Kan jag köpa bostadsrätt som student?

Att hitta bostad som student är som alla vet ofta svårt, speciellt i storstäderna där ett hyreskontakt kan vara svårt att få. För att över huvud taget få tag i en bostad är det många som funderar på att köpa en egen bostad. Men hur fungerar det med bolån, får du köpa en bostadsrätt som student? Vi reder ut vad som gäller och vilka alternativ som finns om du som student vill köpa bostad.

Det krävs för att ta lån för att köpa bostadsrätt

För att kunna köpa din egen bostad måste du mest troligt söka ett bolån från en bank. Grundförutsättningen för att få låna pengar till sin bostad är idag att max 85 % av bostadens värde belånas. Det betyder i praktiken att 15 % måste komma från dig för att banken ska gå med på att låna ut pengar.

Ytterligare krav som måste uppfyllas för att banken ska ge dig ett lån är att du har en fast anställning och god ekonomi, det vill säga tillräckligt hög inkomst för att kunna betala lånet samt att du är utan betalningsanmärkningar. Banken brukar i allmänhet också kräva att du är myndig och svensk medborgare. 

Får jag ta bolån som student?

Det korta svaret: nej. Som student är det väldigt sällsynt att uppfylla bankens krav. Även med god ekonomi och sparade pengar anses inte studiemedel vara en tillräckligt säker inkomst. Om du studerar på heltid är du troligen inte också fast anställd med en lön som räcker för att täcka bankens kalkyler. Detta oavsett om du själv anser att du skulle ha råd att betala för lånet.

Samtidigt är det ju inte ovanligt att studenter bor i bostadsrätter. Det beror i många fall på att de har fått hjälp med att ta lånet, eller att de tekniskt sett hyr bostaden.

Ta hjälp med bolånet

Det är möjligt att få ett bolån fast du är student. För att det ska ske krävs att någon annan som uppfyller kraven är med och tar lånet i ditt ställe. Det är fullt möjligt att en partner eller familjemedlem tar ett lån för att köpa bostaden och att ni kommer överens om att du ska bo där och vem som ska betala för vad. Det fungerar på precis samma sätt som om den personen, till exempel en förälder, skulle köpa bostad åt sig själv. Det enda som kan vara aktuellt är att ni ska skriva ett skuldebrev för att tydliggöra att ni har en skuld er emellan (Avtal24 har en enkel tjänst för såna avtal). Vill du läsa mer ingående om hur bostadsköp går till kan jag rekommendera det stora inlägget om att köpa bostad.

Det som kan krångla till saken är att många bostadsrättsföreningar kräver att den som bor i en av deras lägenheter också måste vara ägare av bostaden. Ofta krävs det att du som boende ska äga minst 10 %, annars räknas det som att bostaden hyrs ut i andra hand (och det kräver särskilda godkännande som kan vara svåra att få). Därför kan du och den som hjälper dig att ta lån skriva in dig som delägare. Det är isåfall en god idé att skriva antingen ett skuldebrev er emellan alternativt ett så kallat regressavtal som tydliggör hur betalningsfördelningen ska gå till (här finns en tjänst för det).

Hur mycket kostar lånet?

Vil du få bättre koll på hur du kan räkna ut din faktiska månadskostnad för att köpa en bostad? 

Läs artikeln om bolån och hur du enkelt räknar på ränta och amortering för att få ut din faktiska månadskostnad.

Får jag behålla mitt bolån om jag ska börja studera?

Om du idag har ett bolån men funderar på att börja studera, riskerar du att banken drar tillbaka lånet? Det är möjligt och rent teoretiskt skulle banken kunna välja att dra in lånet. I praktiken behöver du med största sannolikhet inte oroa dig för att banken reagerar så länge du fortsätter att betala ränta och amortering som tidigare. Jag har kontrollerat med flera banker som bekräftat att för befintliga lån går det bra att vara kvar som bolånekund även när du studerar. Självklart under förutsättning att du fortsatt har råd. Det som kan vara bra att tänka på är att i ett sånt scenario lär du inte kunna få ett nytt lån vilket minskar utrymmet för att förhandla om räntan på lånet. Det kan därför vara värt att överväga att binda lånet under ett par år, om du lyckas förhandla dig till en bra bunden ränta. Här har jag skrivit mer detaljerat om hur du kan förhandla med banken.