Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja bostaden?

Mäklaren lyckas inte sälja bostaden

Att din mäklare misslyckas med att sälja bostaden åt dig kan bero på en mängd olika saker. Men vad händer egentligen om bostaden inte säljs? Och vilka alternativ har du för att göra något åt det?

Om bostadsaffären inte riktigt blir som du tänkt dig och mäklaren inte lyckas, då kan du behöva ta nya tag för att få till en affär du blir nöjd med. Men det är inte helt självklart vad du kan och får göra.

I den här artikeln går vi igenom de vanliga åtagandena som säljare och mäklare kommit överens om och vad du kan göra om mäklaren inte lyckas sälja.

Om mäklarens exklusivitet har utgått kan du prova lyckan med en annan. Läs mer om det i vår artikel om att välja mäklare.

Vad du kan göra om mäklaren inte lyckas sälja

Om mäklaren försökt sälja din bostad och inte lyckats så kan du:

  • Annonsera för att nå ut bättre
  • Prova att dra tillbaka annonsen för att göra justeringar eller vänta in en annan timing
  • Byta mäklare

Annonsera för att nå ut bättre

Ibland går det att hitta fler potentiella köpare genom att annonsera mer, eller på ett lite annorlunda sätt. Här är det i första hand mäklaren som vet vilka kanaler som finns att använda, och om det finns potential att de kan ge din bostad en boost.

Prova att dra tillbaka annonsen för att göra justeringar eller vänta in en annan timing

Det kan vara så att bostaden behöver presenteras på ett lite annorlunda sätt, kanske till och med genom att ta nya bilder eller ändra texten i annonsen. Kanske är det något med bostaden som skulle behöva fixas för att tilltala fler potentiella köpare?

Timingen kan också vara avgörande. Ibland är det helt enkelt ont om köpare på bostadsmarknaden. Då kan det vara en bra idé att dra tillbaka bostadsannonsen, vänta lite, och sedan prova på nytt när timingen känns rätt.

Byta mäklare

Om du inte har fullt förtroende för din mäklare kanske det är dags att prova med en annan. Det händer att mäklaren helt enkelt inte är rätt match för en bostad, även om du noggrannt försökt välja en duktig mäklare.

När är det dags att byta mäklare?

Känner du att problemet med att få bostaden såld helt eller delvis beror på mäklaren? Då gör du bäst i att byta.

Det främsta hindret till att byta mäklare är att mäklaren kan ha en exklusiv rätt till att sälja din bostad.

Har mäklaren ensamrätt att sälja?

När du kommit överens med mäklaren om att han eller hon ska få sälja din bostad så brukar du som säljare få skriva på ett avtal om ensamrätt.

Avtalet ger mäklaren exklusiv rätt att få sälja din bostad under en viss tid, oftast tre månader. Det betyder att du inte får göra några nya avtal med en annan mäklare under den här tiden.

Om det finns ett sådant avtal som fortfarande är aktivt får du kanske fortsätta försöka tillsammans med din mäklare. Alternativet är att vänta ut avtalet så att du återfår rätten att byta till en annan mäklare.

Viktigt att tänka på vid byte av mäklare

Om du vill byta till en annan mäklare ska du först och främst berätta för din nuvarande mäklare att du vill säga upp det pågående uppdraget. Det går bra att göra muntligt, men se till att bekräfta det skriftligt (till exempel med uppföljande e-post).

Skulle du säga upp avtalet med mäklaren innan ensamrätten gått ut så kan du i vissa fall behöva betala en avgift för det arbete som gjorts (det framgår i så fall av avtalet du skrivit på).

Begär att få ut en förteckning av spekulanter som du kan dela med dig av till den nya mäklaren. Det är viktigt för att undvika att den tidigare mäklaren behåller rätten till provision. Din nya mäklare kan då se till att undvika en situation där du blir skyldig att betala dubbla mäklararvoden.

Hur ska man välja en ny mäklare?

Med rätt mäklare löser sig mycket som av sig självt. Du och mäklaren bildar ett team som tillsammans jobbar för att få till en smidig och trygg affär med så bra betalt som möjligt.

För en komplett genomgång av hur du ska gå tillväga rekommenderar vi vår artikel om att välja mäklare. Artikeln går igenom hur du gör för att välja mäklare, både vad du bör tänka på och hur du praktiskt kontaktar, intervjuar och förhandlar med olika mäklare. 

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.