Steg för steg: byt bank och flytta ditt bolån

Att byta bank är ofta det bästa sättet att få bättre villkor på ditt bolån. Du kan spara stora pengar på att förhandla ner räntan på lånet, men hur gör du egentligen för att flytta lånet?

Steg 1: Hitta en ny långivare för ditt bolån

Det första steget du behöver ta är att hitta en ny långivare. I de flesta fall betyder det att du behöver förhandla med en eller flera andra banker för att förhoppningsvis få ett bättre erbjudande än det du redan har. När du väl hittat en bank som ger dig ett riktigt bra erbjudande kan du gå vidare med att ansöka om lånet och påbörja flytten.

Jämför ränta på bolån mellan olika banker

När du tittar på bankerna hemsidor kan du se vilka räntor de har som så kallade listräntor. De är alltså de räntorna som de skyltar med, men i verkligheten är deras genomsnittliga räntor faktiskt betydligt lägre. Om du är duktig på att förhandla kan du med största sannolikhet få en stor rabatt på bankens ränta. Om du vill ge dig in och förhandla kan jag rekommendera dig att läsa igenom den här detaljerade artikeln om hur du förhandlar räntan med olika banker.

Se till att få mycket underlag och prata med många olika banker. Var väl förberedd och var inte rädd att ställa frågan om hur mycket rabatt de kan ge dig. Är du väl förberedd och är en attraktiv kund för banken så kan du räkna med att många banker kommer att erbjuda dig en rabatt.

Ansök om bolån hos den nya långivaren

När du hittat en bank som erbjuder dig en bra ränta är det dags att ansöka. Om du har en kontakt hos banken som du förhandlat med kan du oftast få hjälp med att fylla i och handlägga låneansökan. Annars går det bra att fylla i ansökan själv via bankens hemsida. Det du behöver göra är att fylla i eller markera att det rör sig om en flytt av ett befintligt lån. Utöver det behöver du generellt inte göra något speciellt. Banken kommer att kontakta dig om de behöver kompletterande uppgifter som anställningsavtal, lönespecifikationer etc.

Handläggning av din ansökan

Efter att du skickat in din ansökan till banken kommer de att ta lite tid för att handlägga din ansökan. Ofta går det fort men räkna med ett par dagar. Saknas det några uppgifter eller om banken behöver kompletteringar kommer du att bli kontaktad för att skicka in ytterligare dokument eller svara på deras frågor. När handläggningen väl är klar får du ett slutgiltigt besked om ifall du är godkänd som låntagare. Du får även skriftliga avtal där alla villkor är beskrivna. Glöm inte att kontrollera att den överenskomna ränterabatten är med i avtalet.

Steg 2: Förbered flytt av ditt bolån

Inför flytten av bolånet finns det ett par saker som kan behöva göras. Om du vill behålla de amorteringsvillkor som du haft på ditt tidigare lån kommer du behöva skicka in ett amorteringsunderlag. Ifall ditt tidigare lån är helt eller delvis bundet kan du också behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Ta fram ditt amorteringsunderlag och skicka till banken

Om du vill behålla samma villkor för amortering som du har på ditt nuvarande bolån måste du skicka in ett amorteringsunderlag till den nya banken. Eftersom de arbetar under banksekretess får inte den informationen skickas direkt mellan bankerna. Det betyder att du behöver begära ut underlaget från din tidigare bank och själv skicka den till den nya. Bankerna är väldigt vana vid att ordna den här sortens underlag, det räcker med att du kontaktar din gamla bank så hjälper de dig att få fram amorteringsunderlaget.

Lös eventuella bundna lån – betala ränteskillnadsersättning

Du har rätt att när som helst lösa ditt lån även om du har bunden ränta. Men om du löser ditt lån innan bindningstiden gått ut har banken oftast rätt att ta ut en ersättning för det. Den ersättningen kallas för ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen beräknas vanligen ut genom en schablon.

Om du har ett bundet lån och vill veta hur mycket det kommer att kosta dig att lösa ut det – börja med att kontakta din banken du har lånet hos. De är skyldiga att ge dig skriftligt besked om vilken ersättning de skulle ta ut om lånet avslutas i förtid. Du kan även göra en preliminär beräkning av en skälig ränteskillnadsersättning med Konsumenternas räknare.

Ta reda på hur mycket du behöver betala och väg det mot hur mycket du kommer att spara på att flytta lånet. Om det inte går att motivera just nu kan du alltid vänta till dess att bindningstiden gått ut och byta bank därefter.

Steg 3: Flytta ditt bolån till den nya långivaren

Efter att du hittat en ny långivare, fått din ansökan godkänd och skickat in eventuellt amorteringsunderlag är det dags att genomföra flytten.

Skriv under och skicka in

Det du i regel behöver göra är att skriva på avtalet som skickats ut av banken. Ett exemplar av avtalet ska sedan skickas tillbaka till banken. Det andra exemplaret behåller du själv.

Efter att avtalet mottagits kommer banken att sköta resten. De betalar ut pengarna för att lösa ut ditt gamla lån. Om du behöver signera något eller bidra med ytterligare information kommer du att bli kontaktad. Annars kan du från och med det här steget betrakta dig själv som aktiv bolånekund hos den nya banken.