Det smarta sättet att låna pengar

När du ska låna pengar finns det väl inget skäl att betala mer än du måste? Väljer du att ansöka om ett lån hos första bästa bank kommer du garanterat betala mer än du borde. Genom att istället gå igenom några enkla steg kan du snabbt och lätt få tillgång till de lägsta räntorna och spara tusenlappar.

Det finns flera detaljerade artiklar på Hemkunskapen med fokus på lån och krediter med syfte att minska dina lånekostnader. När du är klar med den här artikeln finns det mycket mer att nörda ner dig i. Mycket nöje!

 

Gå aldrig med på att betala för mycket när du ska låna pengar

Att ta ett lån är helt normalt – ibland är det helt enkelt det bästa och snabbaste sättet att finansiera ett köp. De allra flesta som äger sin bostad behöver ett bolån. Många som köper bil finansierar det helt eller delvis med lån. Tyvärr är det också helt normalt att missa att jämföra och förhandla om räntorna. Alltför många låntagare betalar därför onödigt höga avgifter för sina bolån och privatlån.

Genom att själv jämföra olika bankers erbjudanden kan du pressa priserna och få tillgång till lägre räntekostnader. Idag finns det också riktigt smidiga gratistjänster för att jämföra mellan olika låneerbjudanden, och helt enkelt välja det som är bäst. Se till att utnyttja de möjligheter som finns idag för att snabbt och enkelt sänka dina kostnader, i stort sett helt utan att du behöver göra något själv.

Skaffa ett billigt bolån

Bolånet är oftast det största lånet du kommer ta i ditt liv. Därför är det också det som är allra viktigast att förhandla om. Om du vill komma åt de riktigt låga räntekostnaderna för bolånet så måste du vara beredd att förhandla med banker och spela ut dem mot varandra. Det är låter kanske lite svårt men är faktiskt väldigt enkelt, om du vill prova på det så rekommenderar jag att läsa igenom den här artikeln som går igenom allt du behöver veta om att förhandla bolån.

Jämför räntor på bolån – enkelt!

Om du inte själv vill kontakta alla banker och förhandla med dem så finns det ett enklare och mer bekvämt alternativ. Det finns specialiserade jämförelsetjänster för att jämföra olika räntor hos alla banker. De här tjänsterna förhandlar åt dig med varje bank och presenterar sen resultaten för dig så att du kan välja det bästa alternativet. Jag tycker själv att det är grymt smidigt att slippa förhandla själv, dessutom har jag sett att det i stort sett är samma räntor man kan få.

Det finns ett gäng olika sidor som gör detta men den bästa jämförelsetjänsten för bolån tycker jag är Consector. De är erkänt duktiga på att pressa ner räntan och jag har bara goda erfarenheter av dem. Det kostar inget att använda dem och all kommunikation fungerar väldigt smidigt. Rekommenderas!

 • Låna upp till 85 % av bostadens värde
 • Få färdigförhandlade erbjudanden från flera olika banker med endast en kreditupplysning (UC)
 • Helt kostnadsfri tjänst
 • Säkert, enkelt och snabbt

Låna till bil, renovering eller annat med förmånlig ränta

Ska du istället låna till något lite mindre än en bostad, till exempel för att köpa bil eller renovera i bostaden? Om du inte kan eller vill betala för det kontant så behöver du förmodligen ta ett lån för att finansiera det. Då passar det bäst att ta ett så kallat privatlån.

Privatlån är i regel dyrare än bolånet. Även om summorna du lånar är mindre blir det därför ändå lätt att kostnaderna för lånet blir stora. Av det skälet är det oerhört viktigt att vara noga med vilken ränta du får när du ska ta ett privatlån. Det kan skilja stora pengar mellan det dyraste alternativet och det som är mest förmånligt.

Ta ett privatlån – på rätt sätt

När du kontaktar en bank för att ansöka om ett privatlån kommer de att göra en kreditprövning av dig. Om du har gjort alltför många kreditupplysningar under kort tid kan det vara negativt för din kreditvärdighet och bankerna kan känna sig ovilliga att ge dig deras bästa ränta. I värsta fall kan det leda till att du nekas helt. Jag tycker att det bästa sättet att undvika att dra på sig för många kreditupplysningar är att utnyttja jämförelsetjänsterna för privatlån.

Jämförelsetjänsterna för privatlån samlar alla banker som erbjuder privatlån, förhandlar om räntan efter dina förutsättningar och presenterar sen en sammanställning av de bästa erbjudandena. Det är gratis för dig och de gör bara en kreditupplysning per tjänst du använder. Personligen tycker jag att det kan vara värt att utnyttja flera såna tjänster för att säkert få det bästa erbjudandet. En av de bästa enligt mig är Lendo, som har avtal med över 30 olika långivare. Den andra favoriten är Zmarta, också med över 30 olika långivare kopplade till sig. Bägge tjänster är gratis för dig att använda, väldigt smidiga och ger svar inom ett par minuter.

 • Låna mellan 10 000 – 600 000 kronor
 • Samarbetar med 35 olika långivare
 • Endast en kreditupplysning (UC)
 • Tryggt, säkert och kostnadsfritt

 • Låna mellan 5 000 – 500 000 kronor
 • Samarbetar med över 30 olika långivare
 • Endast en kreditupplysning (UC)
 • Säkert, enkelt och kostnadsfritt