Det smarta sättet att låna pengar

När du ska låna pengar finns det väl inget skäl att betala mer än du måste? Väljer du att ansöka om ett lån hos första bästa bank kommer du garanterat betala mer än du borde. Genom att istället gå igenom några enkla steg kan du snabbt och lätt få tillgång till de lägsta räntorna och spara tusenlappar.

Jämför bolån

Jämför räntan från olika banker och välj det bästa erbjudandet för dig – du kan spara tusenlappar.

Jämför privatlån

Vill du ta ett lån utan säkerhet? Jämför erbjudanden från olika långivare och välj det som passar dig.

Gå aldrig med på att betala för mycket när du ska låna pengar

Att ta ett lån är helt normalt – ibland är det helt enkelt det bästa och snabbaste sättet att finansiera ett köp. De allra flesta som äger sin bostad behöver ett bolån. Många som köper bil finansierar det helt eller delvis med lån. Tyvärr är det också helt normalt att missa att jämföra och förhandla om räntorna. Alltför många låntagare betalar därför onödigt höga avgifter för sina bolån och privatlån.

Genom att själv jämföra olika bankers erbjudanden kan du pressa priserna och få tillgång till lägre räntekostnader. Idag finns det också riktigt smidiga gratistjänster för att jämföra mellan olika låneerbjudanden, och helt enkelt välja det som är bäst. Se till att utnyttja de möjligheter som finns idag för att snabbt och enkelt sänka dina kostnader, i stort sett helt utan att du behöver göra något själv.

Låna pengar online enkelt – det behöver du veta

Idag går det att låna pengar snabbt och enkelt via datorn eller mobilen. Du slipper alltså vända dig till familj och vänner eller besöka ett bankkontor för att få tillgång till ett lån. Sidorna du hittar på Hemkunskapen ger dig svar inom några minuter och du kan ha pengarna på kontot lika fort.

I takt med att det blivit mer och mer populärt att låna pengar via nätet har det också kommit många fler företag som erbjuder lån. En del av dessa är mindre nogräknade med att lånet ska passa dig och att du faktiskt får ett lån som du har råd med. Det kan i vissa fall vara en kortsiktig lösning när du behöver snabba pengar, men för lite mer långsiktiga lån är det viktigt att välja en seriös aktör som erbjuder dig schyssta villkor.

När du söker lån bör du räkna med att banken gör en kreditupplysning på dig. Det gör de bland annat för att se om du har några betalningsanmärkningar och för att bilda sig en uppfattning om hur stark förmåga du har att betala tillbaka ett lån. Dessa uppgifter använder banken för att ta beslut om din kreditvärdighet och huruvida de ska erbjuda dig ett lån eller inte.

Vad ska du låna pengar till

När du ansöker om ett lån vill de flesta kreditgivarna veta vad pengarna ska användas till. Du vet säkert redan vad du behöver pengarna till, kanske för att finansiera en renovering, ett köp eller för att samla ihop spridda krediter till ett mer fördelaktigt lån. Det är lätt att glömma att när du lånar pengar förväntas du vid något tillfälle betala tillbaka lånesumman. Att låna pengar kan vara en bra lösning, men tänk en extra gång om du verkligen behöver ta ett lån eller om du kan klara dig utan det. På så vis gör du ett medvetet val och kan spara dig själv pengar över tid. Det är alltid billigare att betala med sparade pengar än med lånade, hur bra ränta du än får.

Hur mycket pengar får jag låna?

En förutsättning för att ta ett lån bör vara att du faktiskt har råd att betala av lånet. Eftersom du binder dig till ett avtal och skuldsätter dig är det viktigt att ta låntagandet på allvar. Därför bör du helst tänka igenom hur din ekonomi ser ut och vad du själv anser att du har råd med, vilka möjligheter du har att amortera av lånet och hur länge du faktiskt tänkt låna pengarna. Det är i första hand ditt eget ansvar att göra den bedömningen och sätta gränsen för hur mycket du får låna.

Om du bedömer att du kan och vill ta ett lån är det självklart så att kreditgivaren är del av att bedöma hur mycket du får låna. När du ansöker om ett lån gör kreditföretaget en kreditupplysning på dig och bedömer om du anses kunna ha råd med lånet. Olika bolag kommer ge dig olika maxbelopp, men räkna med att de som ger bäst villkor är lite mer stränga med vad de vill låna ut. De som erbjuder de högsta lånen tar en större risk och kommer därför kräva bättre betalt i form av högre ränta eller andra avgifter.

Hur görs en kreditupplysning när du ska låna pengar

När du ansöker om ett lån gör banken alltid en kreditupplysning på dig för att få information om din ekonomi och kreditvärdighet. Kreditupplysningen utförs av Upplysningscentralen (UC). Varje gång du söker ett lån tas en ny kreditupplysning och alla banker kan se vilka tidigare banker som begärt information via UC. Med många kreditupplysningar kan bankerna uppfatta din ekonomi som känsligare och det kan ha en negativ effekt på hur bankerna bedömer din kreditvärdighet. Därför är det bra att vara selektiv med att ansöka om lån. Det gäller främst korta och små krediter, exempelvis SMS-lån eller andra typer av privatlån.

Oroa dig till exempel inte för att göra fler upplysningar om du söker bolån, eftersom det anses vara normalt att vända sig till flera banker vid exempelvis ett bostadsköp.

Skaffa ett billigt bolån

Bolånet är oftast det största lånet du kommer ta i ditt liv. Därför är det också det som är allra viktigast att förhandla om. Om du vill komma åt de riktigt låga räntekostnaderna för bolånet så måste du vara beredd att förhandla med banker och spela ut dem mot varandra. Det är låter kanske lite svårt men är faktiskt väldigt enkelt, om du vill prova på det så rekommenderar jag att läsa igenom den här artikeln som går igenom allt du behöver veta om att förhandla bolån.

Låna till bil, renovering eller annat med förmånlig ränta

Ska du istället låna till något lite mindre än en bostad, till exempel för att köpa bil eller renovera i bostaden? Om du inte kan eller vill betala för det kontant så behöver du förmodligen ta ett lån för att finansiera det. Då passar det bäst att ta ett så kallat privatlån.

Privatlån är i regel dyrare än bolånet. Även om summorna du lånar är mindre blir det därför ändå lätt att kostnaderna för lånet blir stora. Av det skälet är det oerhört viktigt att vara noga med vilken ränta du får när du ska ta ett privatlån. Det kan skilja stora pengar mellan det dyraste alternativet och det som är mest förmånligt.

Ta ett privatlån – på rätt sätt

När du kontaktar en bank för att ansöka om ett privatlån kommer de att göra en kreditprövning av dig. Om du har gjort alltför många kreditupplysningar under kort tid kan det vara negativt för din kreditvärdighet och bankerna kan känna sig ovilliga att ge dig deras bästa ränta. I värsta fall kan det leda till att du nekas helt. Det bästa sättet att undvika att dra på sig för många kreditupplysningar är att utnyttja jämförelsetjänsterna för privatlån.

Jämförelsetjänsterna för privatlån samlar alla banker som erbjuder privatlån, förhandlar om räntan efter dina förutsättningar och presenterar sen en sammanställning av de bästa erbjudandena. Det är gratis för dig och de gör bara en kreditupplysning per tjänst du använder. Personligen tycker jag att det kan vara värt att utnyttja flera såna tjänster för att säkert få det bästa erbjudandet. En av de bästa enligt mig är Zmarta, med över 30 olika långivare kopplade till sig. Dessa tjänster är gratis för dig att använda, väldigt smidiga och ger svar inom ett par minuter.