33 smarta sätt att höja värdet på ditt hus eller bostadsrätt

Värdera din bostad

Du som äger din bostad har stora möjligheter att höja värdet. Med små medel och smarta knep kan du komma långt. Och om du vill göra större åtgärder så kan det finnas ännu mer att hämta.

I den här artikeln har de bästa tipsen samlats för hur du kan förbättra din bostad och höja värdet på kuppen. Först går vi igenom allt som rör inomhusmiljön, därefter går vi igenom allt som kan göras utomhus.

Bonustips! Det finns flera sätt att få bostaden värderad, läs gärna vår artikel om att få en värdering på ditt hus eller bostadsrätt.

Inomhus – förbättringar du kan göra inuti huset eller lägenheten

Vi börjar med det du kan göra invändigt. Här finns några av de största möjligheterna att realisera dolda värden som gör underverk för din bostad.

1. Måla om väggar och tak

Ett av de enklaste och billigaste sätten att höja värdet på din bostad är genom att måla om. Om ytskikten i bostaden är lite slitna gör ett nytt lager färg susen. Säkra kort är nyanser av vitt och grått som ger ett ljust och fräscht intryck. Känner du dig vågad kan du såklart välja mer personliga och unika färgval, men tänk på att de flesta föredrar stilrena färgval.

När du målat om väggarna är det inte ovanligt att även taket börjar kännas lite i behov av uppfräschning. Räkna därför med att lägga ett lager färg i taket när du ändå håller på.

2. Optimera planlösningen

Idag är det oerhört populärt med öppna planlösningar. Se över din planlösning och fundera på om du har möjlighet att göra förändringar i planlösningen som gör att den upplevs som mer öppen. Du kan exempelvis slå ner eller flytta en vägg för att förändra hur rummen upplevs.

Om du å andra sidan har möjlighet att göra ändringar i planlösningen som gör att du kan skapa ytterligare ett rum – gör det! Om du kan omvända en tvåa till en tre eller en trea till en fyra kan du frigöra stora dolda värden till väldigt liten kostnad. Att sätta upp en innervägg är varken svårt eller dyrt. Men ju fler rum din bostad har, desto mer kommer den vara värd.

3. Fräscha upp golvet

Se över dina golvytor och överväg hur de kan frsächas upp. Om du har plastgolv kan du överväga att byta ut till ett golv i trä. Om du redan har trägolv kan det vara en god idé att se över om de behöver slipas eller behandlas. Ett nyslipat trägolv ger ett städat och välskött intryck som många älskar.

4. Lägg in en lyxig heltäckningsmatta

När du ändå inspekterar golven kan det finnas skäl att fundera över att lägga in en heltäckningsmatta. Glöm 80- och 90-talets sunkiga mattor, nu är det lyxiga varianter som gäller.

Många bostadsköpare upplever att en heltäckningsmatta i lyxig kvalité är en detalj som sätter guldkant på till exempel ett sovrum eller en walk-in-closet. Tänk elegant hotellrumskänsla så har du en stil som höjer värdet på bostaden.

5. Installera diskmaskin i köket

Om ditt kök saknar diskmaskin bör du överväga om det finns plats att installera en. Det finns diskmaskiner i små storlekar, till och med sådana som kan installeras ovanpå diskbänken.

Möjligheten att slippa diska är en vardagslyx som de flesta värderar högt. Du kan lätt få igen pengarna vid en försäljning om du väljer att installera en diskmaskin.

6. Uppgradera värmekällan med en värmepump

Värmepumpar används för att överföra värme från en varm plats till en kall plats. Jämfört med att värma upp huset med direktverkande elelement eller elpanna kan en värmepump minska elförbrukningen för att värma upp en typisk villa med 20-25%.

Förutom minskade elkostnader är det också ett mer hållbart sätt att värma upp huset. Båda egenskaper är sådant som gör att ditt hus blir mer attraktivt för potentiella köpare.

