Bostad

Är du på gång att köpa, sälja eller hyra ut din bostad? Kanske vill du bara veta mer om bostadsmarknaden? Här hittar du allt du nånsin velat veta om att göra bostadsaffärer.  Du får även konkreta tips på hur du kan göra för att bli en vinnare på bostadsmarknaden.

Köpa bostad

Lär dig grunderna i hur du bäst köper din egen bostad. Guiden går igenom hur du hittar din drömbostad, räknar på bolånet och skaffar ett lånelöfte. Du får också tips på hur du ska lägga bud, skriva kontrakt och till slut tillträda bostaden.

Sälja bostad

Säljguiden går bland annat igenom vad som är bäst om du redan äger bostad sen tidigare: köpa eller sälja först? Du får även veta allt om hur du förbereder bostaden för en lyckad försäljning, hur det går till att genomföra affären och hur du gör efter att bostaden sålts.

Hyr ut bostad

Har du en bostad som du vill hyra ut i andra hand? Det finns särskilda regler du behöver känna till och följa för att få hyra ut utan trassel. I den här guiden får du allt du behöver veta inklusive viktiga mallar (gratis!) att använda för pappersarbetet.

Bättre att äga eller hyra din bostad?

Att hyra sin bostad kan vara en god idé om du behöver vara flexibel och lätt kunna flytta med kort varsel. Om du tror att priserna på bostadsmarknaden kommer att gå ner inom kort kan det också finnas en poäng i att hyra. Får du rätt i det så kan du ha möjlighet att komma in på marknaden till betydligt lägre priser.

För det flesta är det inte möjligt att förutsäga hur priserna kommer att röra sig. Faktum är att sannolikheten talar för att priserna inte kommer att rasa betydligt, och dessutom köper de flesta en bostad för att bo i snarare än för att investera. Om du vill veta mer om hur bostadspriserna kommer röra sig de närmaste åren kan jag tipsa om en mer detaljerad artikel jag skrivit om prognosen för bostadspriser. 

Min uppfattning är att om du behöver byta boende och tror att du kommer kunna bo kvar ett par år – då är det bästa att köpa och äga din bostad. Det ger dig mer möjlighet att välja hur du vill bo, lägre kostnader för ditt boende och dessutom möjlighet att kunna göra en vinst vid en framtida försäljning.

Köp en villa eller bostadsrätt och äg din bostad 

När du ska köpa en bostad, antingen villa eller bostadsrätt, finns det vissa steg du behöver ta. Det finns också en hel del som du inte måste göra men som kommer att öka dina chanser att göra en bra affär. Om du står inför att köpa hus eller lägenhet råder jag dig att ta en stund för att läsa igenom den stora köpguiden för bostäder. Där hittar du allt du behöver för att göra ett bra köp på bostadsmarknaden.

Bostadsrätt

När du köper en bostadsrätt blir du delägare i en bostadsrättsförening. Egentligen är det föreningen som formellt äger din bostad. I praktiken betyder det att du blir del av en ekonomisk gemenskap där ni tillsammans beslutar över hur fastigheten ska skötas. Det handlar dels om hur huset ska underhållas och förbättras, hur gemensamma kostnader ska finansieras samt vilka regler som ska gälla inom föreningen.

En bostadsrätt är ett väldigt bra sätt att börja på bostadsmarknaden eftersom du som ägare slipper sköta allt själv. Samtidigt är du delvis beroende av dina grannar och föreningens styrelse inom vissa frågor, som till exempel när du vill hyra ut eller renovera din bostad.

Villa

Som villaägare har du näst intill fullständig frihet att sköta ditt hus och eventuella tomt som du vill. Du är ekonomiskt helt oberoende från dina grannar, dessutom kan du i princip helt själv välja när och om underhåll ska göras på huset. Samtidigt har du ensamt ansvar och är därför skyldig att följa de lagar och regler som gäller kring renoveringar och utbyggnad. Att äga sitt boende helt och fullt är fantastiskt men kräver lite mer av dig som ägare.

Sälj din bostad och få maximalt betalt

Du som står inför att sälja din bostad har vissa steg du behöver ta. De flesta av dessa kan du få hjälp med av en bra mäklare. Om du vill att det ska bli en bra affär bör du ändå sätta dig in i några få viktiga punkter som kan vara helt avgörande för hur bra betalt du till slut kommer att få. Jag rekommenderar dig att läsa igenom den stora säljguiden för bostäder, där har jag samlat det viktigaste du inte får missa om du vill få maximalt betalt för din bostad.

Välj rätt mäklare för jobbet

Den kanske mest avgörande faktorn för hur lyckad din försäljning kommer att bli är vilken mäklare du väljer. En riktigt bra mäklare kan trolla med knäna och skapa ett enormt extra värde för dig. Omvänt kan en dålig eller oengagerad mäklare få dina potentiella köpare att tappa köplusten, det påverkar naturligtvis vad du får betalt för din bostad.