Köpa nyproduktion: Så går det till (steg-för-steg)

Bostadsrätt

Att köpa en nyproduktion går till på ungefär samma sätt som att köpa vilken bostad som helst. Samtidigt är det några saker som gör att det skiljer sig, och som kan vara avgörande skillnader.

I den här artikeln får du veta hur det går till att köpa en nyproduktion, hur det skiljer sig från att köpa en ”begagnad” bostad och vilka fördelar och nackdelar du bör känna till med att köpa en nyproduktion.

9 steg till att köpa nyproduktion

När du köper en nyproduktion är det en lite annan process gentemot hur det oftast går till att köpa en bostad. Hela resan från start till mål kan sammanfattas i 9 steg:

  1. Skaffa lånelöfte
  2. Gör en intresseanmälan
  3. Delta i nyproduktionens säljstart
  4. Skriv på bokningsavtal och betala avgift
  5. Skriv på förhandsavtal och betala avgift
  6. Gör val och tillval i bostadens design
  7. Första besiktning
  8. Skriv på upplåtelseavtal
  9. Få tillträde till bostaden

Vi fortsätter nu med att beskriva varje steg i mer detalj.

1. Skaffa lånelöfte

Det första du behöver göra är att skaffa ett lånelöfte. Utan ett lånelöfte kan du inte vara säker på att du har möjlighet att få ett tillräckligt stort banklån, vilket kan göra att du missar chansen att köpa din drömbostad.

Lånelöften är helt gratis och inte bindande (varken för dig eller för banken). Däremot är det ett bra steg att ta för att det ger en bra indikation om vad banken kan vara villig att låna ut baserat på din ekonomi.

Det är alltid bra att vara tidigt ute med att ansöka om ett lånelöfte. När du väl fått ett så är det giltigt i åtminstone 3-6 månader, vilket ger gott om tid att leta bostad. Skulle ditt lånelöfte gå ut så är det bara att ansöka om ett nytt.

Lånekoll

💰 Det enkla sättet att sänka räntan på bolånet

Ska du köpa en ny bostad eller bara vill sänka utgifterna för dina befintliga bolån?

Oavsett varför du behöver ta ett bolån så vet vi att det är mycket att hålla koll på.

Lånekoll erbjuder en personlig kontaktperson som kostnadsfritt hjälper dig genom hela processen och ser till att du får så bra bolån som möjligt – utan kostnad.

⭐️ Låneerbjudanden från fler än 30 banker

⭐️ Signera med BankID – snabbt och enkelt

⭐️ Svar inom 10 minuter

⭐️ Förhandlar de bästa villkoren för dig

⭐️ Personlig service och rådgivning

2. Gör en intresseanmälan

När du hittat en nyproduktion som du tycker verkar intressant kan du göra en intresseanmälan. Då skrivs du upp på en intresselista och får mer information om projektet i takt med att det går framåt.

Ofta kan man göra en intresseanmälan långt innan bostäderna förväntas stå klara. Det är inte bindande att skriva upp sig på intresselistan, utan leder bara till att du får löpande uppdateringar och bjuds in till säljstarten.

3. Delta i nyproduktionens säljstart

När byggföretaget nått den fas när de vill börja sälja bostäderna så sker en säljstart. Alla som anmält intresse bjuds in till att vara med i säljstarten, och säljstarten annonseras också på sidor som Hemnet.

I säljstarten brukar det ingå att mer detaljerad information om nyproduktionen läggs upp på byggföretagets hemsida. Ofta finns det detaljerade ritningar och skisser, 3D-modelleringar och kanske en fysisk visningslokal att besöka.

Varje enskild bostad till salu specificeras med storlek, planlösning och pris. När det gäller nyproduktioner säljs de normalt till ett fast pris, alltså inte med en budgivning som annars är vanligast när man köper en bostad.

Om du är intresserad av att gå vidare och köpa en bostad lämnar du en köpanmälan. Det är inte bindande och flera personer kan lämna köpanmälan på samma bostad, vilket brukar leda till en kö där först till kvarn-principen gäller.

4. Skriv på bokningsavtal och betala avgift

Om du blir erbjuden att köpa en bostad är nästa steg att teckna ett bokningsavtal. Nu betalas också en bokningsavgift. Beloppet varierar från projekt till projekt, men en vanlig nivå är cirka 10-25 000 kronor.

Efter det här steget är det svårare att backa ur en affär, och alla avgifter som betalas är svåra eller omöjliga att få tillbaka om du ångrar dig. Däremot räknas avgiften av i slutsumman som ska betalas när du väl fullföljer köpet.

