Hur går en visning till?

Visningen är det tillfälle när potentiella köpare får chans att besöka bostaden för att få känna och klämma på hur den är i verkligheten. Om du är ovan vid visningar kan det vara svårt att veta vad du ska förvänta dig.

I den här artikeln går vi igenom vad som händer på visningen (och det finns olika sorters visningar), svarar på när och hur länge en visning pågår, samt vilka det är som kommer. För säljare som ska förbereda inför visning ger vi tips kring vad du kan tänka på. Till sist besvarar vi några av de vanligaste frågorna om visningar.

Vad händer på visningen?

På visningen är det mäklaren som välkomnar gästerna för att få titta på bostaden. Mäklaren finns tillgänglig för att berätta om bostaden, svara på frågor och hjälpa till med vad som än behövs under visningen. Säljaren är normalt inte med på visningen, utan kan hitta på något annat under tiden.

Besökarna får röra sig fritt i bostaden och känna in miljön, mäta eller undersöka detaljer de vill titta närmare på. Därför är det viktigt för säljaren att göra i ordning hela bostaden, även utrymmen som inte används ofta. Mer om det längre ner.

Gästerna får med sig ett prospekt, alltså en utskrift med all relevant information om bostaden. Mäklaren samlar även in kontaktuppgifter till alla besökare, och oftast blir de kontaktade kort efter visningen. Mäklaren försöker prata med alla för att fånga upp vilka som är intresserade och börja närma sig en budgivning.

Olika upplägg på visningen

Det exakta upplägget för visningen kan skilja sig åt, både beroende på vilken sorts bostad det är beroende på hur mäklaren föredrar att jobba. De vanligaste typerna av visning är förhandsvisning, bokad visning, öppen visning, privat visning, digital visning och visning av hus och lägenhet som ännu inte byggts.

Öppen visning

På öppna visningar välkomnas alla som är intresserade, utan att behöva göra föranmälan. Vem som helst är alltså välkommen att droppa in och mäklaren ber alla att lämna namn och kontaktuppgifter för att kunna få kontakt med dem efteråt.

Öppna visningar har fördelen att det sänker tröskeln för spekulanter att komma och titta. Å andra sidan kan det komma många som inte är seriöst intresserade, och mäklaren kan ha svårt att hinna prata med alla och fånga upp frågor under visningens gång.

Bokad visning

En bokad visning kan vara i stort sett likadan som en öppen visning, men med kravet att man måste anmäla sig i förväg. Det gör att mäklaren på förhand vet vilka som kommer på visningen.

En del mäklare delar också upp en längre visning i flera kortare pass som man kan boka upp sig på. På så vis blir det aldrig för många på visningen för att mäklaren ska kunna ta väl hand om dem och svara på frågor.

Fördelen med bokade visningar är att det lockar till sig en högre andel seriöst intresserade besökare. Å andra sidan kan det leda till fler men mindre grupper per visning, och kanske att fler visningar behöver genomföras.

Förhandsvisning

En förhandsvisning är en bokad visning som sker innan det utannonserad visningsdatumet. Det kan till exempel hända när mäklaren redan har en lista med personer som anmält intresse av en bostad som passar in på den som nu är till salu.

Kanske har du sett att bostäder sålts innan visning och att det på Hemnet och Booli står ”borttagen före visning”? Det kan ofta bero på att det varit en förhandsvisning och att säljaren redan hunnit få ett bra bud som de accepterat.

Privat visning

Det är ganska vanligt att mäklaren erbjuder privata visningar, som oftast är för endast en person eller ett sällskap. Det vanligaste är att privata visningar hålls på grund av att spekulanten vill se bostaden igen, eller för att hen missat de ordinarie visningarna.

Digital visning

Det blir vanligare och vanligare med helt digitala visningar, alltså där besökarna kan ”besöka” bostaden med hjälp av en dator, surfplatta eller telefon.

Tekniken har gjort att det går att göra väldigt mycket häftigt på den här fronten, men det är fortfarande betydligt vanligare med fysiska visningar. Kanske kommer det här bli en trend som växer över tid.

Visningshus eller lägenhet för nyproduktion

När hus och lägenheter säljs innan de hunnit byggas är det vanligt att du erbjuds att besöka en visningslägenhet eller visningshus, som alltså ska efterlikna de färdiga bostäderna.

Här händer det i viss mån att möjligheterna med digitala visningar används, eftersom det går att använda teknik för att gjuta liv i 3d-ritningarna så att du får en bättre känsla av hur det kommer att se ut när det blir klart.

När har man visning?

Mäklaren planerar visningar efter vad som är mest effektivt för bostaden, till exempel läge och storlek. Räkna med att visningar alltid hålls utanför kontorstid, det vill säga på vardagskvällar eller på helger. Särskilt söndagar är populära visningsdagar.