7. Bygg in spotlights i taket

En uppsättning välplacerade spotlights i taket kan göra underverk för hur bostaden uppfattas. Jämfört med vanliga lampor ger det ett genomarbetat och lyxigt intryck.

Du kan själv bestämma om du vill att spottarna ska vara riktade eller om de ska ge ett jämnt ljus över ett helt rum. Se till att spottarna är dimbara och gärna med LED-lampor. Om spottarna är infällda i ett innertak behöver du normalt kontakta en elektriker för att göra delar av installationen.

8. Höj säkerheten med ett smart hemlarm

Med ett ordentligt hemlarm installerat höjer du både säkerheten och trygghetskänslan i hemmet. Moderna larm är uppkopplade mot en larmcentral och gör att du på kortast möjliga tid får hjälp med åtgärd vi inbrott, brand eller andra olyckor i hemmet.

En annan fördel är att ett hemlarm ofta ger möjlighet till sänkt försäkringspremie hos ditt försäkringsbolag, vilket ytterligare höjder värdet i att investera i din säkerhet.

9. Renovera i badrummet

Bland de saker som gör störst skillnad för bostaden värde är skicket och utseendet på badrummet. Om ditt badrum är i behov av en renovering kan du få bra betalt för att fräscha upp och installera nytt tvättställ, duschkabin etc.

Tänk på att de flesta vill ha ett stilrent badrum, därför är det klokt att hålla sig till sobra färger som vitt och grått. Delar av badrummet kan du uppdatera själv, men om du vill göra omfattande renoveringar behöver du ta hjälp av hantverkare.

10. Bygg en walk-in-closet

Finns det extra utrymme över i bostaden kan det vara väldigt värdeskapande att bygga en walk-in-closet (klädkammare) för förvaring av kläder. De allra flesta tycker om ordning och reda och älskar smart förvaring.

Även ett litet utrymme gör ofta stort intryck. Satsa gärna på att maximera lyxkänslan med spotlights i taket och en lyxig heltäckningsmatta.

11. Installera tvättmaskin

Ytterligare en bekvämlighet som uppskattas på bostadsmarknaden är möjlighet att tvätta i bostaden. Om du bor i lägenhet utan tvättmaskin kan det vara värt att undersöka om det finns möjlighet att installera en.

Det finns tvättmaskiner i mindre format som dessutom har kombinerad torktumlare, så det behöver inte krävas speciellt mycket utrymme för att få plats. Ta hjälp av en VVS-firma om du är osäker på om det är möjligt att koppla in en maskin i ditt badrumsutrymme.

12. Uppgradera till smart belysning

Gör ditt hem smartare med inbyggda styrsystem för smart belysning. Det finns smidiga system för att bygga in mottagare direkt bakom strömbrytare för att kunna styra all belysning via en smidig app.

Detta ger en verklig wow-faktor och är faktiskt både roligt och praktiskt. Integrerade system för smart belysning är fortfarande ganska sällsynta men numer är de klart prisvärda, så du får lätt igen investeringen vid en försäljning.

13. Uppgradera köket med nya köksluckor

Om ditt kök känns lite omodernt kan du göra stor skillnad genom att uppgradera köksluckorna. Genom att antingen måla om eller byta ut luckorna kan du snabbt och billigt förändra hela intrycket på köket.

En uppsättning skåpsluckor i gulnad furu ger en helt annan känsla med ett par lager vit lack över. Det här är en av de åtgärder som ger mest pang för pengarna, till väldigt liten kostnad kan du höja värdet på bostaden avsevärt.

14. Sätt in en köksö

En annan åtgärd du kan göra i köket som gör mycket för bostadens värde är att bygga en köksö. Köksön gör att köket upplevs som mer socialt och bjuder in till att laga mat ihop och umgås på ett informellt sätt.

Det säljs enkla varianter du kan utgå från på IKEA, de är oerhört prisvärda men ger ett enormt mervärde till köket.

