hushållet
  • Möbler och inredning som köpts till det gemensamma hushållet

Ej samboegendom (sambolagen gäller inte för dessa)

  • Bostad som inte köpts för att bo i gemensamt
  • Aktier, fonder och pengar på sparkonton
  • Bil
  • Arvegods (inklusive egendom)

Vad regleras av ett samboavtal?

Om du inte vill att bostadens värde samt all övrig samboegendom ska delas lika behöver du skriva ett samboavtal. Samboavtalet avtalar bort sambolagen och fastställer att reglerna om lika delning inte ska gälla er.

Är det bara en viss del av sambolagen ni vill avtala bort så går det bra att samboavtalet bara fokuserar på den delen. Det kan till exempel innebära att ni avtalar bort sambolagen gällande själva bostaden. Då gäller fortsatt sambolagen för er övriga samboegendom.

Vanliga missförstånd om samboavtal

Ett samboavtal kan helt eller delvis kringgå sambolagen och reglerna kring att dela lika mellan sambos som separerat. Däremot kan du inte genom ett samboavtal bestämma vem som ska ärva dig eller hur dina tillgångar ska fördelas i händelse av din eller din partners bortgång. För detta är det viktigt att ni skriver var sitt testamente.

Sambolagen täcker också endast det som räknas som samboegendom. Saker som inte tillhör kategorin samboegendom, exempelvis gemensam bil, styrs alltså inte av samma regler. Ni kan behöva göra ytterligare avtal i form av skuldebrev om ni betalat olika mycket och vill få det dokumenterat.

Så skriver du ett samboavtal

Det finns gratismallar att hämta på nätet, men problemet med att använda en sådan mall är att det kan vara svårt att anpassa dem så att de passar just er. Det är viktigt att det blir rätt.

Om ni har mycket ni vill reglera och känner ett stort behov av rådgivning är det bäst att vända sig till en juristbyrå. Ni kan börja med att kontakta er bank för att se om de kan rekommendera en jurist.

I de allra flesta fallen är det bara några få anpassningar som behöver göras, och då funkar det bäst att använda en mer prisvärd onlinetjänst för att skriva avtalet. Vi rekommenderar Lexly för samboavtal, där du enkelt kan klicka dig igenom ett formulär för att få ett avtal som passar just er.

Vad ska finnas med i ett samboavtal?

I ett samboavtal ska det här ingå:

  • Vilka ägodelar som ska ses som enskild egendom: Saker som ska ses som dina eller din sambos fullt ut, och som inte ska delas på vid en bodelning
  • Vilka ägodelar som ska ses som samboegendom: Saker som köpts gemensamt och som fortsatt ska omfattas av sambolagen
  • Bestämmelser kring bostaden: Vad som ska hända med bostaden vid en eventuell bodelning, till exempel om den ska säljas eller vem som ska ha rätt att behålla bostaden

Vad kostar det att skriva ett samboavtal?

Om du vänder dig till en jurist som manuellt skriver avtal åt er så får du räkna med att det kostar cirka 3-4 tusen kronor.

Att skriva ett avtal med exempelvis Lexly kostar betydligt mindre, ungefär 700 kronor.

Känner du dig trygg i att göra egna ändringar kan man även hitta gratismallar online, men då får du lita på ditt eget omdöme kring att det blir rätt.

Sammanfattning

  • Att skriva ett samboavtal är ett sätt att i förväg göra det tydligt vad som ska gälla vid en bodelning
  • Om ni bor och lever tillsammans som sambos utan ett samboavtal så gäller den så kallade sambolagen. Sambolagen gäller alla som lever i ett parförhållande i gemensamt hushåll så länge de inte är gifta eller registrerade partners
  • Det spelar ingen roll vem som betalat, allt som är köpt för gemensam användning i hemmet betraktas som samboegendom. Däremot innefattas inte sådant som någon av er ägde innan ni flyttade ihop
  • Om du inte vill att bostadens värde samt all övrig samboegendom ska delas lika behöver du skriva ett samboavtal. Samboavtalet avtalar bort sambolagen och fastställer att reglerna om lika delning inte ska gälla er
  • I de allra flesta fallen är det bara några få anpassningar som behöver göras, och då funkar det bäst att använda en mer prisvärd onlinetjänst för att skriva avtalet
  • Att skriva ett samboavtal kan kosta från noll kronor upp till några tusen kronor