5. Skriv på förhandsavtal och betala avgift

Bostadsrättsföreningar i nyproduktioner formas en tid innan bostäderna blir färdiga att bo i. När föreningen formas ska ett avtal skrivas på mellan föreningen och dig som medlem.

I samband med att förhandsavtalet skrivs på ska också en förhandsavgift betalas. Beloppet varierar från projekt till projekt, men en vanlig nivå är cirka 100-150 000 kronor.

Förhandsavgiften fungerar som en handpenning och räknas av i samband med att slutbetalning görs.

Det händer att det här steget kombineras med steg 8 och att upplåtelseavtal skrivs vid samma tillfälle. Det sker oftast om köpet görs sent i byggprocessen när tillträde till bostaden ligger relativt nära i tid.

6. Gör val och tillval i bostadens design

En bit innan bostäderna blir färdiga får du som köpare göra egna val kring hur det ska se ut. Vanliga val är tapet/väggfärg, köksluckor, vitvaror, badrumsinredning med mera. Det brukar finnas ett par olika alternativ som ingår i grundpriset och ytterligare ett antal alternativ som kan fås mot en extra kostnad.

Ibland behöver du betala för dina tillval i förväg. Kolla gärna villkoren när du gör valen så att du vet när du förväntas betala.

7. Första besiktning

Ett par veckor innan inflytt görs en besiktning av en oberoende besiktningsman. Besiktningsmannen går igenom hela bostaden och kontrollerar att det ser bra ut. Ta chansen att vara med så att även du kan kontrollera att det ser rätt ut och att eventuella tillval har blivit som du beställt dem.

Skulle det upptäckas något fel så anmäler du det till mäklaren så fort som möjligt.

8. Skriv på upplåtelseavtal och gör en slutbetalning

När föreningen är färdigbildad och alla tillstånd kommit på plats blir du kallad av mäklaren för att skriva på ett upplåtelseavtal.

I samband med det får du också information om betalning av handpenningen. Oftast ska du betala en handpenning på 10% av bostadens pris, minus de avgifter du redan betalat.

Du får också information om slutbetalning som du ska genomföra tillsammans med din bank. Kontakta din bank för att få hjälp med överföring av den sista delen av din kontantinsats, och det du lånar från banken.

Tänk på! Efter att du skrivit på upplåtelseavtalet får du sälja bostaden om du vill. Det går att sälja bostaden innan den står färdig för att flytta in i, vilket kallas att sälja på ritning.

9. Få tillträde till bostaden

När du gjort en slutbetalning tar du med dig kvittot på betalning till mäklarekontoret. När du visat upp att du har betalat får du kvittera ut nycklar till din bostad.

Grattis, nu är det fritt fram att flytta in!

Hur skiljer sig köp av nyproduktion mot en vanlig bostad?

Det största skillnaden med att köpa en nyproduktion är att de säljs på ritning, alltså innan de är färdigbyggda. Som köpare kan du inte gå på visning och se den exakta bostaden du ska bo i, utan får luta dig mot exempelbostäder, ritningar och konceptbilder.

Att köpa en nyproduktion innebär oftast att det dröjer månader eller år innan det är dags för inflytt. Det kräver därför en lång framförhållning och det kan vara svårt att hitta en nyproduktion att flytta in i med kort varsel.

En annan skillnad är att nyproduktioner säljs till fast pris, utan budgivning. Undantaget är när en privatperson säljer vidare en nyproduktion innan det blivit dags för inflytt. Då kan det bli budgivning som vanligt.

Fördelar och nackdelar med att köpa en nyproduktion

Det finns många fördelar med nyproduktioner, men också nackdelar. Nedan har vi sammanfattat några typiska kännetecken för att köpa nyproduktion, även om det kan se olika ut beroende på projekt.

Fördelar:

  • Nya och fräscha bostäder i toppskick
  • Modernt byggda med dagens behov och önskemål i åtanke
  • Liten risk för att behöva göra omfattande renoveringar på lång tid
  • Fast pris vid köp, lätt att ta ställning till priset

Nackdelar:

  • Hög belåning i bostadsrättsföreningen (eftersom det finns belåning som inte hunnit amorteras)
  • Ofta högre avgift än äldre föreningar

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått veta hur det går till att köpa en nyproduktion, hur det skiljer sig från att köpa en ”begagnad” bostad och vilka fördelar och nackdelar du bör känna till med att köpa en nyproduktion.

  • Det tar längre tid att köpa nyproduktion, och det görs till fast pris (utan budgivning)
  • Nyproduktioner har flera fördelar, som att allt är nybyggt enligt dagens moderna standard
  • Samtidigt finns det nackdelar att vara medveten om, främst kopplade till hög belåning och månadsavgift