15. Skapa myskänsla med en braskamin

Du kan skapa en otrolig myskänsla i hemmet genom att installera en braskamin. Det kan låta lite avskräckande men är faktiskt inte speciellt komplicerat.

Om du har möjlighet att ansluta till en skorsten kan du ansluta en riktig braskamin med äkta vedeldning. Om du inte har den möjligheten eller inte vill göra det kan du alltid installera en så kallad skorstensfri kamin.

Skorstensfria braskaminer finns i alla möjliga modeller och bygger på förbränningen av en särskild vätska som gör att det ser precis ut som en riktig eld. Väldigt mysigt och något som många önskar att de hade i sitt hem.

16. Bygg smarta lösningar för förvaring och återvinning

Bland de vanligaste problemen folk har är att det inte finns tillräckligt med förvaring, alternativt att den förvaring som finns inte är tillräckligt praktisk.

Genom att skapa utrymmen för förvaring löser du ett problem som många har. Dessutom kommer du ha lättare att hålla undan och skapa en känsla av ordning (vilket är väldigt positivt när det blir dags att sälja).

Om du dessutom kan lösa en smidig liten återvinningscentral i eller utanför hemmet så löser du ett problem som många känner dåligt samvete över. Satsa på lösningar som inte syns vid första anblick men som ger ett organiserat intryck när man väl använder dem, det ger en wow-faktor som definitivt förhöjer värdet.

17. Piffa upp persiennerna

Slitna persienner är en sån sak som verkligen kan sänka intrycket på en hel bostad. Gå igenom alla fönster och kontrollera att persiennerna fungerar och ser hela och rena ut överallt.

Om du har klassiska metallpersienner kan du överväga att uppgradera till några snygga i trä. I sovrummet är det mer och mer uppskattat med motordrivna mörkläggningsgardiner, många bostadsköpare uppfattar det som lyxigt och praktiskt.

18. Snygga till skavanker

Alla hem har sina skavanker. Det kan vara någon list som inte riktigt sitter som den ska, gångjärn som gnisslar eller vad som helst.

Troligen vet du exakt vilka skavanker ditt eget hem har. Ta tillfället att åtgärda dem nu. Om en köpare upptäcker skavanker i ditt hem kan det leda till sänkta bud eller att du ändå bli ombedd att åtgärda dem.

Genom att ta bort alla möjligheter att störa sig på dessa skavanker kan du undvika risken för att köparen vill ha prisavdrag, dessutom höjer du totalintrycket på bostaden. Beroende på vad det handlar om kan detta vara det som ger mest värde för minst ansträngning. Det kan handla om så lite son att slå i några spikar.

19. Styla bostaden med utvalda detaljer

Prova att gå igenom bostaden med nya, fräscha ögon. Be en kompis hjälpa dig om du har svårt att nollställa dig själv. Identifiera var ögonen landar i varje rum, till exempel på luckornas handtag i köket.

Fundera över att förhöja intrycken på dessa punkter med utvalda detaljer. Köksluckorna kan till exempel få nya, lyxiga handtag. Sängen kan göras mer inbjudande med snygga sängkläder och nya, fräscha kuddar. Det här kan du ta hjälp av en stylist för att göra innan försäljningen, men missa inte chansen att göra det för din egen skull också.

20. Uppgradera till säkerhetsdörr

Om du har en vanlig ytterdörr kan det vara hög tid att uppgradera till en säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrar är klassade enligt en standard för hur väl de står emot inbrott, brand, gas och ljudinsläpp.

Idag är det mer eller mindre standard att ha en säkerhetsdörr av hög säkerhetsnivå. Genom att byta ut dörren till en med säkerhetsklassning kommer du dels höja känslan av trygghet i hemmet. Dessutom ger försäkringsbolagen en rabatt på hemförsäkringen till de som har en säkerhetsdörr, vilket ytterligare gör det till en god investering.

