Flytta bolån med bunden ränta: Så gör du för att byta bank

Sidan innehåller reklamlänkar

Bolån

Det går utmärkt att flytta ditt bolån och byta bank, även om du har bunden ränta på ditt lån. Men med bunden ränta tillkommer några extra steg, och det är viktigt att vara beredd på att det kan komma extra kostnader om du vill flytta innan bindningstiden gått ut.

I den här artikeln går vi igenom hur du flyttar ett bolån till en annan bank, när bolånet har helt eller delvis bunden ränta. Det görs genom tre steg: hitta en ny bank, förbered flytt av lån och genomförande av flytten.

Steg 1: Hitta din nya bank

För att flytta ditt bolån är det första steget att hitta en ny långivare. I de flesta fall betyder det att du behöver förhandla med en eller flera andra banker för att förhoppningsvis få ett bättre erbjudande än det du redan har.

När du väl hittat en bank som ger dig ett bra erbjudande kan du gå vidare med att ansöka om lånet och påbörja flytten.

Jämför ränta på bolån mellan olika banker

När du tittar på bankerna hemsidor kan du se vilka räntor de har som så kallade listräntor. De är alltså de räntorna som de skyltar med, men i verkligheten är deras genomsnittliga räntor faktiskt betydligt lägre.

Om du är duktig på att förhandla kan du med största sannolikhet få en stor rabatt på bankens ränta.

Se till att få mycket underlag och prata med många olika banker. Var väl förberedd och var inte rädd att ställa frågan om hur mycket rabatt de kan ge dig. Är du väl förberedd och är en attraktiv kund för banken så kan du räkna med att många banker kommer att erbjuda dig en rabatt.

Lånekoll

💰 Det enkla sättet att sänka räntan på bolånet

Ska du köpa en ny bostad eller bara vill sänka utgifterna för dina befintliga bolån?

Oavsett varför du behöver ta ett bolån så vet vi att det är mycket att hålla koll på.

Lånekoll erbjuder en personlig kontaktperson som kostnadsfritt hjälper dig genom hela processen och ser till att du får så bra bolån som möjligt – utan kostnad.

⭐️ Låneerbjudanden från fler än 30 banker

⭐️ Signera med BankID – snabbt och enkelt

⭐️ Svar inom 10 minuter

⭐️ Förhandlar de bästa villkoren för dig

⭐️ Personlig service och rådgivning

Ansök om bolån hos den nya banken

När du hittat en bank som erbjuder dig en bra ränta är det dags att ansöka. Om du har en kontakt hos banken som du förhandlat med kan du oftast få hjälp med att fylla i och handlägga låneansökan.

Annars går det bra att fylla i ansökan själv via bankens hemsida. Det du behöver göra är att fylla i eller markera att det rör sig om en flytt av ett befintligt lån.

Utöver det behöver du generellt inte göra något speciellt. Banken kommer att kontakta dig om de behöver kompletterande uppgifter som anställningsavtal, lönespecifikationer etc.

Handläggning av din ansökan

Efter att du skickat in din ansökan till banken kommer de att ta lite tid för att handlägga din ansökan. Ofta går det fort men räkna med ett par dagar.

Saknas det några uppgifter eller om banken behöver kompletteringar kommer du att bli kontaktad för att skicka in ytterligare dokument eller svara på deras frågor.

När handläggningen väl är klar får du ett slutgiltigt besked om du är godkänd som låntagare. Du får även skriftliga avtal där alla villkor är beskrivna. Glöm inte att kontrollera att den överenskomna ränterabatten är med i avtalet.

Steg 2: Förbered flytt av ditt bolån

Inför flytten av bolånet finns det ett par saker som kan behöva göras. Om du vill behålla de amorteringsvillkor som du haft på ditt tidigare lån kommer du behöva skicka in ett amorteringsunderlag.

För den del av ditt tidigare lån där räntan är bunden kan du också behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Ta fram ditt amorteringsunderlag och skicka till banken

Om du vill behålla samma villkor för amortering som du har på ditt nuvarande bolån måste du skicka in ett amorteringsunderlag till den nya banken. Eftersom de arbetar under banksekretess får inte den informationen skickas direkt mellan bankerna.

Det betyder att du behöver begära ut underlaget från din tidigare bank och själv skicka den till den nya. Bankerna är väldigt vana vid att ordna den här sortens underlag, det räcker med att du kontaktar din gamla bank så hjälper de dig att få fram amorteringsunderlaget.

Lös ditt bundna lån – betala ränteskillnadsersättning

Du har rätt att när som helst lösa ditt lån även om du har bunden ränta. Men om du löser ditt lån innan bindningstiden gått ut har banken oftast rätt att ta ut en ersättning för det. Den ersättningen kallas för ränteskillnadsersättning. Hur mycket ränteskillnadsersättning du ska betala beräknas av den bank du haft lånet hos.

För att få veta hur mycket det kommer att kosta dig att lösa ut ditt bundna lån, börja med att kontakta den bank du har haft lånet hos. De är skyldiga att ge dig skriftligt besked om vilken ersättning de skulle ta ut om lånet avslutas i förtid. Du kan även göra en preliminär beräkning av en skälig ränteskillnadsersättning med Konsumenternas räknare.

Ta reda på hur mycket du behöver betala och väg det mot hur mycket du kommer att spara på att flytta lånet. Om det blir för dyrt med ränteskillnadsersättning kan du såklart vänta till dess att bindningstiden gått ut och byta bank därefter.

Steg 3: Flytta ditt bolån till den nya banken

Efter att du hittat en ny bank, fått din ansökan godkänd och skickat in eventuellt amorteringsunderlag är det dags att genomföra flytten.

Skriv under och skicka in

Det du behöver göra är att skriva på avtalet som skickats ut av banken. Ett exemplar av avtalet ska sedan skickas tillbaka till banken. Det andra exemplaret behåller du själv.

Klart!

Efter att avtalet mottagits kommer banken att sköta resten. De betalar ut pengarna för att lösa ut ditt gamla lån.

Om du behöver signera något eller bidra med ytterligare information kommer du att bli kontaktad. Annars kan du från och med det här steget betrakta dig själv som aktiv bolånekund hos den nya banken.