Kontantinsats och handpenning: hur mycket ska betalas kontant?

Kontantinsats och handpenning

NÀr du köper en bostad Àr det vanligt att lÄna pengar till större delen av priset, men du mÄste alltid betala en med egna pengar: en kontantinsats. I kontantinsatsen finns det en del som kallas handpenning. Det kan verka krÄngligt, men det behöver det inte vara.

Allt det hÀr Àr viktigt att ha koll pÄ nÀr du Àr pÄ vÀg att göra en bostadsaffÀr. Dels behöver du veta hur mycket egna pengar du behöver ha som köpare, men Àven som sÀljare Àr det viktigt att förstÄ nÀr och hur pengarna kommer betalas ut.

I den hÀr artikeln kommer vi förklara vad kontantinsatsen Àr, hur mycket du betalar med egna pengar och hur kontantinsatsen delas upp i olika betalningar.

Vad Àr kontantinsats och handpenning?

Hur kontantinsats och handpenning delas upp

Kontantinsatsen Àr den del av bostadens pris som köparen betalar med egna pengar, och som alltsÄ ska lÀggas till utöver de pengar som man fÄr ut genom ett bolÄn. Kontantinsatsen kan vara hur stor som helst, men som minst 15 % av den totala köpeskillingen.

Exempel: Om du kommer överens om att köpa en bostad för 1 000 000 kronor kan du som mest fÄ ta bolÄn pÄ 85 % av det (det vill sÀga 850 000 kronor). Resterande 15 % (150 000 kronor) mÄste köparen lÀgga till med egna pengar.

Kontantinsatsen betalas sÀllan i sin helhet pÄ en gÄng, utan den brukar delas upp i tvÄ betalningar. Handpenningen Àr den första delen av kontantinsatsen som betalas.

Handpenning

Handpenning Àr den första delen av kontantinsatsen som betalas. Handpenningen kan variera i storlek, men det Àr vanligt att betala in 10 % som handpenning. Pengarna betalas in till mÀklaren, som hÄller pÄ pengarna tills alla köpekontraktets villkor uppfyllts (ex. att köpare godkÀnts som medlem i bostadsrÀttsförening).

Handpenningen fungerar som en sÀkerhet för sÀljaren, om köparen till exempel skulle dra sig ur affÀren och göra sig skyldig till skadestÄnd. Genom att en andel av betalningen redan gjorts sÄ kan mÀklaren reglera skadestÄnd vid behov, vilket Àr en trygghet under tiden som affÀren hÄller pÄ att slutföras.

BerÀkna kontantinsats och handpenning

Med den hÀr rÀknaren kan du prova dig fram för att se hur stor summa du behöver vara beredd att betala i kontantinsats och handpenning.

Hur betalning av handpenning och kontantinsats gÄr till

Betalning sker i tvÄ delar, först handpenningen och sedan slutlikviden med det resterande beloppet.

Först betalas handpenning

Handpenningen (oftast 10%) betalas i samband med att köpekontraktet skrivs pÄ, alltsÄ sÄ fort köpare och sÀljare kommit överens om att göra affÀr.

MÀklaren ger köparen uppgifter om kontot dit pengarna ska föras över, och nÀr pengarna ska finnas pÄ kontot. Vanligen ska pengarna betalas direkt och finnas pÄ mÀklarens konto inom nÄgra dagar.

MÀklaren behÄller pengarna till dess att alla villkor uppfyllts, om det finns nÄgra. NÀr villkoren uppfyllts betalas pengarna ut till sÀljaren (mÀklaren brukar dra av sitt arvode frÄn den hÀr summan).

Sedan betalas resten av kontantinsatsen

Resterande pengar betalas in pÄ tilltrÀdesdagen, alltsÄ nÀr det Àr dags för köparen att fÄ nycklar och ta över bostaden.

Köparen betalar in de pengar som ÄterstÄr (oftast minst 5% men kan vara mer om köparen vill) till sin bank. PÄ tilltrÀdesdagen betalar banken hela det resterande beloppet, inklusive lÄnade pengar. Pengarna kommer in till sÀljaren och dÀrefter skrivs köpebrev pÄ (gÀller endast vid fastighetsköp, inte bostadsrÀtt).

Med detta Àr allt ekonomiskt mellan köpare och sÀljare betalt och fÀrdigt.

LĂ„na till kontantinsatsen

Enligt lag fÄr banken inte erbjuda bolÄn pÄ mer Àn 85 % av bostadens vÀrde. DÀremot finns det inget som sÀger att du inte fÄr lÄna hela eller delar av kontantinsatsen genom andra lÄn.

Det Àr alltid bÀst att betala med egna pengar eftersom 85 % belÄning redan innebÀr en hög belÄning. Att ta ytterligare lÄn kan vara bÄde dyrt och riskabelt, eftersom de troligen görs till betydligt högre rÀnta.

Om du ÀndÄ vill lÄna till kontantinsatsen Àr det viktigt att vara noggrann med att fÄ en sÄ lÄg rÀnta som möjligt, och att prioritera att Äterbetala det lÄnet sÄ snart du kan.