Bolån som student: Kan man köpa bostad när man studerar?

Bolån

Att hitta bostad som student kan vara en utmaning, speciellt i storstäderna där ett hyreskontakt kan vara svårt att få.

För att över huvud taget få tag i en bostad är det många som funderar på att köpa en egen bostad. Men hur fungerar det, kan du få ett bolån för att köpa en bostad om du är student?

I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på om du är student och funderar på att köpa din egen bostad. Vi reder ut hur förutsättningarna ser ut för att få ett bolån, inklusive tips på hur du kan göra för att få köpa bostad.

Vi går även igenom vad som gäller om du redan äger en bostad och ska börja studera. Till sist svarar vi på de vanligaste frågorna om att köpa bostad som student.

Lånekoll

💰 Det enkla sättet att sänka räntan på bolånet

Ska du köpa en ny bostad eller bara vill sänka utgifterna för dina befintliga bolån?

Oavsett varför du behöver ta ett bolån så vet vi att det är mycket att hålla koll på.

Lånekoll erbjuder en personlig kontaktperson som kostnadsfritt hjälper dig genom hela processen och ser till att du får så bra bolån som möjligt – utan kostnad.

⭐️ Låneerbjudanden från fler än 30 banker

⭐️ Signera med BankID – snabbt och enkelt

⭐️ Svar inom 10 minuter

⭐️ Förhandlar de bästa villkoren för dig

⭐️ Personlig service och rådgivning

Får jag ta bolån som student?

Det korta svaret: troligtvis inte.

Som student är det väldigt sällsynt att uppfylla bankens krav. Även med god ekonomi och sparade pengar anses inte studiemedel vara en tillräckligt säker inkomst. Om du studerar på heltid är du troligen inte samtidigt tillsvidareanställd med en lön som är tillräckligt hög för att täcka bankens kalkyler.

Om du bara studerar på deltid och under din övriga tid arbetar och har en stabil inkomst, ja då är chanserna goda för att kunna få ett bolån och köpa din egen bostad.

Det krävs för att ta lån för att köpa bostad

Grundförutsättningen för att få låna pengar till sin bostad är idag att max 85 % av bostadens värde belånas. Det betyder i praktiken att 15 % måste komma från din egen kontantinsats.

✔ Ytterligare krav som måste uppfyllas för att banken ska ge dig ett lån är att du har en fast anställning och god ekonomi, det vill säga tillräckligt hög inkomst för att kunna betala lånet samt att du är utan betalningsanmärkningar.

✔ Banken brukar i allmänhet också kräva att du är myndig och svensk medborgare

Ansök om lånelöfte som student

3 sätt som en student ändå kan köpa en bostad

Det är möjligt att få ett bolån fast du är student. Men för att det ska ske krävs oftast att du får hjälp av någon annan som uppfyller kraven.

Nu går vi igenom de tre sätt som är vanligast för att som student ta bolån och köpa en bostad.

1. Någon annan köper åt dig

Det är fullt möjligt att en släkting eller familjemedlem köper bostaden och att ni kommer överens om att du ska bo där. Normalt fungerar det på precis samma sätt som om den personen, till exempel en förälder, skulle köpa bostad åt sig själv (läs mer om att köpa bostad).

Detta är en enkel lösning, men kräver väldigt mycket av den som köper bostaden i sitt namn. Att äga en bostad är ett stort ansvar, och framförallt när det gäller en bostad man själv inte bor i.

Se till att noga komma överens om vem som ska betala för vad och hur ansvaret ska fördelas, och vad som ska gälla när det är dags för bostaden att säljas.

2. Köp bostad tillsammans med en medlåntagare

Om du vill ta ett lån som du inte själv har tillräcklig kreditvärdighet för så kan det gå att använda sig av en medlåntagare. Medlåntagaren är en ytterligare person, till exempel en förälder, som tar lånet gemensamt med dig.

Ni står bägge på lånet, men medlåntagaren behöver inte nödvändigtvis stå som delägare i bostaden. Detta är likt vad man kallar borgensåtagande, och medlånarens roll är att själv garantera att lånet kommer att betalas.

Även detta är ett stort åtagande och en ekonomisk risk för medlåntagaren, så det är viktigt att vara överens om hur ni ska reglera ansvar och pengar emellan er.

3. Låna pengar från släkt och familj

Om möjligheten finns så kan det också vara möjligt att låna upp pengarna till bostaden direkt från släkt eller familj. Det är ovanligt att betala en hel bostad kontant, men om möjligheten finns så går det absolut att göra.

Se till att det är tydligt om pengarna är ett lån eller en gåva och i så fall hur och när de ska betalas tillbaka. Många har hamnat i konflikt över liknande saker, och det är lika bra att ha allt tydligt från början.

Får jag behålla mitt bolån om jag blir student?

Vad gäller för studenter?

Om du idag har ett bolån men funderar på att börja studera, riskerar du att banken drar tillbaka lånet? Det är möjligt och rent teoretiskt skulle banken kunna välja att dra in lånet. Men det är ovanligt.

I praktiken behöver du med största sannolikhet inte oroa dig för att banken reagerar så länge du fortsätter att betala ränta och amortering som tidigare.

Vi har kontrollerat med flera banker som bekräftat att för befintliga lån går det bra att vara kvar som bolånekund även när du studerar. Självklart gäller det under förutsättning att du fortsatt har råd.

Tips! Något som kan vara bra att tänka på är att som student lär du ha svårare att få ett nytt lån. Det minskar ditt utrymme för att förhandla om räntan på lånet.

Därför kan det vara värt att överväga att binda lånet under ett par år, om du lyckas förhandla dig till en bra bunden ränta. Läs gärna vår artikel om hur du kan förhandla med banken för att få en bättre ränta.

Vanliga frågor

Räknas CSN som en inkomst när man söker bolån?

Nej, studiemedel från CSN räknas inte som en inkomst i kreditprövningen när du söker bolån.

Vad säger bostadsrättsföreningen om att köpa bostadsrätt som student?

Även bostadsrättsföreningen är mån om att du ska ha råd att betala avgiften, och det är normalt att en kreditprövning görs när du ansöker om att bli medlem. Det kan hända att föreningen nekar dig medlemskap om du inte har tillräcklig inkomst. Vissa föreningar går med på det, men kan kräva ett antal månaders avgift i förskott.

Här är varje förening unik, så det är bäst att kontrollera med styrelsen i den specifika föreningen du tänkt köpa bostad i.

Guide till att sälja bostad

🏡 Gör ett tryggt bostadsköp

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du hittar, utvärderar och köper din nästa bostad.