21. Modernisera hemmet med ett smart dörrlås

Ta ett långt kliv in i 2000-talet med ett modernt lås till din ytterdörr. Dagens smarta digitala lås gör att du slipper problem med borttappade nycklar eller krångla med extranycklar när gäster eller hantverkare behöver komma in i hemmet.

Du öppnar med kod eller nyckelbricka och kan aktivera automatisk låsning efter si och så lång tid. Du blir aldrig mer utelåst och kommer aldrig råka lämna dörren olåst. Låsen kan installeras på en befintlig dörr (även äldre dörrar) och skapar ett imponerande intryck hos potentiella köpare.

Med en relativt liten investering kan du skapa en känsla av säkerhet och genomtänkt smidighet i din bostad.

22. Glasa in balkongen

Beroende på hur din balkong är planerad och i vilket läge den ligger i kan det vara en god idé att glasa in den. Det är vanligt att bostadsföreningar upphandlar inglasning gemensamt för att uppnå bästa pris och ett enhetligt utseende.

Om din balkong tenderar att vara lite kall kan det göra susen att installera glas runt om den. Det gör balkongen betydligt mer användbar vintertid. Husdjursägare slipper också sätta upp fula nät för att skydda mot att djuren faller ner från balkongen.

Utomhus – förbättringar du kan göra utanpå huset eller lägenheten

För dig som har en bostad med uteplats eller trädgård finns det en hel del ytterligare åtgärder du kan göra för att höja värdet på bostaden.

23. Bygg eller fräscha upp ett trädäck

Om du inte har ett trädäck kan du överväga att bygga ett. Det är ett relativt enkelt projekt som du kan göra själv, kostar inte speciellt mycket men gör att din uteplats känns mer ordnad och trevlig.

Att ha möjlighet att kliva ut på ett solvarmt utedäck med barfotafötter är en lyx som alla uppskattar. Om du redan har ett trädäck kan det vara en god idé att se över dess skick. Har det blivit slitet gör du rätt i att slipa och behandla trät, det ger ett trevligare och mer välskött intryck.

24. Dränera grunden

Dräneringen är menad att leda bort vatten från husgrunden. Det sker helt under mark och när det funkar är det inget man tänker på. När det inte funkar kan det leda till stora och dyra problem.

Därför är många husköpare oroliga över i vilket skick dräneringen är. Dräneringen bör ses över och förnyas ungefär var tjugofemte år, se därför till att ta reda på när det skedde sist. De flesta tycker att det är både tråkigt och jobbigt att ta sig an en sådan uppgift på sin nya bostad.

Om du kan få det gjort innan du säljer din bostad brukar det uppfattas som en enorm lättnad för den potentiella köparen. Det i sin tur gör din bostad betydligt mer värdefull på marknaden.

25. Bygg ett utekök

Du som har uteplats kan bygga ett utekök för matlagning utomhus. Håll det enkelt med tillredningsyta och grill eller gå all in med ett näst intill fullgott kök under tak. De flesta gillar tanken på att kunna laga sin middag ute i sommarvärmen med fåglarnas kvitter som bakgrundsmusik.

Det räcker långt med en enkel uppsättning, men om du har möjlighet att skapa ett utekök så är det definitivt värdehöjande för bostaden.

26. Sätt in en laddbox eller laddstolpe till bilen

Fler och fler fordon elektrifieras och det kan vara en bra värdehöjande förbättring att sätta in sin egen laddstolpe. Om du har en elbil eller funderar på att skaffa så har du säkert redan tänkt tanken.

Men även om du inte har det så finns det goda chanser att gäster eller framtida ägare kommer att behöva ladda sina bilar. Med en enkel laddstolpe är du förberedd för framtidens fordon, vilket uppskattas av många köpare på bostadsmarknaden.

På EVfakta kan du få tips på vilken laddbox som är bäst.