Om du inte har möjlighet att gå på visning på de angivna tiderna så kan du alltid kontakta mäklaren för att boka en privat visning, så att du till exempel kan få komma och titta på en lunchrast.

Hur lång är en visning?

En vanlig längd på en öppen visning är cirka 30 minuter. Mäklaren kan också planera in flera kortare bokade visningar efter varandra, till exempel 15 minuter gånger 3 (alltså totalt 45 minuter).

En tumregel är att ju större bostaden är desto längre pågår visningen.

Vem kommer på visningen?

På visningen kommer de som på något vis är intresserade av att se bostaden.

På bokade och privata visningar är det vanligtvis främst besökare som är någorlunda intresserade och som potentiellt skulle kunna tänka sig att vara köpare.

På öppna visningar kan vem som helst dyka upp, till exempel en nyfiken granne som vill passa på att titta. Givetvis finns den intresserade gruppen här också.

Som köpare kan det ibland kändas lite överväldigande att dyka upp på visning och mötas av att bostaden är helt full med folk. Tänk då på att det oftast bara är ett fåtal som till slut deltar i en budgivning, och gör ditt bästa för att tänka bort alla andra. Det som spelar roll är om bostaden är rätt för dig, så låt dig inte påverkas av andra.

Förberedelser inför visningen

Som säljare är det mycket viktigt att förbereda väl inför visningen. Och om det blir fler än en visning så behöver du kanske förbereda fler än en gång.

Du har säkert redan haft en fotografering av bostaden och förhoppningsvis följt råden som gäller för att förbereda inför fotografering. Vi förutsätter att du redan gjort grundjobbet enligt den artikeln, men inför visningen finns det ytterligare några saker att tänka på.

Städning

Inför visningen måste bostaden vara välstädad. Det gäller alltså i alla utrymmen, även det som inte syns direkt.

  • Städa i alla skåp, även under handfat och diskho. Glöm inte badrumsskåpet heller
  • Dammtorka alla svåråtkomliga ytor, till exempel uppepå bokhyllan
  • Rengör toalett och badrum noggrant
  • Polera ytor kring köksho, handfat och dusch eller badkar. Det ska inte vara några vattenfläckar här under visningen
  • Plocka undan, ta bort allt som kan störa ögat
  • Rensa kylen
  • Töm diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och så vidare
  • Gå ut med sopor och återvinning

Rensa förråd och förvaring

  • Besökarna kan vilja titta in i garderober, klädkammare och förråd (även utanför bostaden). Se till att det är prydligt och inte för mycket saker här
  • Om du inte har någonstans att göra av dina saker kan du korttidshyra ett förråd, eller be någon du känner om att få låna utrymme en kort period

Tänk på doften

Doften gör faktiskt stor skillnad på intrycket besökarna får. Det är därför det blivit populärt att baka en plåt bullar precis innan visning, för att skapa maximal känsla av hemtrevlighet.

För de flesta är det viktigaste att se till att det inte finns någon dålig lukt och att luften är ren och fräsch. Du kommer väldigt långt genom att ta bort sopor och återvinning, ta hand om tvätt och så vidare.

Vill du fräscha upp lite extra kan du göra det med en mild men väldoftande tvål i badrummet och köket. Tänk på att många är känsliga för doft. Var återhållsam, annars kan det lätt få motsatt effekt.

Vad händer efter visningen?

Efter visningen kommer mäklaren att kontakta alla som besökt visningen. Då fångar hen upp alla frågor som spekulanterna har och får en känsla för hur intresserade de är. Vid behov bokas fler visningar in.

Det är vanligt att bud börjar komma in och mäklaren och säljaren får ta ställning till vilka steg som ska tas.

Vanliga frågor

Hur många kommer i snitt på visning?

Hur många som kommer på visningen beror främst på vilket utropspris som satts. Ett lägre utropspris lockar fler besökare och ett högt utropspris kan leda till få eller ingen dyker upp. Även läget spelar roll, där populära områden såklart lockar fler.

När börjar budgivning efter visning?

Budgivning kan börja när som helst och till och med redan innan visningen. Det händer ofta att det kommer in bud under visningen.

Hur mycket behöver man städa inför visning?

Det ska alltid vara rent och städat på varje visning. Om du har en period med flera visningar brukar det räcka med att dammsuga och ta ett varv med trasa för att göra fint. Det kan vara bra att ha en uppsättning med rena textilier som du enkelt kan plocka fram när det är dags för visning.

Mer läsning

Är du på väg att köpa eller sälja en bostad? Då rekommenderar vi att läsa vidare på vår sida om bostadsaffärer.