Bostadsformer: Vilken sorts boende passar dig?

Olika boendeformer, som hyresrÀtt, bostadsrÀtt, villa och radhus eller fritidshus

NÀr du letar nytt boende finns det en rad olika bostadsformer att vÀlja mellan. Vilken sorts boende som passar dig beror pÄ hur du vill bo och om du vill Àga bostaden sjÀlv.

I den hÀr artikeln fÄr du veta vilka de vanligaste boendeformerna Àr, och vad som Àr speciellt med varje sort. Vi besvarar Àven vanliga frÄgor, som till exempel om det Àr bÀst att hyra eller köpa och hur stort man egentligen behöver bo.

Olika typer av boende

Det enklaste sÀttet att dela in olika typer av boendeformer Àr sÄ hÀr:

  • HyresrĂ€tt
  • BostadsrĂ€tt
  • Villa och radhus
  • Fritidshus

Allihop har fördelar och nackdelar som gör att de passar olika bra för olika personer. Men det finns ingen boendeform som Àr direkt bÀttre eller sÀmre, utan de passar helt enkelt för olika önskemÄl.

HyresrÀtt

Att bo i hyresrÀtt innebÀr att du hyr bostaden av en hyresvÀrd, som i sin tur Àger bostaden. Oftast hyr man genom ett första- eller andrahandskontrakt.

Ett förstahandskontrakt innebÀr att du hyr bostaden direkt av hyresvÀrden, och ni har ömsesidig rÀtt att sÀga upp avtalet. Det gör det lÀtt att vÀlja sjÀlv nÀr du vill flytta, utan att oroa sig över att bli av med bostaden utan att ha en ny ordnad. Förstahandskontrakt Àr tyvÀrr inte alltid sÄ lÀtta att fÄ, ibland krÀvs det att du stÄtt i bostadskö under lÄng tid.

Andrahandskontrakt innebÀr att du hyr av en annan hyresgÀst, som i sin tur har ett förstahandskontrakt. Andrahandskontrakt Àr lite lÀttare att fÄ tag pÄ, men du har inte samma möjligheter att bestÀmma sjÀlv hur lÀnge du fÄr bo kvar. De Àr vÀldigt ofta tidsbestÀmda, till exempel ett Är eller ett halvÄr.

Fördelar och nackdelar med att bo i hyresrÀtt

NÀr du bor i hyresrÀtt slipper du ta egna lÄn eller betala kontantinsats för bostaden. Eftersom hyresvÀrden Àger bostaden sÄ tar de hand om hela den ekonomiska risken, och du betalar bara din hyra varje mÄnad.

HyresvÀrden Àr ocksÄ ansvarig för bostaden, sÄ om nÄgot gÄr sönder Àr det hyresvÀrden som ska stÄ för att fÄ det reparerat eller utbytt. Risken för plötsliga kostnader minskar, men ocksÄ friheten att sjÀlv bestÀmma om och hur ett fel ska ÄtgÀrdas.

Som hyresgÀst fÄr du inte göra vilka förÀndringar du vill i bostaden, inte ens pÄ ytskikten. Vill du till exempel mÄla om sÄ krÀvs det att du fÄr det godkÀnt i förvÀg av hyresvÀrden.

Historiskt har det ocksÄ visat sig att hyresrÀtter Àr relativt dyra att bo i, speciellt om man tar hÀnsyn till att de som Àgt sin bostad har fÄtt ta del av vÀrdeökningar som skett de senaste Ärtiondena. Det Àr förstÄs osÀkert om detsamma kommer gÀlla i framtiden.

BostadsrÀtt

Att bo i bostadsrÀtt innebÀr att du Àger en andel av en förening som i sin tur Àger fastigheten. Det du faktiskt Àger Àr rÀtten att nyttja din andel (oftast i form av en lÀgenhet).

PÄ pappret Àr det alltsÄ föreningen som Àger bostaden, och som Àr ansvarig för en del av bostaden (ex. elinstallation, vÀrme, vatten, med mera). Som bostadsrÀttsinnehavare har du ÀndÄ en del frihet att göra förÀndringar i bostaden, Àven om en del krÀver godkÀnnande frÄn bostadsrÀttsföreningens styrelse.

Normalt sett betalar du ingen hyra, men föreningen tar ut en avgift som Àr menad att tÀcka de gemensamma kostnader som föreningen har, till exempel för lÄn pÄ fastigheten eller för skötsel och fastighetsvÄrd.

Fördelar och nackdelar med att bo i bostadsrÀtt

En stor fördel med bostadsrÀtt Àr att du har ett Àgande i din bostad, vilket gör att du har större frihet att anpassa bostaden efter din egen smak och behov.

Du har ocksÄ del av eventuell vÀrdestegring (men ocksÄ minskning sÄ klart) som sker pÄ bostaden under tiden du Àger den. MÄnga har sett sina bostÀder rusa i vÀrde under senaste Ären, och pÄ lÄng sikt Àr chansen bra att en investering i bostaden Àr en god affÀr.