27. Gör fint i trädgården

Du som har en trädgård har enorma möjligheter att skapa extra värde i bostaden. Se till att gräsmattor är i fint skick. Plantera gärna ett eller flera träd och buskar. Bygg en enkel spaljé och installera några pallkragar som du kan odla grönsaker och kryddor i.

Genom att utnyttja utomhusytan på ett bra sätt kan du skapa en unik och idyllisk känsla som får värdet på bostaden att ta glädjeskutt. Låt din kreativitet flöda och tänk framförallt på att öka trivselkänslan och minska insynen – då kommer du att hamna rätt.

28. Uppgradera uteplatsen med infravärme

Med en eller ett par infravärmare kan du billigt och enkelt förlänga sommarkvällarna altanen, balkongen, uteplatsen etc. Infravärmare är billiga och kan lätt monteras av dig på väggare eller tak. Alternativt kan du köpa fristående värmare som kan flyttas efter behov.

Låt värmarna ingå i bostaden så gör du möjligheten att sitta ute och njuta mer värdefull för en potentiell köpare.

29. Måla om fasaden

Att måla om huset är ett rätt tidskrävande och oinspirerande arbete. De flesta slipper gärna göra det på sitt nyköpta hus.

Om det börjar bli dags för huset att målas om är det sannolikt en god affär att måla om det själv. Vill du inte göra det på egen hand gör du enklast i att anlita en målarfirma som snabbt och kostnadseffektivt kan utföra arbetet åt dig.

Köparna kommer att tacka dig och värdet på bostaden får sig en skjuts uppåt.

30. Skapa ytterligare utrymme med en friggebod

Utrymme är för de flesta en bristvara. Du har rätt att bygga en tillbyggnad på tomten på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva söka bygglov.

Den rätten kan du utnyttja för att bygga en liten friggebod, antingen som förråd och förvaringsutrymme eller som en liten gäststuga. De flesta föredrar att ha sådant på plats och därför kommer värdet öka mer än vad det kostar att genomföra bygget.

31. Bli självförsörjande med solceller

Det blir mer och mer lättillgängligt med solceller och du kan nu alstra egen energi på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. Genom att installera solceller kommer du dels kunna sänka dina egna kostnader, men samtidigt moderniserar du bostaden och höjer känslan av hållbarhet.

Solceller är ännu så pass ovanliga att din bostad lätt står ut bland mängden och får ett ökat värde tack vare detta.

32. Bygg ett eget växthus på tomten

Drömmen om att vara självförsörjande är hos många husköpare i allra högsta grad levande. De flesta får nöja sig med att odla lite kryddor i en fönsterkruka eller på sin höjd i ett par pallkragar.

Genom att bygga ett växthus möjliggör du för mer varierad och kontrollerad odling, vilket väcker inspirationen hos hobbyodlarna. Ett växthus behöver inte vara dyrt att bygga men ger ett stort intryck och ett mervärde till bostaden.

Räkna därför med att värdet ökar betydligt mer än kostnaden för att bygga.

33. Förhöj första intrycket

Det sista tipset på hur du kan höja värdet på din bostad är att tänka på vilket första intryck bostaden ger. Se över om gången till ytterdörren kan göras trevligare med mer belysning eller om du skulle behöva göra om eventuell stenläggning.

Tänk både på detaljerna och helheten och försök göra det inbjudande att närma sig bostaden. Det första intrycket är otroligt viktigt för hur resten av bostaden uppfattas, så glöm inte att vara noga med att göra det bra.

Guide till att sälja bostad

🏡 Sälj din bostad dyrt

Läs vår (gratis) steg-för-steg-guide om hur du säljer din bostad med maximal trygghet och får bra betalt.

Fler sätt att förhöja bostadens värde?

Det finns självklart fler sätt än de jag listat som kan höja värdet på din bostad. Hela tiden dyker det upp nya spännande lösningar som du kan utnyttja för att få din bostad att sticka ut och kännas speciell.

Jag uppmuntrar dig till att vara kreativ i din bostad – smarta lösningar är alltid värdeskapande.

Lycka till!