Lever du i hus eller bostadsrätt tillsammans med din partner utan ha ett samboavtal? Om ni inte är gifta kan det vara hög tid att teckna ett gemensamt samboavtal.

Ett samboavtal finns till för att tydliggöra vad som gäller vid en eventuell separation. Om du idag bor med din sambo utan att vara gift och utan samboavtal – då menar lagen att ni helt enkelt delar lika. Skulle ni välja att gå skilda vägar innebär det alltså att bostadens värde kan komma att delas like mellan er. Det gäller även om du betalat för hela bostaden.

När jag och min sambo flyttade ihop köpte vi en gemensam lägenhet där jag stod för nästan hela kontantinsatsen. Jag fick därför anledning att läsa på hur vi på bästa sätt kunde undvika att en eventuell separation skulle leda till en orättvis fördelning och en hård ekonomisk smäll mot mig. Jag ville känna mig fri från oro och istället fokusera på det roliga i att flytta ihop och starta ett liv tillsammans. I det hör inlägget vill jag hjälpa till att svara på en del av de frågor jag själv hade då.

Inget samboavtal – detta gäller

Om ni bor och lever tillsammans som sambos utan ett samboavtal så gäller den så kallade sambolagen. Sambolagen gäller alla som lever i ett parförhållande i gemensamt hushåll så länge de inte är gifta eller registrerade partners. Om du eller din partner skulle gå bort, alternativt om ni väljer att separera, träder särskilda regler baserade på sambolagen i verket. En del av dessa regler kan vara bra att avtala kring, ifall det inte känns helt rätt utifrån era unika förutsättningar.

Samboegendom – vad är det?

Huvudregeln i sambolagen säger att när ett samboförhållande blir upplöst ska samborna dela lika på all samboegendom. Det gäller oavsett vem av er som betalat. Med samboegendom menas själva bostaden som införskaffats för er att bo i, men också sådant som möbler och annan hemutrustning. Allt som köpts till det gemensamma hushållet helt enkelt. Det spelar ingen roll vem som betalat, allt som är köpt för gemensam användning i hemmet betraktas som samboegendom. Däremot innefattas inte sådant som någon av er ägde innan ni flyttade ihop. Om ni just flyttat ihop i en bostad som den ene av er ägde sedan innan är den alltså inte del av er samboegendom.

Finns det saker du köpt till ert gemensamma hem som du betalat allt eller större delen av? Skulle det kännas bra att vid en separation behöva lämna de sakerna till din sambo, alternativt behöva ge ekonomisk kompensation motsvarande dess halva värde? Om svaret är nej är det förmodligen en bra idé att ni tecknar ett samboavtal.

Vad regleras av ett samboavtal?

Om du inte vill att bostadens värde samt all övrig samboegendom ska delats lika behöver du skriva ett samboavtal. Vad samboavtalet gör är att det avtalar bort sambolagen och fastställer att de regler om lika delning inte ska gälla er. Om det bara är någon del av sambolagen ni vill avtala bort går det bra. Det kan till exempel innebära att ni avtalar bort sambolagen gällande självs bostaden. Då gäller fortsatt sambolagen för er övriga samboegendom.

Vanliga missförstånd rörande samboavtal

Ett samboavtal kan helt eller delvis kringgå sambolagen och dess bestämmelser kring lika delning mellan sambos som separerat. Däremot kan du inte genom ett samboavtal reglera vem som ska ärva dig eller hur dina tillgångar ska fördelas i händelse av din eller din partners bortgång. För detta är det viktigt att ni skriver var sitt testamente.

Sambolagen täcker också endast det som räknas som samboegendom. Saker som inte tillhör kategorin samboegendom, exempelvis gemensam bil, styrs alltså inte av samma regler. Ni kan behöva göra ytterligare avtal sinsemellan i form av skuldebrev om ni betalat olika mycket och vill få det dokumenterat.

Ta hjälp av en jurist

Så kan du också skriva samboavtal – enkelt

När jag och min sambo flyttade ihop hade jag bara en vag aning om att set fanns något som hette samboavtal. Eftersom vi valde att köpa en bostad där jag stod för nästan hela kontantinsatsen fick jag anledning att läsa på och ta reda på mer om hur samboavtal fungerar. Jag började såklart med att googla på samboavtal och hittade då en hel drös med mallar, både gratis och såna man betalar för. En del av de sidor jag hittade gav bra tips, men de mallar jag hittade hade jag svårt att lita på.

Grejen är att det som sagt finns en del val som behöver göras efter dina och din partners egna förutsättningar. Det är stor skillnad på att avtala bort hela sambolagen eller endast för bostaden, endast för samboegendom etc. Dessutom är det viktigt att formuleringarna är korrekta, det är ju trots allt ett juridiskt dokument och det kräver en viss kunskap om vad sambolagen faktiskt säger. Jag misstänker att du, precis som jag, varken har tid eller lust att sätta dig in i alla exakta detaljer kring sambolagen och dess paragrafer.

Viktigt att det blir rätt

Så vad rekommenderar jag då för att skriva ett avtal som håller? Jag tycker att det är få saker som är så väl spenderade pengar som att vända sig till en riktig jurist. För mig slutade det med att jag anlitade en bekant som är jurist och som snabbt kunde ställa rätt frågor och skriva ihop ett avtal åt mig och min sambo. Det gick på ett par tusenlappar i samband med att vi skrev testamenten också. Väl investerade slantar tycker jag och har sedan dess sovit gott om natten.

Jag rekommenderar alltså att du vänder dig till en riktigt jurist som kan hjälpa dig att skriva ett avtal helt i enlighet med era önskemål och situation. Det är egentligen inte nödvändigt att boka tid med en jursitbyrå, onlinetjänster som Avtal24 kan lösa ett skräddarsytt avtal åt dig helt via nätet. Det blir också lite billigare, ungefär halva priset mot vad jag betalade (här kan du läsa mer och se exakt pris). Känner du att du vill prata igenom avtalet noggrannt vet jag att de erbjuder samtal via telefon. Och föredrar du att träffa en jurist i verkligheten får du istället vända dig till en lokal juristbyrå, men räkna då med lite högre priser.

Lycka till!