Nackdelarna Àr i första hand att det kan krÀvas vÀldigt mycket pengar för att ha möjlighet att köpa sig en bostadsrÀtt. Det krÀvs en kontantinsats pÄ minst 15 % av köpeskillingen för att fÄ lov att lÄna till resten. Dessutom mÄste din ekonomi vara tillrÀckligt god för att banken ska godkÀnna ett lÄn.

Villa och radhus

Att bo i hus Àr speciellt och nÄgot som mÄnga drömmer om. Det Àr förknippat med mycket utrymme, stor frihet och kanske en trevlig och privat trÀdgÄrd som Àr ens alldeles egna.

I villa har du i stort sett full frihet, Ätminstone finns det ingen hyresvÀrd eller förening som du behöver be om lov för hur du gör med din bostad. Du Àr ocksÄ sjÀlv helt och hÄllet ansvarig för att sköta om villan.

Radhus Ă€r lika villor, med skillanden att sjĂ€lva huset sitter ihop med andra hus. Även om husen sitter ihop Ă€r det upp till varje Ă€gare att sköta om ”sin” del. Radhus brukar kunna vara lite mindre och billigare att köpa Ă€n villor, Ă€ven om det inte alltid Ă€r sĂ„.

Fördelar och nackdelar med att bo i villa eller radhus

I villa eller radhus har du som sagt den allra största friheten att göra de Àndringar och byggen som du vill. BegrÀnsningen Àr egentligen bara den egna fantasin och vad du tillÄts göra enligt lag (ex. genom att ha godkÀnt bygglov).

Å andra sidan betyder det att du har totalt ansvar för allt som hör huset till, och det kan bĂ„de innebĂ€ra höga kostnader och en hel del jobb. Som husĂ€gare gĂ€ller det att vara beredd pĂ„ det ansvaret.

En tydlig fördel Àr annars att hus byggs i större storlek Àn de flesta lÀgenheter. Om du letar efter en större bostad Àr det lÀtt att dras till att bo i radhus eller villa.

Fritidshus

Även fritidshus bör nĂ€mnas, alltsĂ„ vad som ibland kallas för landstĂ€llet eller sommarbostad. Oftast Ă€r fritidshuset ett extraboende utöver ens vardagsbostad, men det behöver faktiskt inte vara sĂ„. Fler och fler vĂ€ljer att bo i fritidshus permanent.

I praktiken Àr fritidshus oftast ett mindre hus dÀr samma sak gÀller som för en villa eller ett radhus.

Fördelar och nackdelar med att bo i fritidshus

De flesta fritidshusen ligger nÀra naturen. Det kan vara en vÀldigt hÀrlig miljö att bo och leva i.

BÄde tomt och huskropp Àr oftast mindre Àn en vanlig villa, sÄ huset kostar oftast mindre att köpa. Om du bor dÀr pÄ heltid kan boendekostnaderna bli relativt lÄga.

DÀremot Àr lÄngt ifrÄn alla fritidshus byggda för att passa för Äret-om-boende. Det kan hÀnda att huset frÀmst Àr lÀmpligt att vara i under Ärets varmare mÄnader, alternativt att det krÀvs en investering för att det ska vara beboeligt under hela Äret.

Köpa eller hyra, vad Àr bÀst?

Det gÄr inte att sÀga om det Àr bÀttre att köpa eller hyra sitt boende, eftersom det skiljer sig Ät frÄn fall till fall.

DÀremot Àr det tydligt att mÄnga föredrar att Àga sin bostad. Enligt SCB bor cirka 28% av alla svenskar i hyresrÀtt, medan 72% bor i en bostad som de sjÀlva Àger.

I slutÀndan handlar det om vad du lÀgger störst vikt vid, dÀr hyresrÀtt Àr en vÀldigt enkel och smidig boendeform som inte krÀver att du har ett stort sparkapital sedan tidigare. Att bo i hus eller bostadsrÀtt ger dÀremot en chans (eller risk) att följa med pÄ bostadsmarknadens utveckling, och ger större frihet att förÀndra ditt boende.

Hur stort behöver man bo?

Hur stort man behöver bo beror ocksÄ sÄklart pÄ en mÀngd olika faktorer. Den genomsnittliga svenska bostaden Àr en lÀgenhet pÄ 57 kvadratmeter med 2 rum och kök.

Det finns en hel del att sÀga om bostadens storlek och vad som Àr vÀrt att tÀnka pÄ. LÀs gÀrna vÄr artikel om hur du kan tÀnka kring hur stor bostad som behövs.

Vanliga frÄgor

Hur vet jag vilken sorts boende som Àr rÀtt för mig?

Det bÀsta Àr att lÀsa pÄ om de olika boendeformerna och försöka bilda en uppfattning om vad som passar dina behov och din ekonomi.

Finns det fler bostadsformer Àn de vi skrivit om?

Ja, det finns andra boendeformer som Àr mer ovanliga. Exempelvis ÀgarbostÀder, som Àr en lÀgenhet dÀr du Àger hela sjÀlv (och inte som en andel i en bostadsrÀttsförening). Det förekommer i Sverige men Àr mycket vanligare utomlands.